NASVET Oprema za male živali
24. 11. 2022 11:24:43

KATERI AKVARIJ KUPITI?

1/1

Doma se prepusti pomirjujoči lepoti podvodnega sveta. Akvaristika je lep, a zahteven hobi. Zlasti na začetku ne podcenjuj velikosti akvarija in ustreznih pripomočkov, ki bodo živalim in rastlinam zagotovili zdravo in primerno življenjsko okolje.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 9 min

 

Kazalo

  1. Pred izbiro
  2. Parametri
  3. Oblika
  4. Dodatki
  5. Vzdrževanje akvarija

 

Pred izbiro

Tvoje izkušnje

Pri nakupu akvarija imajo pomembno vlogo tvoje predhodne izkušnje. Če šele začenjaš z akvaristiko, bo zate primernejši akvarijski set. To je popolnoma opremljen akvarij, vključno s tehničnimi pripomočki. Tako se lahko znebiš skrbi, kaj vse moraš za začetek dela še kupiti.

Če pa se že dlje ukvarjaš z akvaristiko, se ti bo morda zdel zanimivejši akvarij brez opreme, v katerem boš posamezne dodatke (npr. akvarijske rastline) dokupil sam. Pri tem moraš znati oceniti, kako močna filtracija je primerna za tvoj akvarij, kateri kompresor, osvetlitev akvarija in pokrov. Računaj tudi na višje stroške kot pri akvarijskem setu.

 

Vrsta vode

Te zanimajo eksotične morske ribe, meduze ali vetrnice? Imaš raje preizkušene sladkovodne klasike? Razlike niso le v vsebnosti soli v vodi in vrstni sestavi rastlin, temveč predvsem v zahtevah po vzdrževanju akvarija in skupnih obratovalnih stroških. Sladkovodni akvarij je bistveno lažje zgraditi in veliko ceneje upravljati.

Pri izbiri rib bodi pozoren na značilnosti posameznih vrst rib in njihovo medsebojno toleranco. Vedno moraš kupiti več primerkov vsake vrste, saj se večina rib bolje počuti v družbi.

 

Proračun

Na splošno je boljši akvarijski komplet, ki ga lahko kupiš za nekaj deset evrov, odvisno od velikosti in oblike. Na ceno seveda vpliva tudi to, ali gre za sladkovodni akvarij ali veliko dražji morski akvarij. Pri velikosti akvarija ni vredno varčevati, saj je večji kot je, lažje ga je vzdrževati in boljši je za ribe. Pri dodatkih pa lahko nekoliko prihraniš.

 

Parametri

Dimenzije

Kot smo že omenili zgoraj, pri dimenzijah akvarija ne smeš varčevati. Poleg tega, da je večji prostor bolj prijazen do rib, ti bo zagotovo tudi bolje služil. Lažje bo vzdrževati stalno temperaturo in kakovost vode.

 

Prostornina

Izberi glede na število in velikost rib in rastlin. Vendar pa nekatere vrste rib potrebujejo še več prostora, kot bi pričakovali glede na njihovo velikost. Pogosto je priporočljivo začeti s 60–80 l akvarijem. Za ribe, daljše od 10 cm, je primernejši akvarij s prostornino 120 l.

 

Prostornina Primerno za
Do 20 l bojne ribe, živorodke, kozice, polže
30–60 l manjše ribe do 5 cm, največ 20 kosov
100 l manjše ribe do 5 cm ali par 10 cm
200 l večje sladkovodne in morske ribe, npr. skalarke
300 l velike tropske vrste, bogata dekoracija

 

Debelina stekla

Vpliva na občutljivost akvarija za razbitje. Izražena je v milimetrih, njeno idealno vrednost pa lahko določiš z merjenjem dolžine in višine akvarija. V spodnji preglednici najdeš debelino, primerno za najpogostejše dimenzije akvarijev. 

Dimenzije (dolžina × višina v cm) Debelina stekla (v mm)
60 × 30 4,1
80 × 30 4,4
120 × 40 7
120 × 50 8,9
140 × 60 11,6

 

Material

Najpogosteje vidiš steklene ali plastične akvarije, najbolj kakovostni pa so stekleni akvariji, povezani s sintetično gumo. Njeni glavni prednosti sta enostavno vzdrževanje in trpežnost materiala, ki tudi v slani vodi ni podvržen koroziji. Stekleni akvariji s kovinskimi okvirji pa so temu izpostavljeni. Nova cevna tesnila so kot alternativa kovinskim okvirjem primernejša za morske akvarije. Različice iz celega stekla, ki niso zlepljene, so namenjene majhnim akvarijem s prostornino do 40 litrov.

Plastični akvariji so bolj raznovrstni po obliki in dizajnu, poleg tega pa se lažje za prevažajo. V marsičem so podobni lepljenim akvarijem, vendar so bolj dovzetni za praske in deformacije.

 

Lokacija

Osnovno pravilo je, da akvarija ne postavljaš na mesto, kamor neposredno sije sonce. Sončni žarki namreč spodbujajo rast alg in segrevajo vodo, ki mora ostati čim bolj hladna. Zato je najboljša možnost temnejši, tihi kotiček z umetno osvetljavo. Okrog akvarija pusti dovolj prostora, še zlasti neposredno nad akvarijem.

Pomemben element je tudi komoda ali omarica pod akvarijem, ki mora imeti zadostno nosilnost za poln akvarij in morebitne dodatke. Akvarij lahko kupiš tudi v kompletu skupaj s stojalom. V tem primeru ga ne postavljaj neposredno nanj, temveč ga najprej podloži z mehkim polnilom. Če kupuješ akvarij z večjo prostornino, npr. 500 l ali več, preveri tudi nosilnost tal.

 

Oblika

Okrogel akvarij

  • Ni primerno za gojenje rib, ker se v njem težje orientirajo
  • Prav tako je težje namestiti filtrirne pripomočke
  • Okrogli akvariji so zato bolj primerni kot okrasni elementi z vodnimi rastlinami

 

Kotni akvariji

  • Akvarij z omarico je praktična zasnova, ki varčuje s prostorom
  • Na voljo so z ravno ali bolj zanimivo ukrivljeno sprednjo stranjo
  • Izdelani so iz float stekla, pri katerem so brušeni robovi zlepljeni skupaj
  • Stenski in prečni distančniki so varnostni element
  • Toda pred nakupom se prepričaj, da lahko zagotoviš pravo osvetlitev glede na njegovo velikost

 

Pravokotni akvarij

  • Klasična pravokotna oblika, ki je za ribe najprimernejša 
  • Ne omejuje njihovega gibanja in jim nudi dovolj zavetja
  • Poleg kvadraste oblike so na voljo tudi akvariji s kockasto obliko ali pa šestkotni akvariji
  • Te možnosti pod določenim kotom popačijo pogled, kar lahko pomaga manjšim primerkom, da vizualno izstopajo

 

Izbočeni akvariji

  • Ribe je mogoče opazovati iz različnih smeri
  • Zaobljeno sprednje steklo omogoča največjo vidljivost
  • Je moderen element doma in v pisarni
  • Slabost je lahko nekoliko popačen pogled

 

Akvarij za betta ribe
Poseben akvarij je namenjen za betta bojno ribico, vrsto nezahtevne labirintne ribe. Enostaven za vzdrževanje in z minimalnim obsegom, zato je idealna izbira za začetnike. Ne pozabi, da je ta vrsta ribe, kot pove že ime, zelo agresivna do drugih rib, zato jo gojimo ločeno v posebnih akvarijih.

 

Dodatki

Filtriranje

Filter se uporablja za odstranjevanje prosto plavajočih nečistoč in razgradnjo škodljivih snovi. To dosežemo z mehanskimi, kemičnimi in biološkimi postopki čiščenja. Najprimernejši so filtri, ki združujejo vse tri mehanizme.

  • Pri mehanskem filtriranju se nečistoče ujamejo v zrnati material filtra. Filter je treba očistiti, da se ujete smeti ne razgradijo in ne umažejo vode. Ko se bakterije naselijo v filtru, filter vodo očisti tudi biološko.
  • Biološko filtriranje zagotavljajo koristne bakterije, ki se naselijo v filtru. Ti sodelujejo pri razgradnji dušika v akvariju in preprečujejo nastajanje nevarnih nitritov, ki lahko povzročijo zadušitev rib.
  • Med kemično filtracijo voda teče skozi posebne sorbente v filtru, ki lahko nase vežejo na primer dušikove snovi ali težke kovine iz vode.

 

Filtri se delijo na notranje in zunanje. Notranji filtri so nameščeni neposredno v akvariju in če imajo vgrajeno lastno črpalko, lahko ustvarijo večji pretok vode v manjših akvarijih. Zunanji so nameščeni na zunanji strani in s pomočjo črpalke se voda dovaja in odvaja po ceveh. Ne pozabi, da tudi najmočnejši filter ne bo poskrbel za stalno čistočo vode, zato jo moraš redno menjati.

 

Osvetlitev

Kot smo že omenili, je za ribe idealen temen, miren kotiček, ki ni izpostavljen neposredni sončni svetlobi. Zato je treba akvarij opremiti z umetno osvetljavo. Najboljša rešitev je podolgovata fluorescenčna svetilka s spektrom svetlobe, ki ustreza akvarijskim rastlinam. Običajne žarnice vsekakor ne zadostujejo za osvetlitev akvarija. Fluorescenčne sijalke naj v akvariju svetijo približno 10–12 ur na dan brez premora, da simulirajo cikel dneva in noči.

Če se v akvariju razraščajo alge, skrajšaj čas osvetlitve - opoldne za dve uri ugasni svetlobo.

 

Ogrevanje in hlajenje

Večina rib potrebuje določeno stalno temperaturo vode, približno 22–26 °C. Potopni električni grelnik z vgrajenim termostatom bo zanesljivo zagotavljal zahtevano stalno temperaturo. Grelnik izberi predvsem glede na njegovo moč v vatih (W); za večino akvarijev v normalno ogrevanih prostorih bo zadostovalo približno 0,5 W na 1 liter prostornine akvarija. Ko izčrpavaš ali menjaš vodo, ne pozabi odklopiti grelnika iz električnega omrežja. V poletnem času je lahko grelnik popolnoma izklopljen.

Pri morskih akvarijih si oglej tudi hladilni sistem. Kakovostna hladilna enota bo poskrbela, da bo topel zrak dobro odveden stran od osvetlitve akvarija, hkrati pa bo po potrebi dovajala hladnejšo morsko vodo.

 

Dekoracija

Notranjost akvarija lahko po svoji domišljiji okrasiš z različnimi okraski, kot so kamni, korenine in les. Poleg estetske funkcije dekoracije ribam nudijo tudi potrebno zavetje. Videz lahko še izboljšaš z ozadji, ki spominjajo na podvodno pokrajino. Ozadje preprosto prilepiš na hrbtno stran stekla.

 

Test in obdelava vode

S priročnimi testnimi trakovi in kapljičnimi testi izmeri pH vode, njeno trdoto in vsebnost posameznih elementov. Na podlagi opravljenih testov lahko s specializiranimi pripravki uravnavaš kakovost vode. Testni trakovi so uporabni za hitro preverjanje kakovosti vode, obstajajo pa tudi bolj natančni testi.

Oglej si še druge dodatke
  • Termometer - meri temperaturo vode in spremlja nihanja. Splača se kupiti kakovosten in čim bolj natančen model. Pri nekaterih cenejših termometrih se namreč izmerjena vrednost lahko razlikuje za več stopinj.
  • Črpalka - skrbi za zračenje in kroženje vode v akvariju.
  • Kompresor - zagotavlja dovod zraka. Zadostna vsebnost kisika v vodi je eden od predpogojev za zdrav vodni ekosistem.
  • Čistilni zvon - namenjen je čiščenju dna akvarija in je sestavljen iz čistilnega zvona in cevi. Za menjavo vode potrebuješ cev večjega premera, da bo voda hitreje odtekala. Po drugi strani pa za odvajanje vode izberi ožjo cev, saj ta ne bo vsesavala peska.
  • Pesek - za dno akvarija lahko uporabiš pesek ali poseben substrat. V preteklosti se je kot podlaga uporabljal izključno gramozni pesek za ukoreninjenje vodnih rastlin. Vendar ta pesek ne vsebuje hranilnih snovi. Zato je bolj primeren za tiste akvariste, ki se ukvarjajo predvsem z gojenjem rib in ne rastlin. Če želiš gojiti zahtevnejše rastline, izberi glinene podlage.
  • Magnetne krtačke - praktična rešitev za čiščenje stekla, odstranjevanje alg in drugih oblog.
  • Mreža - za enostavno lovljenje rib. Če imate več akvarijev, imej več mrež.
  • Hranilnik - pomaga samodejno ohranjati hrano na enem mestu in preprečuje, da bi se razpršila po celotni površini.
  • Rastline - Rastline v akvarijih niso le estetski dodatek, ampak zagotavljajo tudi stabilno biološko ravnovesje. Ribam in njihovim mladičem nudijo naravno skrivališče. Novonastale akvarije je treba na začetku zasaditi s čim več nezahtevnimi in hitro rastočimi podvodnimi rastlinskimi vrstami. Šele po 2–3 mesecih, ko se razmere v akvariju ustalijo, lahko začneš saditi zahtevnejše in počasneje rastoče rastline.

→Poglej opremo za vzdrževanje in čiščenje akvarija

 

Vzdrževanje akvarija

Vsakodnevno vzdrževanje

Odvisno od vrste, moraš ribe hraniti vsaj enkrat na dan v količini, ki jo lahko zaužijejo v petih minutah. Redno preverjaj število in obnašanje rib. Če pri kateri od rib opaziš znake bolezni, jo prenesi v ločen akvarij in začni z zdravljenjem. Pri novo posajenih ali presajenih rastlinah preveri, ali so se dobro prijele. Če se sprostijo od dna, jih presadi.

Tedensko vzdrževanje

Enkrat na teden ali dva, očisti sprednje steklo od alg in usedlin. Vodo zamenjaj enkrat na 10–14 dni, natančna pogostost pa je odvisna od števila rib in rastlin. Če imaš akvarij brez rastlin in samo z ribami, moraš vodo čistiti pogosteje. Najprej pusti vodo, ki si jo natočil v akvarij, stati. Vendar ne spreminjaj celotne prostornine naenkrat, temveč le približno tretjino. Če zamenjaš več kot 30 % vode, poskrbi, da bo temperatura dodane vode čim bolj podobna tisti temperaturi v akvariju.

Mesečno vzdrževanje

Enkrat na 3-4 tedne z dna akvarija odstrani ostanke hrane in iztrebke, ki so jih predelale bakterije. Za to uporabi čistilni zvon in cev. Ko se pretok vode skozi filter zmanjša, očisti filtrske vložke v vodi, ki si jo predhodno izčrpal iz akvarija.

 

→Poglej akvarije na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka