Kako pospešiti regeneracijo mišic po vadbi?

1. 09. 2015 09:18:03

Če želiš izgraditi ali okrepiti mišice, je prava tehnika regeneracije prav tako pomembna kot sama vadba. To seveda ne pomeni, da moraš imeti med treningi več dni počitka, temveč lahko prave rezultate dosežeš z raztezanjem, zadostno količino spanca in pravo prehrano. Spodaj najdeš nekaj koristnih nasvetov.

Po treningu poskrbi za vnos zadostne količine beljakovin v telo! KLIKNI TUKAJ IN PREVERI PONUDBO BELJAKOVINSKE ŠPORTNE PREHRANE ...

Raztegni boleče mišice. Če na treningu na primer močno obremeniš mišice nog, po vadbi poskrbi za temeljito raztezanje teh mišic. Raztezanje namreč sprošča napetost in omili bolečine v naslednjem dnevu. Pri vsakem raztegu se zadrži vsaj 10 sekund, pri čemer prični s plitkim raztezanjem in z vsako ponovitvijo povečuj globino.

Poskrbi za dovolj spanca. Na ta način si mišice hitreje opomorejo, ti pa si ob naslednjem treningu v veliko boljši formi. Idealnih je 7 do 8 ur spanca dnevno.

V telo vnesi dovolj beljakovin, ki predstavljajo gradnike mišičnega tkiva. Z beljakovinami so najbolj bogata jajca, pusto meso, ribe, stročnice in listnata zelena zelenjava. Naj vsak obrok v dnevu vsebuje beljakovinska živila – na primer jajca za zajtrk, ribo ali pusto piščančje meso za kosilo ter stročnice za večerjo.

Omisli si masažo. Slednje so pogoste med profesionalnimi športniki in to z dobrim razlogom. Odločiš se lahko za bolj napredno različico in se odpraviš k športnemu maserju, ki z gnetenjem mišic razrahlja napetost, seveda pa lahko za masažo prosiš tudi koga drugega. Pomembno je le, da so gibi trdni in globoki.

Odpravi se na plavanje v bazen. Plavanje dejansko deluje kot neke vrste masaža za celotno telo, saj se zaradi nežnih pritiskov na boleča področja mišice raztezajo in posledično napetost zmanjša. Dovolj je že 20 minut plavanja z gibi, ki rahlo obremenijo boleče mišične skupine.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba