Talna svetila

(2016 izdelkov)

Ali ste vedeli, da lahko sobne talne svetilke popolnoma nadomestijo na primer lestenec ali drugo močno vrsto svetlobnih teles? Njihova velika prednost je večnamenskost zaradi možnosti enostavnega prestavljanja in povezovanja. 

S talno svetilko boste imeli svetlobo vedno tam, kjer jo potrebujete, bodisi v dnevni sobi ali spalnici za branje najljubših knjig bodisi na delovni mizi v delavnici.

Kakovostna in dobro usmerjena osvetlitev učinkuje na našo možgansko dejavnost, zaradi prilagodljivosti, ki jo zagotavljajo talne svetilke v nasprotju s fiksnimi, pa boste lahko ustvarili prijetno vzdušje povsod, kjer je vtičnica.

Poleg tega je na trgu na voljo veliko število poceni in luksuznih talnih svetilk, ki so varčne in so lahko opremljene na primer z regulatorjem jakosti svetlobe (dimmer), daljinskim upravljalnikom ali celo z možnostjo spreminjanja barve svetlobe, tj. barvne temperature.

Poleg praktične uporabe so lahko talne svetilke tudi močan oblikovalski element, ki bo vašemu domu vdihnil več življenja. Odlični so za zapolnitev praznih kotov in drugih kotičkov.

 

Oblika talne svetilke

Najpogostejša oblika talne svetilke je klasična ravna palica ali lok. Na trgu je tudi veliko število popolnoma edinstvenih netipičnih modelov.

Velike talne svetilke so na voljo v fiksni ali nastavljivi (prilagodljivi) različici, katerih prednost pred fiksnimi modeli je, da jih je mogoče usmeriti v skoraj vsako smer. To možnost boste še posebej cenili pri delu, ustvarjanju in v drugih situacijah, ko vam je pomembna moč svetlobe.

Še en pomemben vidik pri izbiri talne svetilke sta oblika in material senčila, ki prav tako pomembno vplivata na to, ali bo vaša talna svetilka primerna za enakomerno ali usmerjeno osvetlitev. 

 

Lok

Talne svetilke z lokom so običajno nekoliko bolj praktične zaradi oblike senčila, ki usmerja svetlobo bolj v prostor pod svetilko.

+ Majhna teža

- Nizka stabilnost
- Zavzemajo več prostora
- Zahtevnejše rokovanje

 

Ravna palica

Ravne talne svetilke so primerne za enakomerno osvetlitev prostora.

+ Stabilen
+ Enostavno rokovanje
+ Majhna teža

 

Pod naslovom talne svetilke za branje lahko najdete sobne svetilke vseh oblik, vendar niso vse enake glede zmožnosti usmerjanja svetlobe. Preverite, ali ima izbrana svetilka vsaj en konec, ki ga je mogoče usmeriti (tako imenovana svetilka za branje).

 

Material stojala svetilke

Material ne določa le estetike in cene izdelka, temveč tudi težo, zahteve glede vzdrževanja in pričakovano življenjsko dobo.

Material Karakteristike
Tekstil Lahke in lahko prenosljive
Kovina Zelo trpežne in nezahtevne za vzdrževanje
Plastika Ne potrebujejo skoraj nobene nege, razen občasnega brisanja prahu
Pleteno protje in ratan Čiščenje je lahko zaradi oblike nekoliko bolj zapleteno
Les Te so običajno težje in nagnjene k visoki vlažnosti

 

Material konstrukcije in senčila se pogosto razlikujeta. Vedno preverite, na kateri del svetilke se material nanaša. 

 

Značilnosti in dodatki talnih svetilk

LED

Ljubitelje ambientalne razsvetljave in ekološko varčne stanovanjske opreme bo zanimala široka izbira talnih svetilk LED.

 

Daljinski upravljalnik

Talne svetilke z daljinskim upravljalnikom vam lahko olajšajo življenje s priloženim daljinskim upravljalnikom ali možnostjo povezave svetilke s pametnim telefonom. 

 

Dimmer

Vsestranski pripomoček, s katerim lahko poljubno spreminjate jakost svetlobe.

 

Nadzor na dotik

Nekatere svetilke lahko upravljate tudi z dotikom. Stikalo (in morda tudi krmilnik) je samo ohišje svetilke - celo ali na določenih delih.

 

Baterija

Ali nimate vtičnice in se vam podaljšek ne zdi primerna rešitev? Na srečo obstajajo tudi talne svetilke na baterije, ki jih lahko postavite kamor koli.

 

Mizica

Talne svetilke, opremljene z mizo, služijo tudi kot majhen prostor za shranjevanje in priložnost za lastno oblikovalsko iznajdbo.

 

RGB

Svetilke LED z možnostjo spreminjanja barve svetlobe so zelo učinkovito orodje za ustvarjanje želenega vzdušja.

 

Solarne svetilke

Tudi stoječe svetilke, opremljene s sončnimi kolektorji oz. solarne svetilke, niso več redkost, vendar je njihova učinkovita uporaba logično odvisna od količine sončne svetlobe.

 

Moč in poraba talnih svetilk

Moč

Če vas zanima zmogljivost talne svetilke, se osredotočite na oznako "lm" (lumni), tj. svetlobni tok. V tem primeru ne sme biti nižja od 500. Pod to vrednostjo pričakujte bolj oblikovalske kose za ustvarjanje vzdušja. Višja kot je vrednost, bolj intenzivno sveti.

 

Poraba

Žarnica z več vati (W), tj. večjo porabo energije, ne sveti nujno bolj. Zato najprej izbirajte glede na lumne, tj. koliko svetlobe potrebujete, šele nato se osredotočite na porabo.

 

Talna svetila v akciji

Na naši podstrani z akcijskimi ponudbami poiščite vse talne svetilke v akciji.

 

Talna svetila na Ceneje.si

Pokaži več
2016 izdelkov
Razvrsti:
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Št. trgovin
  • Popust (najvišji naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka