Hrana za ribe

Kot verjetno že veš, različne vrste rib potrebujejo različne vrste hrane. Nekatere ribe jedo le rastlinsko hrano, nekatere le mesno, mnoge mešano, mladice pa imajo sploh posebne potrebe. Marsikatere ribe se celo hranijo izključno z živo hrano, zato akvaristi, ki doma gojijo najrazličnejše ličinke ali rakce sploh niso redkost v svetu akvaristike.

Hrano za ribe lahko kupiš v različnih oblikah: živa, zamrznjena in suha hrana. Pri živi ali zamrznjeni hrani za ribe gre predvsem za ličinke mušic ali komarjev, rakce, školjkice, ribice, pa tudi nekateri črvi in deževniki lahko pridejo v poštev – odvisno od vrste rib. Kot je bilo že omenjeno, živo hrano pogosto akvaristi gojijo kar sami in sicer najpogosteje rakce ali ličinke komarjev in mušic. Posušeno hrano za ribe največkrat predelajo v kosmiče, dobi pa se tudi ribja hrana v granulah, peletih, kockicah,… Suha hrana za ribe je najpogosteje mešanica mesne in rastlinske hrane, lahko pa je tudi samo rastlinska ali samo mesna.

Hrani za ribe so lahko dodani tudi določeni vitamini, ki jih ribe nujno potrebujejo, ali snovi, ki skrbijo za lepšo obarvanost rib. Ribje mladice včasih potrebujejo visoko proteinsko hrano zmleto v droben prah ali pa živo hrano v obliki ličink – tudi to je odvisno od tega, za katero vrsto ribe gre. Praviloma pa je ne glede na prehranske potrebe določene ribje vrste dobro skrbeti za pestrost ribjega jedilnika. Tako lahko recimo mesojedi ribi, ki jo večinoma hranimo s suho hrano v kosmičih, včasih dodamo kakšno živo ličinko, rastlinojedim ribam pa kakšen košček solate ali bučke. Pred tem se seveda najprej pozanimaj, kaj je od tega je primerno za tvoje ribice.

Obstajajo tudi nekatere vrste rib, ki se hranijo izključno z algami, ki rastejo v akvariju in tako skrbijo za njegovo čistočo. Nekateri jim celo pravijo čistilci, a to ni popolnoma primerno ime, saj te ribe odstranjujejo le tiste nečistoče, ki so del njihove prehrane tudi v njihovem naravnem okolju. Za druge odpadne snovi ne bodo poskrbele, kar tudi ni njihova naloga (lahko pa si prebereš poglavje o filtrih in se podučiš o pravilni skrbi za čistočo akvarijske vode). Vsekakor pa je tudi tem ribam priporočljivo občasno dodajati hrano v obliki suhih alg.

Če želiš svojim ribicam sestaviti najbolj optimalen jedilnik ob tem pa ne preveč opustošiti svoje denarnice, si poglej veliko izbiro najrazličnejših ponudb na Ceneje.si.

preberi več
Nasveti 0

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.