Motorna olja

(1212 izdelkov)

Ali veš, da z nakupom kvalitetnega in pravega motornega olja lahko znižaš strošek vzdrževanja tvojega vozila in porabiš manj goriva, hkrati pa ima tvoje vozilo čistejši izpuh? Z uporabo dobro izbranega motornega olja vplivaš tudi na zanesljivejše in trajnejše delovanje motorja tvojega vozila.

Motorna olja delimo glede na kakovost in viskoznost, pri čemer slednje predstavlja, kako tekoče oz. gosto je olje. Vrednost viskoznosti pa ima še dodatno komponento, in sicer temperaturo. Torej, nižja kot je vrednost viskoznosti, nižja je viskoznost pri nizkih temperaturah, kar pomeni, da je olje bolj tekoče in hitreje pride do vseh mest, kjer mora biti trenje čim manjše.

Vrednost viskoznosti motornih olj se lahko giblje od 0 do 60. Pri nižjih vrednostih, od 0 do 15, je dodana še črka W, ki označuje, da je motorno olje primerno za uporabo pri nižjih, zimskih temperaturah. Višja viskoznost, od 20 do 40, je primernejša za zmerno topla podnebja, viskoznost od 50 do 60 pa je primerna za zelo vroča podnebja in najtežje delovne pogoje. Večina proizvajalcev ponuja motorna olja, ki so uporabna čez celo leto, saj je njihova viskoznost primerna za nižje in višje temperature hkrati. Takšna olja so označena z naslednjimi vrednostmi viskoznosti: 5W-30, 5W-40, 10W-40, 10W-50, 15W40 ali 15W-50.

Kakovostno motorno olje za bencinski motor bo imelo oznako od SA po abecedi naprej do SN, pri čemer vsaka naslednja zaporedna črka pomeni višjo kakovost. Podobno velja za motorna olja za dizelske motorje. Ti so označeni s črko C, potem pa je dodana še črka, ki označuje kakovost na enak način kot pri bencinskih motorjih.

Pri avtomobilu, ki je še v garanciji, je menjava olja priporočena ob servisnih intervalih (določen časovni interval ali prevoženi kilometri), ko pa vozilo ni več v garanciji pa je potrebno biti pozoren le še na prevoženo število kilometrov. Motoristi menjajte olje jeseni, preden motor začne z zimskim počitkom, saj že rabljeno olje lahko tvori škodljive spojine, ki lahko poškodujejo dele motorja.

Pokaži več
1212 izdelkov
Razvrsti:
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Št. trgovin
  • Popust (najvišji naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka