Akvarijski filtri in črpalke

Vsak odgovoren lastnik akvarijskega sistema ve, da je za zagotavljanje primernosti vode najpomembnejši ravno dober filtrirni sistem. Čeprav so si akvariji in njihovi prebivalci med seboj lahko zelo različni, je vsem skupna ravno potreba po čisti vodi. Ker so ribice in drugi akvarijski organizmi živa bitja, ki dnevno proizvajajo nezanemarljivo količino izločkov, je nujno biti pozoren na količino nitritov in nitratov v vodi, ki so za vodne organizme zelo škodljivi. Škodo, ki jo te snovi lahko povzročajo podvodnemu ekosistemu najbolje preprečiš ravno s primerno izbiro filtra.

Največkrat je ob nakupu akvarijskega sistema filter že vključen v sistem in se ti s tem ni potrebno beliti glave, če pa želiš akvarij narediti sam ali nadgraditi že sestavljen sistem, se moraš pozanimati o različnih vrstah filtrov in črpalk.

Akvarijski filtri se delijo na zunanje in notranje. Oboji delujejo po enakih načelih razlika pa je v tem, da je notranji filter vstavljen v akvariju in zato zavzema del akvarijskega prostora, zunanji akvarijski filtri pa so postavljeni nekje zunaj akvarija (največkrat v omarici pod akvarijem) in v akvariju sta vidni le dve cevki.

Prednost notranjih akvarijskih filtrov je predvsem, da ne more priti do izliva vode zunaj akvarija. Če pa se nagibaš bolj v smer zunanjega akvarijskega filtra, ima ta veliko prednosti. Najpomembnejša je ta, da imajo zunanji akvarijski filtri lahko veliko večjo kapaciteto oziroma velikost pretoka kot notranji in so zato učinkovitejši ter je z njihovim vzdrževanjem manj dela. Poleg tega je znotraj akvarija ohranjenega več prostora za ribice in rastline. Slabost zunanjega akvarijskega filtra pa je predvsem v tem, da lahko pride do izliva vode, kar lahko povzroči precejšnjo škodo v stanovanju. Ampak ob pravilni uporabi je verjetnost za to zelo majhna.

Za pravilno delovanje večina filtrov potrebuje vodno črpalko, ki črpa vodo iz akvarija in s tem skrbi za stalno kroženje in filtracijo vode. Tako s črpalko za filter poskrbiš tudi, za vodni tok, ki je v akvariju nujno potreben, da ne nastanejo tako imenovana mrtva območja, kjer voda stoji in se v njej zato lažje razvijejo škodljivi vodni organizmi.

Filtri delujejo na tri načine: mehanski, biološki in kemični. Večina že sestavljenih filtrov vsebuje vse tri komponente, če pa bo tvoj filter domače izdelave, potem je dobro, da upoštevaš tudi to. Mehanski del akvarijskega filtra odstranjuje prosto plavajoče odpadne delce rastlin, korenin in drugih nečistoč. V biološkem delu akvarijskega filtra se voda očisti škodljivih presnovkov, predvsem že prej omenjenih nitratov in nitritov, kemični deli filtra pa odstranjujejo še druge nečistoče in škodljive snovi, ki jih prva dva filtra ne moreta odstraniti. Mehanski filtri učinkujejo predvsem zaradi svoje strukture (največkrat gobe iz sintetičnih ali naravnih vlaken), v katero se ujamejo delci. V biološkem delu filtra, ki ga sestavljajo različni porozni materiali, so naseljeni biološki organizmi, ki za svoje delovanje uporabljajo nitrite in jih s tem odstranjujejo iz vode. Kemični del filtra pa je navadno sestavljen iz oglja ali zeolita, deluje pa po principu površinske aktivnosti, zaradi katere iz vode veže različne kemične snovi.

Kot rečeno je za dobro delovanje filtra potrebna tudi kvalitetna in primerno močna vodna črpalka in v biološkem delu filtra tudi dobro razvita kolonija zaželenih bakterij. Na Ceneje.si lahko najdeš več različnih ponudnikov akvarijskih filtrov in črpal in tako lahko izbereš najprimernejšega in najugodnejšega, ki bo najbolj ustrezam potrebam tvojega koščka podvodnega sveta.

preberi več
Nasveti 0
45 izdelkov
 • Priljubljenost
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)
  • Št. trgovin
  • Št. mnenj uporabnikov

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.