Akvariji

Za večino je akvaristika prijeten hobi, za nekatere pa je to lahko poklic in življenjsko poslanstvo. Če si želiš tudi sam ustvariti nov podvodni biotop v svojem domu, ti danes svet akvaristike ponuja celo paleto različnih možnosti. Akvariji v svoji velikosti variirajo od nano akvarijev, ki lahko držijo samo deset litrov vode ali celo manj, pa vse do več sto ali tisočlitrskih akvarijev, ki pa potrebujejo že dobro podučenega oskrbovalca.

Odločitev za velikost akvarija je odvisna predvsem od prostora, ki je na voljo in finančnih zmožnosti, saj so veliki akvariji tudi dražji. Vrsta rib, ki si jih želiš gojiti v svojem akvariju, prav tako narekuje premislek o primerni velikosti. Recimo najbolj priljubljene zlate ribice sploh niso primerne za majhne akvarije. Ne velja pa pravilo, da je z majhnimi akvariji manj dela. Pravzaprav se v večjem akvariju lažje vzpostavi ravnovesje kot v manjšem, a to ne pomeni, da potrebuješ največji akvarij na tržišču, da bi bilo tvojim ribicam udobno, tebi pa delo z njimi ne prenaporno. Že od petdeset litrov dalje je vzpostavljanje ravnovesja v sistemu dokaj preprosto, sicer pa se tudi manjših akvarijev ni potrebno bati. Morda bo potrebna bolj pogosta menjava vode, ampak bo zato količina menjane vode toliko manjša in hitrejša.

Praviloma je tudi lažje in ceneje vzdrževati sladkovodne akvarije, ki potrebujejo manj opreme in predznanja kot morski akvariji. Za entuziaste, ki nameravajo akvaristiki posvetiti več svojega časa in sredstev, pa je lahko lepo vzdrževan morski akvarij stalen vir ponosa. Tisti z več prostora in namenskih sredstev si lahko celo omislijo vgraden akvarij, narejen po naročilu, čeprav je prostostoječ akvarij na pravem mestu lahko prav tako čudovit.

Če imaš v mislih določeno vrsto rib, potem je najbolje, da se najprej pozanimaš o njenih potrebah in se šele nato odločiš za najprimernejšo opremo. Če pa imaš za akvarij že točno določen prostor, se lahko najprej odločiš za določen tip akvarija in potem preveriš, za katere vrste je najbolj primeren. Kot rečeno, dimenzije akvarijev danes niso več ovira, saj si lahko akvarij vsak izdela tudi sam. Za začetnika pa je vseeno najlažje, da si kupi že sestavljen akvarijski sistem in se počasi privaja na delo z njim, saj ne smemo pozabiti, da so ribice živa bitja, ki zahtevajo odgovornost kot vsaka druga domača žival. Namen akvarija nikoli ne sme biti samo okras.

Na Ceneje.si preveri katera je najugodnejša ponudba zate, potem pa ti želimo veliko sreče in zadovoljstva ob novem hobiju.

preberi več
Nasveti 0

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.