Ležeči sesalniki

Ležeči sesalniki so najbolj pogosta oblika sesalnikov, ki se jih uporablja v gospodinjstvih. Zelo verjetno imaš kakšnega že v lasti in potrebuješ novega, pa se ne moreš odločiti, kateri je zate najprimernejši.

Za svoje delovanje sesalniki izkoriščajo atmosferski pritisk. Večina jih ima vgrajen motor za poganjanje ventilatorja, ki znižuje pritisk znotraj naprave, kar posledično pomeni, da atmosferski pritisk potisne zrak skozi sesalno glavo po cevi v napravo. Tam se pritisk izenači, prašni in drugi delci umazanije se zbirajo v sesalno vrečko ali zbirno posodo in zrak se vrne nazaj v prostor. Ker takšno delovanje sesalca pogosto pomeni tudi dviganje prahu v prostoru, so vsi moderni sesalci opremljeni z različni vrstami filtrov, od katerih je najpogostejši HEPA filter. Obstajajo pa tudi vodni sesalci, ki delujejo podobno kot čistilci zraka, saj umazani zrak, ki ga posesajo iz okolja, prečistijo skozi vodo. Taki sesalci so zelo učinkoviti, vendar pa njihova uporaba zahteva nekoliko več časa, saj je posodo z vodo potrebno očistiti po vsaki uporabi, sicer se lahko razvijejo neprijetne vonjave.

V zadnjih letih so se razvili zelo različni tipi sesalcev. Nekateri imajo možnost mokrega in celo globinskega sesanja in se uporabljajo za čiščenje oblazinjenega pohištva in jogijev. Za zelo natančno čiščenje keramičnih površin so na tržišču na voljo parni sesalniki, ki čistijo s pomočjo pare. To proizvajajo sami, jo usmerijo v površino, ki jo čistijo in jo potem posesajo skupaj z umazanijo. Visokotlačni sesalniki, se pogosto uporabljajo v industriji, v domačem okolju pa malo manj, so pa prav tako zelo učinkoviti pri čiščenju oblazinjenih površin kot vodni sesalniki.

Za uporabo v gospodinjstvih pa so še vedno najbolj popularni običajni sesalniki za suho sesanje. Ti so navadno opremljeni z dodatnimi sesalnimi glavami, za sesanje oblazinjenega pohištva, ozkih prostorov in preprog. Z leti in razvojem so postali vedno tišji in močnejši ob manjši porabi električne energije.

Poleg ležečih so v svetu zelo priljubljeni tudi pokončni sesalniki, ki opravljajo enako delo po podobnih fizikalnih principih, samo njihova oblika je malo drugačna. Pravzaprav so pokončni sesalniki najbolj podobni prvotnim ne-električnim sesalnikom s konca 19. stoletja. Morda je imela takega tudi tvoja babica. Prednost pokončnih sesalnikov je predvsem v tem, da je telesna drža med sesanjem bolj naravna, njihova slabost pa je v tem, da je z njimi težko sesati druge površine.

preberi več
Nasveti 0

Ne spreglej

Komentarji

Pred 4 meseci

BOSCH sesalnik BGC05AAA1

BOSCH sesalnik BGC05AAA1

+ izjemno močen, na spojih tesni, ni izgub . Izjemno kvalitetno izdelan. + čiščenje filtrov brez težav. Priključni kabel ustrezne dolžine. Primerno glasen - Kolesa so prenizko in preveč pomaknjena naprej. Zadaj je dodan kolešček, ki pa ne nudi nobene pomoči pri premiku sesalca. Prej je ovira.

Pred 1 letom

KÄRCHER pralni sesalec SE 4002

KÄRCHER pralni sesalec SE 4002

Izdelek se dobro obnese pri pranju tekstilnih površin (preproge, kavči,...). Za trde površine pa je preneroden. Potrebno ga je napol razstaviti za vstavitev sesalne vrečke, ki jo je potrebno sneti pred vsako uporabo mokrega čiščenja. Nastavek za trde površine je potrebno ročno snemati (večina cenenih sesalnikov ima za ta namen preprosto stikalo na nastavku, ki ga vklopiš/izklopiš z nogo). Mokro čiščenje trdih površin ni preveč učinkovito, na tleh pa ostane poplava.

Pred 2 letoma

BOSCH sesalnik BGL45ZOO1 Zooo ProAnimal

BOSCH sesalnik BGL45ZOO1 Zooo ProAnimal

a to lahko piše kdorkoli?

Pred 2 letoma

ROWENTA suhi sesalnik RO 6477 EA

ROWENTA suhi sesalnik RO 6477 EA

sesalnik Rowenta Silence Force 4A RO6477EA smo kupili, ker je bil zelo dobro ocenjen s strani ZPS. Ko smo ga prinesli domov smo ugotovili, da je sesalnik zelo tih, vendar pa je zaradi izjemno kratke gumjaste/ fleksibilne cevi praktično neuporaben. Glede na to, da je fleksibilna cev tako kratka (radij aktivnega sesanja je neverjetno majhen) s krtačko, ki je nameščena na ročaju se ne da doseči praktično nič. Tako npr. omarice, ki je višine 1,20 m se ne more posesati po vrhu, ker sesalec sploh ne doseže. Da sploh ne omenjam niti kakšnih okvirov slik ali česarkoli kar je višjega. Sesalec je potrebno dvigniti, da bi lahko posesali, kar je seveda uporabniku izjemno neprijazno. Poleg tega je zaradi kratke cevi sesalec potrebno imeti ves čas v neposredni bližini oziroma skoraj dobesedno za petami, ker je precej neugodno saj iz reže na vrhu sesalca zelo pogosto piha po hrbtu. Glede na to, da smo sesalec uporabljali ga seveda nismo mogli vrniti. Klicali smo tudi na servis, da bi krajšo gibljivo cev nadomestili z daljšo vendar so nam sporočili, da to žal ni na voljo. Torej, plačali smo veliko denarja, da imamo doma takorekoč neuporaben sesalnik in da je nekoč sprejemljivo hišno opravilo postalo prava nočna mora.

Pred 2 letoma

HOOVER sesalnik MBC 500 UV

HOOVER sesalnik MBC 500 UV

Tudi jaz sem želel nabaviti omenjeni sesalec predvsem zato, ker ima za razliko od drugih sesalcev vgrajeno tudi UV svetilko, ki naj bi delovala proti pršicam, bakterijam itd. Žal trdi slovenski dobavitelj, da je vgrajena UV žarnica potrošni materiin zato nima garancije kot ostali del aparata. V uradnih navodilih za uporabo in v priloženih pogojih garancije, ki so verjetno od proizvajalca, sta navedena le dva elementa kot potrošni materijal in to sta "filter pred motorjem in vrtljiva krtača". Teh pogojev, slovenski dobavitelj ne upošteva, in je samovoljno dodal potrošnemu materijalu še UV svetilko. Vprašanje se poraja, kakšne - morda oporečne svetilke vgrajujejo v aparate slovenskega dobavitelja, če le tem ne priznavajo garancije.

373 izdelkov
 • Priljubljenost
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)
  • Št. trgovin
  • Št. mnenj uporabnikov

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.