NASVET Hlajenje in gretje
11. 05. 2022 07:10:29

KAKO IZBRATI PRAVI KAMIN?

1/1

Kamin vsak prostor spremeni v prijeten in privlačen dom. Ne glede na to, ali ga nameravaš uporabiti kot primarni ali sekundarni vir toplote, v vsakem primeru bo dal tvojemu domu čarobno vzdušje. Zahvaljujoč široki izbiri velikosti, zmogljivosti, podprtih goriv in dizajnov se najde primeren kamin za skoraj vsako notranjost.?

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 10 min

 

Kazalo

  1. Kamin vs. peč
  2. Osnovna delitev
  3. Pred izbiro
  4. Material
  5. Posebne vrste
  6. Dodatki
  7. Nasveti za konec

 

Kamin vs. peč

Peč na drva

  • Tradicionalni sistem ogrevanja prostorov
  • Gre za prostor z odprtim ognjem, ki ga ni mogoče regulirati ali usmerjati
  • Sodobnejše sisteme na elektriko, bio-olje ali biometanol imenujemo tudi kamini
  • Biometanol se bolj pogosto uporablja za dekoracijo ali za lokalizirano ogrevanje

Kaminski vložki

  • Namenjeni so vgradnji v pripravljen kamin. 
  • Je elegantnejša in varnejša rešitev, ki je s pomočjo kanalov primerna tudi za ogrevanje več prostorov 
  • Lahko je tudi primarni vir ogrevanja, zlasti v majhnih in občasno rabljenih objektih

Kaminske peči

  • Gre za kamine na trda goriva, zato je treba rešiti problem dimnih plinov
  • Sodobnejše različice ponujajo električne rešitve
  • So samostoječe

→Poglej kamine

 

Osnovna delitev

Kamin brez toplotnega izmenjevalnika

  • Oddajajo toploto skozi zunanje ohišje
  • Namesto zraka segrevajo predvsem predmete in ljudi v njegovi okolici 
  • Tako za dvig temperature zraka skrbijo ogrevana tla, stene in stropi
  • Prednost je enakomerno in naravno ogrevanje
  • Pomanjkljivost je omejen domet in vroče zunanje ohišje

 

Dvostenski konvekcijski kamin ima dve steni, med katerima se segreva tok zraka, ki se nato vrača v prostor. V primerjavi s sevalnimi pečmi imajo večji doseg. Priljubljeni so kombinirani kamini, ki širijo toploto v obe smeri in tako zagotavljajo ogrevanje drugih prostorov, ne da bi pri tem izgubili prijeten občutek sevalne toplote. 

 

Kamin s toplotnim izmenjevalnikom

  • Idealen za razporejanje toplote po radiatorjih
  • Izmenjevalnik je običajno izdelan iz litega železa ali jekla 
  • Gre za dvojno komoro, ki obdaja kurišče
  • Toplota se med posameznimi sloji izmenjuje v vodi ali zraku
  • Razlikujemo kamine s toplovodnim izmenjevalnikom in kamine s toplozračnim izmenjevalnikom.

 

Razlike med izmenjevalniki
Kamin s toplovodnim izmenjevalnikom segreva vodo, ki jo nato črpalka razdeli med grelne elemente. Če so v hiši cevi in radiatorji, lahko kamin nanje enostavno priključiš in ga uporabljaš kot sekundarni vir. Bistveno je, da ima kamin varnostno napravo, ki preprečuje pregrevanje ogrevalne vode.
Druga možnost je kamin s toplozračnim izmenjevalnikom, ki ogrevan zrak distribuira s pomočjo ventilatorjev. So cenovno ugodnejši in lahko hitro ogrejejo prostor. Njihova glavna pomanjkljivost je vrtinčenje prahu in delcev, zato niso primerni za alergike.

→Poglej kamine

 

Pred izbiro

Gorivo

  • Klasična drva so primerna, če imaš dovolj prostora, da jih lahko shraniš za dve do tri sezone vnaprej
  • To je pomembno zato, da se v tem času lahko dovolj posušijo
  • V primerjavi z drugimi viri je les cenovno zelo ugoden
  • Manj zahtevne alternative za skladiščenje so briketi ali peleti
  • Ti so nekoliko dražji in njihovo izgorevanje ni videti tako privlačno
  • Vendar so takoj pripravljeni na vžig 
  • Kakovostni kosi gorijo dlje kot les in imajo višjo kurilno vrednost

 

Pri pečeh na trda goriva pazi na največjo dolžino polen. Pred nakupom ali sekanjem drv vedno preveri dimenzije odprtine peči.

 

  • Kamine na plin najdeš v razdelku grelnikov
  • Pri električnih kaminih se ti ni treba ukvarjati z uhajanjem dimnih plinov, kar ima za posledico tudi enostavnejšo namestitev. 
  • V primerjavi s kamini na drva pa so obratovalni stroški precej višji
  • Zato so primernejši kot sekundarni vir toplote

 

Pri izbiri goriva upoštevaj parametre svojega doma in pripravljenost za morebitno gradnjo. Posebno pozornost posveti dimniku, njegovi efektivni dolžini in premeru, ki ne sme biti manjši od premera izhoda kaminskega dimnika. Imeti mora tudi zadosten oprijem, biti ustrezno izoliran in ne zasenčen. Poleg tega preveri, ali je dimnik primeren za izbrano vrsto goriva.
Če hiša dimnika nima, je razmeroma preprosto dograditi tako imenovani fasadni dimnik, pritrjen na zunanjo fasado. Če pa tega ne želiš  ali ne moreš, lahko izbiraš med električnimi kamini.

 

Umestitev kamina

  • Ne pozabi upoštevati varnostne razdalje (vsaj 40 vm) od vseh vnetljivih materialov, (zavese ali leseno pohištvo) 
  • Varnostna razdalja na strani vrat se mora celo podvojiti
  • Peč mora biti najmanj 20 cm stran od stene 
  • Upoštevaj negorljivost samega poda in njegovo nosilnost
  • Kaminske peči lahko tehtajo tudi do 200 kg

Če je idealna rešitev zate, da kaminsko peč postaviš v kotu prostora, izberi kotni kamin. Ti so zaradi svoje postavitve in dostopa do zagorevalne komore pametno prilagojeni.

Moč

  • Izmeri, koliko prostora bo kamin ogreval in kako dobro je prostor izoliran
  • Od tega je odvisna potrebna moč
  • S premajhno močjo prostor ne bo dovolj ogret 
  • Pri prevelikem kotlu pa moraš toploto odvajati skozi okna
  • Tako imenovana toplotna moč je izražena v kW
  • Označuje največjo količino uporabne toplote, ki jo lahko kaminska peč proizvede v neprekinjenem delovanju za določeno časovno obdobje
  • Drug pomemben parameter je kurilna vrednost
  • Ta označuje prostornino prostora, ki ga peč lahko segreje

 

Okvirni izračun
V starejši, neizolirani hiši pričakuj, da 1 kW dovolj za vsakih 20 m3. Za dobro izoliran objekt bo 1 kW ogrel 40 m3. Če poznaš toplotne izgube v svojem domu, jo pomnoži s prostornino ogrevanih prostorov in dobil boš približno zahtevano moč v kW. Na splošno pričakuj maržo 10 %, za peči z izmenjevalnikom tople vode pa približno 20 %.
Na primer, v sobi velikosti 5 × 6 × 3 m, tj. s skupno prostornino 90 m³, potrebuješ peč z močjo približno 3 kW v izolirani stavbi in dvakrat več v neizolirani stavbi.

 

Ne pozabi upoštevati stroškov namestitve, možnih sprememb konstrukcije in obratovalnih stroškov. Prepričaj se, da imaš dober dostop do izbranega goriva in da ima tvoja kaminska peč ustrezno moč.

 

Material

Keramične kaminske peči in peči s ploščicami

  • Ne očara le ljubiteljev retro sloga
  • Keramične peči so cenjene tudi zaradi toplotnih lastnosti
  • Njihov čas segrevanja je daljši, a ima večjo kapaciteto za shranjevanje 
  • Enakomerno porazdelijo toploto tudi nekaj ur po izklopu 
  • Njihova površina je zelo enostavna za čiščenje
  • Poleg drugih materialov, ki so večinoma temne barve, lahko najdemo lončene peči v različnih barvah
  • V primerjavi z drugimi so keramične peči in peči s ploščicami običajno dražje

Kaminske peči iz litega železa

  • Velika prednost litoželeznih kaminov je relativno hitro segrevanje in dobra prevodnost toplote
  • V primerjavi s cenejšimi kovinskim kamini se po večernem ogrevanju čez noč ne ohladijo popolnoma
  • Boljše so tudi glede vzdržljivosti

Jeklene kaminske peči

  • Ponujajo cenovno ugodnejšo rešitev ogrevanja
  • Hitro se segrejejo, a tudi hitreje ohladijo 
  • Zato so primernejše kot sekundarni vir toplote 
  • Čez noč na primer toplote ne vzdržujejo

Kombinirani materiali

  • Na trgu je pogosto mogoče najti tudi kombinacijo kovinske peči s kamnito ali keramično oblogo
  • Zaradi obloge ima dobre akumulacijske sposobnosti
  • Zmanjšuje tveganje stika z vročo zunanjostjo
  • Slabost je višja cena in teža

Posebne vrste

Kanadski kamin

  • Odlikujejo jih kakovostni materiali in visoka učinkovitost zgorevanja
  • Pogosto uporabljajo tako imenovano dvojno zgorevanje, ki lahko prihrani do polovico goriva
  • Tako nastane manj saj in ostankov pepela
  • Imajo značilen dizajn in dobro zasnovan pretok zraka
  • Najdeš jih lahko v različnih velikostih in oblikah

 

Kamin s stranskim polnjenjem

  • Opremljeni so z drugimi stranskimi vrati, 
  • Ta so namenjena samo polnjenju 
  • Tako pride v okolje manj saj in dima
  • Kamin je enostavnejši za uporabo

 

Kamin z zunanjim dovodom zraka

  • To poride v poštev, če imaš peč z močjo več kot 7 kW 
  • Ali pa v primeru novogradnje, v kateri je zaradi prepuščanja oken in vrat naravni tok minimalen
  • Manj zmogljivim kaminski pečem zadostuje zrak v prostoru
  • Za omenjenih 7 kW je to premalo
  • V tem primeru bi bilo treba prostor prezračevati
  • Če je peč pripravljena na zunanji dovod jo lahko v celoti namestiš zunaj hiše ali v drugem prostoru
  • Za učinkovito oskrbo s kisikom, dovodna cev ne sme biti daljša od petih metrov.

 

Kamini na pelete

  • V njem je mogoče uporabljati le pelete
  • Zanje je značilna visoka učinkovitost zgorevanja 
  • Namesto dodajanja, občasno napolniš rezervoar
  •  Peč sama poskrbi za oskrbo z gorivom glede na izbrano temperaturo 
  • Nabavna cena je precej višja

 

Druge vrste

  • Šamotni kamin - Kamin, izdelan iz ognjevarnega šamota, omogoča zgorevanje lesa pri višji temperaturi, kar poveča učinkovitost kotla in zmanjša količino preostalega pepela. Šamot ima tudi odlično sposobnost akumulacije, slabost pa je višja cena in teža.
  • Kamini s pečico - Zgodovinski element, ki je še vedno priljubljen. Kamin s pečico ogreje prostor in hkrati pripravi dober obrok. Običajno se ogrevajo z lesom ali peleti.
  • Ameriški kamin - Ta kamin je danes zbirateljska redkost in tehnološki biser. Kamin je bilo mogoče prižgati le enkrat v celotni kurilni sezoni in ga je bilo treba napolniti le dvakrat na dan. Poleg tega je ogreval zrak ob tleh, tako da toplota ni uhajala v dimnik.

 

Dodatki

 

Nasveti za konec

Delovanje in vzdrževanje

  • Za pravilno in dolgotrajno delovanje je bistveno, da uporabiš pravo gorivo ustrezne kakovosti. Ogrevanje na premalo posušena drva ali povsem drugo vrsto goriva povzroči hitro zamašitev. Poleg tega, se plini ne bodo pravilno odvajali in peč se lahko poškoduje. 
  • Osnovno čiščenje opravi približno enkrat ali dvakrat na teden, odvisno od pogostosti in stopnje segrevanja. 
  • Glavno je čiščenje pepela, kar je zelo težko narediti, ne da umažeš sebe in svojo bližnjo okolico. Če kamin pogosto uporabljaš, si priskrbi poseben sesalnik za pepel, ki se priklopi na klasični sesalnik, ali pa ima svoj zbiralnik.
  • Očisti steklo in vrata. Če so ta preveč umazana, se sposobnost pečice za oddajanje toplote poslabša. Za čiščenje lahko dobiš tudi posebne izdelke, z malo truda pa lahko umazanijo odstraniš tudi mehansko, na primer s pomočjo starih časopisov. 
  • Če imaš peč z inverterjem, odstrani usedline pepela in saj. Za to se uporabljajo posebne ščetke, vendar na žalost konstrukcija kamina pogosto ne omogoča doseganja vseh vogalov. Če je tako, izberi posebne kemikalije ali se obrni na specializiran servis. 
  • Po ogrevalni sezoni popolnoma očisti notranje ohišje iz saj in pepela ter preveri njegovo stanje. Ostanki pepela lahko poleti absorbirajo vlago in material lahko začne rjaveti.
  • Po potrebi očisti tudi zunanje ohišje, saj lahko umazanija zmanjša količino sevalne toplote.
  • Ne pozabi poskrbeti za dimnik. Pogostost čiščenja je neposredno določena z Uredbo o pregledih, čiščenju in meritvah na malih kurilnih napravah in je odvisna od vrste goriva. Za trdne snovi je trikrat letno za celoletno delovanje in dvakrat letno za sezonsko delo. Pri tekočih gorivih je čiščenje potrebno dvakrat letno skozi vse leto in enkrat v sezonskem obratovanju. Pri ogrevanju na plin, se čiščenje izvede enkrat letno. V primeru peči, ki presegajo 50 kW moči se pogostost čiščenja zmanjša na dva cikla za trda goriva in en cikel za tekoča goriva. Obvezni so tudi pregledi dimnih plinov, v vseh primerih enkrat letno s strani usposobljenega dimnikarja. Pravilno vzdrževani dimni kanali zagotavljajo, da ima peč ustrezen izpušni plin in da ni nevarnega povečanja koncentracije strupenega ogljikovega monoksida. 
  • Peč mora vedno namestiti strokovnjak. Nekateri prodajalci peči imajo svoje monterje, če pa v tvojem primeru ni tako, poišči nekoga, ki ima ustrezne certifikate. Še toliko bolje je, če imaš priporočilo od prejšnjih zadovoljnih strank. Idealno bi bilo, če bi pri montaži sodeloval tudi dimnikar, ki bi ocenil, ali je dimnik ustrezno pripravljen.

 

Dodatki

Za čiščenje peči obvezno nabavi kakovostno krtačo, da boš lažje odstranil saje s sten zgorevalne komore. Za odstranjevanje umazanije boš potreboval metlo in lopatico, za odstranjevanje pepela pa lahko kupiš poseben sesalnik, ki bo bodisi povezan z že obstoječim hišnim sesalnikom ali pa bo ločena naprava z lastnim zbiralnikom. Pomemben dodatek so grablje za ravnanje z lesom. Pogosto lahko vse našteto najdeš v praktičnem visečem setu.
Čeprav imajo nekatere samostoječe peči lastno shrambo za drva, zmogljivost običajno ni velika, zato je košara za dva idealna. 
Hkrati s pečjo, kupi tudi osnovno ploščo. Na strani, kjer je dovodna odprtina, mora imeti prekrivanje najmanj 300 mm, a preostalih pa 100 mm. Plošča preprečuje pregrevanje tal in lovi vroče iskre, ki letijo pri gorenju. Poleg tega, če je pravilno poravnana s pečjo, izboljša njen estetski učinek. 
Zlasti za peči brez toplotnega izmenjevalnika lahko uporabiš tudi praktičen ventilator. , ki je zasnovan tako, a učinkovito in enakomerno razporedi toploto po prostoru. Uporablja se lahko na kateri koli vrsti peči.

Proizvajalci in prodajalci

Visokokakovostne kaminske peči prihajajo iz Skandinavije in Kanade. Drugi znani izdelki so nemške, avstrijske in belgijske peči. Ne glede na proizvajalca, ki ga izbere, morate vedno imeti možnost zagotoviti garancijski in pogarancijski servis.
Dovolj referenc bi morala podati tudi proizvajalec, ki bi ti moral pomagati pri izbiri glede na podrobnosti tvoje nepremičnine in v idealnem primeru poskrbel za dostavo in montažo. Bodi previden pri garancijskih pogojih. Dve leti bi moral predstavljati relativno majhen del življenjske dobe peči, soliden prodajalec bo poskrbel za vsaj petletno garancijo.

→Poglej kamine

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka