Izbira gorskega kolesa

23. 11. 2011 14:50:54

Preden se lotite vedno bolj priljubljenega športa med rekreativci, seveda potrebujete gorsko kolo, s katerim se boste lahko odpravili tudi na najbolj neurejene gorske poti. Gorska kolesa se med seboj razlikujejo po številnih lastnostih in ne le po tem ali gre za žensko gorsko kolo ali za moško gorsko kolo, zato je pred nakupom pametno razmisliti po kakšnem terenu se boste največ vozili.

Za vse začetnike je najbolj primerno gorsko kolo s prednjim vzmetenjem, ki se ga je najprej treba naučiti voziti po poteh, ki niso polne korenin in skal. Tako kot pri večini koles, se tudi gorska kolesa med seboj razlikujejo po ceni  in če ste v gorskem kolesarjenju popolni začetnik, potem vam pri nakupu ni treba pretiravati. Gorsko kolo je bolj vzdržljivo kot cestno kolo, saj je zasnovano za vožnjo po težjem terenu in za premagovanje različnih ovir. Gorska kolesa so danes narejena tako, da imajo vzmetena vsaj prednja kolesa, nekateri pa se odločajo tudi za tista s polnim vzmetenjem. Močnejše in bolj prijemljive so tudi zavore, sam okvir kolesa pa je narejen iz aluminija in vedno bolj priljubljenih karbonskih vlaken. Gorska kolesa imajo menjalnik, ki ga vsak kolesar prilagodi po svojih željah in težavnosti vzponov in spustov. Moško gorsko kolo ima gume z globjim profilom, krmilo pa je dvignjeno in ravno, da se kolesar lahko drži pokonci in ima boljši nadzor nad kolesom. Enako velja za žensko gorsko kolo, ki je posebej ustvarjeno za ženski spol s poudarkom na udobju kolesa ter na samem dizajnu. Posebno prilagojena geometrija poskrbi, da tudi ženske lahko uživajo v gorskem kolesarjenju in da sta tako vzpon kot spust enostavna. Gorska kolesa se med seboj ločijo tudi po vrsti pedal in pri nekaterih bodo dovolj že običajni tekaški copati, saj je njihova platforma preprosta. Druga vrsta pedal, ki imajo zagozde pa zahteva posebno obutev z možnostjo zapenjanja.

Najboljša izbira je gorsko kolo, ki je primerno tako za zahtevnejše terene kot tudi za rekreativno vožnjo. Sicer pa poznamo več vrst gorskih koles, ki se med seboj ločijo po tem za kakšen teren so namenjeni. Kros gorsko kolo je primerno za strme gorske poti polne spustov, obenem pa je to tudi najlažje kolo in največkrat najbolj primerno. Izberite tistega, ki bo najbolj ustrezal vašim pričakovanjem in željam po tehničnih dejavnikih, ceni, modelu, izgledu ter seveda proizvajalcu.

Gorsko kolo lahko predstavlja velik adrenalinski užitek, toda preden se nanj usedete si priskrbite primerno opremo, saj varnost ni nikoli odveč.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2019 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba