Vzdrževanje / čiščenje akvarija

(970 izdelkov)

Da bi tvoj akvarij čim dlje ostal lep in njegovi prebivalci zdravi, moraš nekaj časa nameniti tudi čiščenju in vzdrževanju akvarija. Pri tem ti lahko pomagajo različni pripomočki.

Za menjavo vode pridejo v poštev različne cevi z nastavki za sesanje dna, ki se imenujejo sesalniki. Delujejo po enakem principu kot sesalniki za prah in so za večino akvaristov nujen del opreme za čiščenje akvarijev. Tako medtem, ko črpaš vodo iz akvarija, hkrati čistiš tudi akvarijsko dno. Nečistoče, ki jih vodni tok ne prenese v filter, se namreč nabirajo na akvarijskem dnu in s tem ogrožajo rast rastlin in zdravje rib, pa tudi lepe niso na pogled. Sesalnik akvarijskega dna je potrebno izbrati glede na velikost akvarija in glede na potrebe. Za manjše akvarije pridejo v poštev manjši sesalniki, ki imajo sicer manjši pretok vode, zato pa je z njimi zaradi njihove majhnosti lažje doseči najbolj nedostopne kotičke akvarija. Večji sesalniki pa lahko v krajšem času počistijo večjo površino akvarijskega dna, kar je pri velikih akvarijih seveda prednost. Obstajajo tudi takšni sesalniki, ki vodo z dna akvarija prefiltrirajo in jo sproti vračajo nazaj v akvarij, samo nečistoče se zadržijo v filtru. Takšen sesalnik ti bo prišel prav predvsem za čiščenje akvarijskega dna med intervali menjave vode.

Za vzdrževanje pravega ravnovesja v akvarijski vodi je na tržišču na voljo veliko najrazličnejših pripravkov. Večinoma gre za tekočine, ki jih dodajamo neposredno v akvarijsko vodo. Največkrat se to uporablja pri menjavi vode, saj vodovodna voda vsebuje veliko klora in trdnih delcev, ki jih taka tekočina odstrani. Za boj z nitriti in nitrati obstajajo tudi pripravki, ki jih nalijemo v filter, saj vsebujejo zaželene bakterije, ki so pomembne pri presnovi teh spojin. Ko prvič postavljaš akvarij, je prav tako zelo pomembno, da vodi dodaš tako imenovane začetne tekočine, ki prav tako vsebujejo kolonije zaželenih vodnih bakterij.

Akvarijske rastline včasih potrebujejo dodatna hranila in ta se dobijo v obliki tekočin ali tablet, ki se jih zakoplje v pesek v bližini korenin. Za dobro rast akvarijskih rastlin je pomembna tudi hranilna podlaga, ki mora biti prvi sloj akvarijskega dna. Hranilno podlago nasujemo v akvarij še preden v akvarij nasujemo pesek. Ker ta podlaga nima estetke funkcije je smiselno, da jo nasuješ v bolj debelem sloju ob zadnji steni akvarija in potem postopoma ta sloj tanjšaš, ko se bliža sprednji steni. Čez hranilno podlago gre potem akvarijski pesek ali kamenčki, ki obstajajo na tržišču v različnih granulacijah in barvah. Akvarijski pesek moraš pred tem obvezno sprati, saj vsebuje veliko prahu in nečistoč, ki jih v akvariju ne potrebuješ. Pri izbiri akvarijskega peska lahko deloma pustiš domišljiji prosto pot, a vseeno ne pozabi preveriti, kakšne barve podlaga najbolj ustreza vrstam rib, ki jih nameravaš gojiti.

Z malo sreče bo tvoj akvarij že v nekaj mesecih po prvi postavitvi lepo obraščen z rastlinami, za vzdrževanje teh rastlin pa poleg primernih hranil potrebuješ tudi škarje. Na tržišču obstaja veliko različnih škarij za obrezovanje akvarijskih rastlin, pred nakupom pa moraš upoštevati predvsem globino svojega akvarija in seveda material iz katerega so škarje izdelane. Marsikdo misli, da se za obrezovanje akvarijskih rastlin lahko uporabljajo navadne pisarniške škarje, a temu ni tako, saj za vzdrževanje akvarija potrebujemo nerjaveče škarje.

Za boj proti nezaželenim algam lahko uporabljamo vodne pripravke, če pa se te alge nabirajo na steklu, jih lahko fizično odstranimo s strgalniki za akvarijska stekla. Na voljo so ti ostrejši strgalniki za bolj trdovratne alge, ki so pritrjeni na daljši ročaj, če pa za algami nimaš prehudih težav, je udobneje uporabiti kar magnetna strgala, ki so sestavljena iz dveh delov. En del gre na notranjo stran akvarijske stene, drugi pa na zunanjo. Ker sta združena z magnetom, ki deluje preko akvarijskega stekla, vodiš notranji del s pomočjo zunanjega in tako lahko očistiš akvarijsko steklo brez močenja rok.

Ne najbolj nujen a vseeno uporaben del akvarijske opreme je tudi avtomatski podajalnik hrane. Take podajalnike se po navadi namesti na pokrov akvarija in sprogramira, da dnevno odmerjajo potrebno količino hrane za ribe. Nekateri imajo podajalnike hrane stalno v uporabi, mnogim pa pridejo prav predvsem, ko gredo na daljšo pot.

Poleg zgoraj opisanih kategorij pridejo pri postavitvi in vzdrževanju akvarija v poštev še nekateri drugi pripomočki. Za preverjanje stanje voda obstajajo različni testni lističi, s katerimi lahko preveriš vsebnost nitritov in nitratov ter trdnih delcev v vodi. Za dekoracijo pa tudi za boljše počutje rib je na tržišču na voljo mnogo različnih izdelkov od tapet za ozadje akvarija, do različnih korenin in kamnin, pri katerih pa je ponovno potrebno biti pozoren na kvaliteto in izvor, saj vsaka dekoracija ni primerna za vsak akvarij.

Ker je dodatne akvarijske opreme res veliko in to lahko postane tudi velik strošek, si poglej različne ponudbe na Ceneje.si in si tako zagotovi najugodnejši nakup.

Pokaži več
970 izdelkov
Razvrsti:
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Št. trgovin
  • Popust (najvišji naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka