Peči

Najbolj osnoven način ogrevanja, je ogrevanje s pečjo. Tudi za centralno ogrevanja je potrebna peč. Na Ceneje.si lahko izbiraš med celo vrsto različnih peči, namenjenih ogrevanju enega prostora ali še pogosteje celotnega stanovanja oziroma objekta.

Zmotno je mišljenje, da za centralno ogrevanje pridejo v poštev le oljne peči. Tudi kaminske peči na drva, na pelete ali plinske peči so namenjene uporabi za centralno ogrevanje. Na tržišču je veliko različnih peči in različnih proizvajalcev peči in med njimi se prav gotovo najde peč, ki je primerna tudi zate.

Ogrevanje na drva je najstarejši način ogrevanja in zato se nam verjetno zdi tudi najprijetnejši. Ker so drevesa ob primernem pogozdovanju obnovljiv vir energije, to marsikoga prepriča v nakup peči na drva. To še posebej velja za tiste, ki imajo dostop do visoko kakovostnega lesa za drva.

Ogrevanje s pečjo na pelete ali sekance je zelo podobno ogrevanju s pomočjo peči na drva. Peleti in sekanci so prav tako narejeni iz lesa, nekaterim pa se zdijo še posebej ekološki, saj so narejeni iz odpadne žagovine, ki nastaja pri sečnji in obdelovanju lesa, ali iz drugačnih lesnih ostankov. Njihova učinkovitost je odvisna od kvalitete osnovne surovine.

Če se težko odločaš med temi tremi načini ogrevanja, ne skrbi, kajti na tržišču so na voljo tudi peči, ki kombinirajo dva ali celo tri načine ogrevanja. Poleg peči na les ali na predelan les obstajajo celo peči, ki delujejo na slamo. Tudi take so lahko uporabne, še posebej na podeželju, kjer ob pobiranju pridelkov ostaja več slame, kot se je porabi.

Med modernejše načine ogrevanja spadajo oljne in plinske peči. Prednost uporabe plinskih peči se pokaže posebej tam, kjer obstaja možnost priklopa na plinovod, čeprav to ni nujen pogoj, saj se plin lahko tudi drugače dostavlja. Peči na olje lahko delujejo le z vnaprej kupljenim in v cisternah shranjenim oljem. Tak način ogrevanja je zelo dobrodošel na vikendih in bolj odročnih kraji, čeprav se ga uspešno uporablja tudi v mestu. Za svoje delovanje pa tako peč na plin kot peč na olje potrebujeta elektriko. Če v tvojem kraju z dobavo električne energije ni težav in je cena nizka pa se lahko odločiš tudi za popolnoma električno peč. Tako se izogneš plačevanju še enega priključka ali stalni skrbi za primerno zalogo goriva.

preberi več
Nasveti 0

Ne spreglej

Komentarji

Pred 3 leti

ABC štedilnik Concept 2 mini AIR / inox

ABC štedilnik Concept 2 mini AIR / inox

slab štedilnik

Pred 4 leti

ABC štedilnik Concept 2 mini AIR / inox

ABC štedilnik Concept 2 mini AIR / inox

Kupil ABC Concept 2 mini konec lansko zim. Moj ni model AIR. V uporabi je realno vsegaskup dobra dva meseca. Za stanovanje cca 120m2 služi odlično. Kurišče je ogromno in vanj naložim toliko polen, da ogenj gori tudi do 2h (ob minimalnem vpihu zraka). Izgled in funkcionalnost odlična. Kdor ga kupuje, naj se pripravi na vsakodnevno čiščenje sprednje šipe, če bo naslednji dan še želel gledati plamen, Posoda za pepel je mogoče malo premajhna za celodnevno kurjenje, Naslednje jutro je zvrhano polna. Torej, nujno vsakodnevno praznenje posode za pepel! Edina slabost, ki sem jo opazil je ta, da mi po dveh mesecih regulacija zraka ne dela več tako dobro kot v začetku. Namreč regulacija je nastavljiva od stopnje 0-8. Pri popolnoma novem sem za enak ogenje imel odprt zrak na 4-5, kot imam sedaj na 8. Tečava je najverjetneje v čiščenju, kot je že napisal Baltazar, ampak enostavno ne vem kje bi lahko to sčistil.... Drgač pa, deluje še vedno vse OK. Definitivno je veliko kurišče pri tem štedilniku VELIKA prednost, Vredno nakupa. PS: če zna kdo očistiti regulacijo zraka, naj prosim napiše.....

Pred 4 leti

ABC štedilnik Concept 2 mini AIR / inox

ABC štedilnik Concept 2 mini AIR / inox

Prostor hitro in dobro ogreje. Pečica odlično peče tudi bolj zahtevne jedi (potica), jo je pa težko spraviti čez 200 °C, kar bi prišlo prav za pice. Vstavljene imam vse stranske zapore za usmerjanje plamena. Na kuhalni plošči je možno kuhati različne jedi, je pa bolj počasna saj se ne segreje dovolj. Povprečen lonec vode rabi kar dolgo preden zavre. Dimno cev imam priključeno zadaj. Opazil sem, da gre manj ognja pod kuhalno ploščo, kot pa če je dimna cev priključena na vrhu in tudi stranski usmerjevalci plamena ob zunanjih bokih pečice preprečijo, da bi ogenj šel direktno pod kuhalno ploščo. V navodilih je omenjeno, da jih je po potrebi možno odstraniti. Še nisem poizkusil, ker ne bi rad spremenil odličnega delovanja pečice. Regulacija gorenja ni tako vrhunska, kot je opisana v propagandnem gradivu. Ves čas morata biti S in P zrak do konca odprta, da sploh gori, če ju zaprem pod polovico, se ogenj zaduši. Dodatno sem naredil zunanji dovod zraka, da bi se kaj izboljšalo, pa ni vidne razlike. Ko zakurim pa morajo biti priprta tudi spodnja vratca, da se ogenj lahko razgori. Čeprav kurim z briketi, S zrak 100 % ne prepreči, da se na steklu ne bi nabirale saje. V toku celodnevnega kurjenja je potrebno steklo obrisati vsaj dvakrat, da se plamen lahko vidi. Je pa to mogoče narediti med kurjenjem, saj je vlek dovolj učinkovit, da se pri vratih kurišča ne kadi, ko jih odprem. Poraba briketov je zmerna. Za kurjenje od 5h popoldan in do 10h zvečer porabim le en 7 kg zavitek briketov, v katerem so 3 briketi. Dolagam po pol briketa. Šparovček, glede na velikost kurišča. Skrbi pa me čiščenje saj. Do sedaj, po dveh mesecih delovanja, ga še ni bilo potrebno čistiti, prestrašila pa me je opomba v navodilih, da se ga očisti tako, da se sname zadnja stranica?! Ali to pomeni, da je ob vsakem čiščenju potrebno 100 kg težak štedilnik, ki stoji na steklu, vlačiti na sredino kuhinje, da bo nekdo zlezel zadaj, ga razmontiral in očistil? Steklo bo enkrat tudi reko: "Dost mi je¨" in se bo razletelo. Bom videl, kaj bom lahko opravil od vrha z dvigom kuhalne plošče. Zaenkrat še ni tako daleč, ko bo, sporočim. Aja, dizajn je vrhunski. Zaradi majhnih mer se lepo vklaplja v prostor in ga odlično dopolnjuje. Tudi posedanje ob njem in opazovanje ognja je svojevrsten užitek.

1199 izdelkov
 • Priljubljenost
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)
  • Št. trgovin
  • Št. mnenj uporabnikov

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.