Supermarket

Akumulatorji

Se ti je izpraznil akumulator in te prisilil v nepričakovan zastoj? Tega nikar ne dopusti in si še pred neljubim dogodkom zagotovi novega. Izbira je zares pestra, zato si najprej oglej celotno ponudbo in poišči svojim potrebam primeren akumulator.

Akumulator je naprava, ki v kemični obliki shranjuje električno energijo in jo posreduje določeni napravi. Ločimo več različnih vrst, med drugimi so na voljo akumulatorji za avtomobile in motorje (startni akumulatorji) ter akumulatorji za navtiko, caravaning in solarne sisteme (ciklični akumulatorji). Ob tem lahko najdeš tudi različne polnilce.

Avtomobilski akumulatorji so lahko dveh vrst, in sicer tisti, ki jih moraš vzdrževati (vsaj 3-krat letno), in tisti, ki vzdrževanja oziroma kontrole nivoja elektrolita ne potrebujejo. V zadnjem času prevladujejo slednji, pogosto izdelani v Ca/Ca tehnologiji, za katero je značilna manjša poraba vode ter večja trdnost in odpornost proti koroziji. Pri avtomobilskih akumulatorjih je najpomembnejša zagonska moč, ki se navadno meri v CCA (cold cranking amps).

Tudi pri akumulatorjih za motorna kolesa poznamo več različnih tipov, in sicer štiri. Akumulatorje z vzdrževanjem proizvajalci počasi opuščajo, BS akumulatorji pa imajo priložen elektrolit (po njegovem formiranju je akumulator brez vzdrževanja). Tudi tip MF je brez vzdrževanja, zanj pa je značilno, da mora biti pred uporabo popolnoma električno napolnjen. Zadnji tip je YTZ, ki je tovarniško napolnjen, in ima od ostalih precej nižjo stopnjo samo-praznitve.

Poleg startnih akumulatorjev poznamo tudi ciklične, za katere je značilna sposobnost globokih in ponavljajočih se praznitev. V nasprotju z avtomobilskimi akumulatorji se praznijo z bolj konstantnim tokom na daljše razdobje, medtem ko se startni akumulatorji praznijo z visokim tokom v kratkem časovnem obdobju. Med ciklične spadajo akumulatorji s prostim elektrolitom in tisti brez vzdrževanja. Uporabljajo se predvsem v navtiki, caravaningu in solarnih sistemih.

V navtiki se ponavadi uporablja več akumulatorjev hkrati, tisti, ki so med seboj vezani, pa morajo biti izdelani s strani istega proizvajalca, v isti tehnologiji ter morajo imeti enako kapaciteto. Če je potrebno menjati enega, moraš zamenjati vse, sicer bodo stari akumulatorji v kratkem času uničili novega. Tisti, ki so nameščeni v kabini, morajo biti v GEL ali AMG tehnologiji, za kateri je značilno, da elektrolit ni v tekočem stanju, kar pomeni, da je akumulator trdno zaprt.

GEL in AMG tehnologija je zaželena tudi v caravaningu, sploh za akumulatorje, ki so nameščeni v zaprtih prostorih. Tisti, ki so instalirani izven bivalnega prostora, so lahko tudi poltrakcijski. Funkcija akumulatorja v solarnih sistemih je shranjevanje zbrane solarne energije in oddajanje le-te, ko jo porabnik potrebuje.

Ko kupuješ akumulator za avtomobil ali motorno kolo, poskrbi, da je zagonski tok enak ali višji kot pri originalnem. Enaka mora biti tudi kapaciteta, paziti pa moraš še na dimenzije in položaj polov.

preberi več

Nakupovalni nasveti

Kako izbrati akumulator za motor?

Akumulatorji so pomemben del motornih koles, saj napajajo vse električne komponente. Številni sodobni ...

Kako izbrati akumulator za avto?

Akumulator je brez pretiravanja srce vsakega avtomobila, zato je izbira zelo pomembna. Še bolj, če voziš ...

Dostava v roku nekaj ur - dodana vrednost spletnega nakupovanja

Pred leti je bil koncept Same Day dostave, ko kupec opravi spletni nakup in prejme izbrane izdelke že ...

Izbira popolnega darila - misija nemogoče - nič več!

Praznično obložena miza, decembrske zabave, druženja s prijatelji in sorodniki … Vse to je nepogrešljiv ...

Prikaži vse nakupovalne nasvete
448 izdelkov
 • Priljubljenost
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)
  • Št. trgovin
  • Popust (najnižji naprej)
  • Popust (najvišji naprej)

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka