Kako otroka naučiti vožnje s kolesom?

1. 05. 2016 08:33:42

V vsakdanjem življenju lahko pogosto slišimo stavek »To je tako kot vožnja s kolesom«. A da bi lahko pozabili, kako voziti kolo, se moramo kolesarjenja najprej naučiti in marsikateri starš se sprašuje, kako se lotiti tega pomembnega opravka. V osnovi ločimo dve metodi - takšno s pomožnimi koleščki in takšno brez. Podporniki vsake izmed njih se nikakor ne morejo strinjati, katera je boljša, mi pa tokrat predstavljamo nekaj enostavnih korakov, ki vključujejo pomožna kolesa.

image

 

1. Spodbudi otroka k vožnji z lastnim kolesom, tako da mu poveš, kako zabavno je kolesarjenje. Posedi se na svoje kolo in otroku v praksi pokaži, kako zelo se zabavaš, ob tem pa seveda ne pozabi na čelado.

 

2. Poskrbi za ustrezno varnostno opremo, ki vključuje čelado ter zaščito za kolena in komolce. Vsakič, ko se otrok posede na kolo, preveri, ali nosi varnostno opremo, da mu to preide v navado.

 

3. Na otrokovo kolo namesti pomožna kolesca, ki na začetku omogočajo enostavnejšo in bolj varno vožnjo.

 

4. Pokaži otroku, kako se varno usede na kolo, in mu pri tem pomagaj. Prepričaj se, da je sedež ustrezne višine, tako da lahko otrok noge postavi na tla, medtem ko sedi na kolesu.

 

5. Otrok naj namesti noge na pedala in prične s poganjanem, ti pa medtem poskrbi, da kolo ostane pokonci. Priporočljivo je, da te prve korake opraviš kar na travi in tako zagotoviš mehak pristanek ob prvem padcu, ki je neizogiben.

 

6. Nežno potiskaj kolo in otroku pomagaj dovolj povečati hitrost, da kolo stoji pokonci brez opore, vendar ga še ne izpusti iz rok. Ob tem otroka povprašaj, če mu je udobno, ne pozabi tudi na spodbudne besede, nato pa mu povej, da lahko vožnjo nadaljuje sam.

 

7. Kolo postopoma izpusti in hodi oziroma teci ob njem, da otrok ve, da je starš ves čas ob njem. Nadaljuj s spodbudnimi besedami, vendar ne skušaj pretirano popravljati otrokove vožnje.

 

8. Po padcu otroku pomagaj vstati in preveri morebitne poškodbe. Prvih nekajkrat se vozi skupaj z otrokom oziroma teci ob kolesu, saj bo verjetno na začetku padcev kar precej.

 

9. V naslednjem koraku lahko za učenje ravnotežja brez pomožnih kolesc uporabiš posebno metodo z brisačo. Okoli otrokovega pasu ovij veliko kopalno brisačo in zasukaj konce, da se okoli njega oblikuje nekakšna mehka  vrv. Primi oba konca brisače in teci za kolesom, medtem ko otrok sam lovi ravnotežje. Ne prijemaj otroka ali kolesa, temveč uporabljaj brisačo za uravnavanje ravnotežja med poganjanjem. Ta metoda je veliko učinkovitejša od neposrednega držanja kolesa, saj mora otrok sam najti pravo ravnotežje, medtem ko brisača predstavlja nekakšno varnostno mrežo, da se kolo ne prevrne.

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka