NASVET Kuhinjska oprema
8. 04. 2022 11:04:25

KAKO IZBRATI SET POSODE?

1/1

Se seliš v novo stanovanje ali prenavljaš kuhinjo? Osnova vsake kuhinje je kakovosten komplet posode, ki ga sestavljajo različno veliki lonci ali ponve, a enakega dizajna in iz istega materiala. Če boš izboru posvetil dovolj časa, lahko komplet posode zdrži več let.

 

  • Ana, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min

 

Kazalo

  1. Vrste materialov
  2. Vrste posod
  3. Dodatki
  4. Ostala kuhinjska oprema
  5. Še zadnji nasvet

 

1. Vrste materialov

 

 

Nerjaveče jeklo

 

+ Posoda je zelo priljubljena zaradi svoje vzdržljivosti in dolge življenjske dobe
+ Lonci z debelim sendvič dnom imajo odlične termoakumulacijske lastnosti
+ Dno gladko prenaša toploto v notranjost posode brez nihanja in po celotni površini
+ To olajša kuhanje in prepreči zažganost
+ Posodo lahko uporabljaš tudi v pečici do 240 °C

- Večja poraba energije
- Enostavno vzdrževanje

 


 


Keramika

 

+ Opremljena s keramično notranjo površino proti prijemanju
+ Je odporena na mehanske poškodbe in vonjave
+ Lahko kuhamo, cvremo in pečemo popolnoma brez maščobe, zato je primerna za pripravo zdrave kuhinje
+ Material je odporen na visoke temperature do 400 °C
+ Posodo lahko uporabljaš tudi v pečici pri temperaturi do 300 °C, če nimaš plastičnega ročaja

- Keramična površina je občutljiva na praske, zato med kuhanjem ali cvrtjem ne uporabljaj kovinskih pripomočkov

 


 

Emajlirana

 

+ Izdelana je iz tanke jeklene pločevine, prekrite z zelo odporno mineralno plastjo
+ Priljubljena je zaradi dekorativnega videza v različnih barvnih različicah
+ Nizka nabavna cena

- Po tem, ko jo vzamemo iz pečice, se ne sme nenadoma ohladiti, saj lahko površina poči.
- Zaradi tanjšega dna se hrana lažje zažge

 


 


Titan

 

+ Namizna posoda iz titana je izdelana v kombinaciji z drugimi materiali, zelo pogosto s keramiko
+ Na njem lahko kuhaš popolnoma brez maščobe in olja
+ Enostavna za vzdrževanje
+ Zelo trpežna
+ Posoda se hitro in enakomerno segreje ter dolgo zadržuje toploto, kar znatno prihrani energijo med kuhanjem

- Višja cena

 

 

2. Vrste posod

 

Lonec 

  • Srednje visoka posoda, ozek premer in dva manjša ročaja
  • Ponavadi se prilega na manjšo kuhalno ploščo
  • Za enakomerno segrevanje vsebine je potrebno hrano mešati
  • Premeri loncev so običajno od 10 do 30 cm s prostornino 2-6 l.

 

Poglej lonce na Ceneje.si »

 



Pekač

  • V primerjavi z loncem ima manjšo višino in večji premer
  • Najpogosteje se uporabljajo posode premera 16-24 cm in prostornine 1-4 l
  • Za kuhanje je potrebna večja kuhalna plošča, ki pa zaradi tega omogoča hitro in enakomerno segrevanje hrane.

 

Poglej pekače na Ceneje.si »

 


Kozica

  • To je nižji lonec s praktičnim dolgim ??ročajem
  • Širok izlivni lijak
  • Idealna je za segrevanje vode, mleka, kuhanje jajc ali za pripravo peciva
  • Premer je običajno 16-24 cm s prostornino približno 1 l

 

Poglej kozice na Ceneje.si »

 


Ponev

  • Nizka ploščata posoda z dolgim ročajem za varno prenašanje in držanje med kuhanjem
  • Uporablja se predvsem za cvrtje, dušenje in pečenje
  • Če je opremljena z notranjo plastjo proti prijemanju, se hrana ne bo prijela
  • Najpogostejše so ponve s premerom 20-32 cm
  • Visoke so 4-9 cm, WOK ponve so visoke približno 11 cm, medtem ko so ponve za palačinke običajno 2 cm.

 

Poglej ponve na Ceneje.si »

 

3. Dodatki

 

  • Merilna lestvica omogoča enostavno merjenje količine vode / omake / sestavine brez uporabe merilne skodelice
  • Fiksni ročaji so jekleni ali plastični, plastika slabše prevaja toploto, zato se ročaji ne segrejejo, vendar posode potem ni mogoče uporabiti v pečici
  • Snemljiv ročaj prihrani prostor v kuhinji, ročaj lahko uporabiš na več posodah, tudi če je ročaj plastičen, lonec lahko uporabiš tudi v pečici

 

4. Ostala kuhinjska oprema

 

Ponve

Lonci

French press oz. kafetiere

Ekonom lonci

Grelniki vode

Posode za segrevanje mleka

Džezve

Pokrovke

 

5. Še zadnji nasvet

 

Na kaj se osredotočiti

Pred nakupom premisli, katere jedi običajno kuhaš. Pomagaš si lahko s seznamom 20 najpogosteje pripravljenih jedi, na katerem boš videl, katere posode so primerne zate. Seveda je odvisno tudi od števila ljudi, za katere boš kuhal. Ena oseba, ki kuha le občasno, bo potrebovala drugačno posodo kot štiričlansko gospodinjstvo, ki kuha vsak dan. Upoštevaj tudi, da večje število posod omogoča pripravo več obrokov hkrati.

Kompleti posod so lahko različni. Nekateri vsebujejo samo lonce, drugi pa kombinacijo loncev, ponv in kozic. V številčnejših kompletih boš poleg ponve našel tudi bolj specifične dele posode, kot so lončki za omako ali gretje mleka in ostale kuhinjske pripomočke. Komplet vsebuje tudi pokrove za posamezne dele.

Majhni kompleti posode so lahko sestavljeni iz manj kot 6 kosov posode, 2 loncev, ponev in pokrovk ali samo 1 vrste posode ali 2 ponev. Takšen komplet ne bo popolnoma opremil tvoje kuhinje, bo pa več kot dovolj, če boš kuhali le ob redkih priložnostih in za nekaj ljudi. Seveda ga lahko kadarkoli razširiš z nakupom dodatne opreme.

Osnovni kompleti so sestavljeni iz 7-9 kosov (običajno 4 vrste posod in 4 pokrovi) in z njimi boš že lahko ustvaril dobro osnovo za vašo kuhinjsko opremo. Pogosto gre za kombinacijo manjših loncev, večjih in nekaj posod. Pozneje boš moral kupiti ponve in bolj specifične kose posode.

Razširjeni seti imajo 10 ali več posod in če jih boš pravilno izbral, bodo zdržale celo življenje. Takšni seti običajno vsebujejo lonce, pokrove, posode in ponve različnih velikosti, včasih pa tudi kuhinjske pripomočke in podstavke za lonce.

 

Pravilna uporaba posode

Pri izbiri posode preveri, za katere vrste štedilnikov je primerna. Nekatere zmorejo vse vrste ogrevanja, vključno z indukcijo, drugi pa ne sodijo pod indukcijo. Na primer, nekatere keramične posode je po navedbah proizvajalcev mogoče brez težav uporabljati na indukciji, drugi pa za svoje keramične izdelke ponujajo posebno redukcijsko blazinico. Ali je posoda primerna za indukcijski kuhalnik, lahko preprosto preveriš tako, da na dno posode namestiš magnet. Če je magneten, bo izdelek deloval na indukciji.

Če je posoda primerna za pomivanje v pomivalnem stroju, se pozanimaj v navodilih proizvajalca. Na splošno baker in litoželezo brez premaza ne sodita v pomivalni stroj. Bodi pozoren na izbiro detergentov za pomivalni stroj, priporočamo nežne variante. Agresivni lahko poškodujejo posodo, na primer porušijo nelepljivo plast na keramičnih posodah. Pri izbiri načina čiščenja in čistilnega sredstva ga vodi material, iz katerega je posoda izdelana.

 

Kako očistiti posamezne materiale?

Ročno pomivanje zagotavlja daljšo življenjsko dobo posode iz nerjavečega jekla kot pomivanje v pomivalnem stroju.

Zaradi občutljivosti emajla na temperaturne spremembe pusti posodo pred čiščenjem, da se ohladi. V posodo z ostanki pečenja nalij toplo vodo in pusti, da se napije ter očisti s krtačo in gobo.

Posode iz litega železa ne čisti z žično krtačo, ker bi lahko opraskal površino. Po kuhanju jedi z nizko vsebnostjo maščob jih samo obriši s papirnato brisačo. Po tem v posodo nalijemo hladno vodo. Posledični toplotni šok povzroči, da se ostanki hrane zrahljajo. Nato celotno vsebino odlij in posodo le še obriši. Pri čiščenju se izogibaj pranju z detergenti z abrazivnimi dodatki.

Keramične posode je potrebno le pomiti s toplo vodo in detergentom.

Posode iz titana ne boš opraskal, na njej lahko uporabiš tudi žično krtačo.

Za čiščenje bakrenih posod se uporabljajo posebej izdelane paste, ki nežno očistijo in materialu povrnejo naravni sijaj.

Tudi stekla ne čisti z žično krtačo, saj ga lahko opraskaš. Nakopičeno umazanijo in maščobo zlahka odstraniš s pomočjo običajnega detergenta za pomivanje posode.

 

Poglej sete posod na Ceneje.si »

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka