Ventilatorji za računalnik

(800 izdelkov)

Aktivno ali pasivno hlajenje?

Pasivno hlajenje je sestavljeno samo iz hladilnega bloka (baker, aluminij, kombinacija), aktivno hlajenje je sestavljeno iz bloka in na blok pritrjenega ventilatorja. Aktivni hladilnik zagotavljajo večjo moč hlajenja, vendar so bolj hrupni in v njihovem ohišju se vrtinči prah.

 

Kakšen hladilnik za procesor?

V primeru CPU hladilnikov priporočamo aktivni hladilnik za večino običajnih uporabnikov. Toplotno sevanje današnjih procesorjev je že na primerni ravni, sodobni procesorski hladilniki pa so že precej tihi (čeprav še vedno slišni).

 

Kakšen hladilnik za grafično kartico?

Pri grafičnih karticah je hlajenje zelo pomembno. Ker sodobna grafična jedra oddajajo veliko toplote, jih je potrebno ustrezno hladiti. Pri manj zmogljivih grafičnih karticah priporočamo pasivno hlajenje, kar povsem zadostuje. Za zmogljivejše grafične kartice pa priporočamo aktivno hlajenje.

 

Kakšno hlajenje za prenosnik?

Če te moti, da se prenosnik med uporabo zelo segreje, imaš tudi tukaj možnost ohlajanja. Danes so na trgu podloge iz toplotno prevodnih materialov, na katere položiš (ali pritrdiš) prenosnik in pride do boljšega odvajanja toplote. Izdelujejo se tudi različice hladilnikov z aktivnim in pasivnim hlajenjem. Pri aktivnem hlajenju so ventilatorji vgrajeni tudi v podnožje in se napajajo preko USB priključkov. Aktivni hladilniki običajno bolje hladijo, vendar bodi pripravljen na višjo raven hrupa.

 

Kakšen hladilnik za matično ploščo?

Izraz hlajenje matične plošče se nanaša na hlajenje nabora čipov matične plošče. V tem primeru priporočamo uporabo pasivnih hladilnikov, saj pri aktivnih lahko pride do težav s hrupom zaradi majhnih dimenzij hladilnika in njegove visoke hitrosti. Hladilniki so na čipset prilepljeni s pasto, ki jo je proizvajalec že nanesel na hladilnik.

 

Kakšen hladilnik za pomnilnik?

Danes se hladilniki za pomnilniške module proizvajajo skoraj izključno v pasivni izvedbi (izogibaj se aktivnim). Izbiraš lahko med dvema vrstama pasivnih hladilnikov, ena vrsta je nekakšen kovinski tulec, ki se namesti na pomnilnik, druga možnost pa je nakup majhnih bakrenih hladilnikov, kjer se vsak posebej prilepi na pomnilniški čip (običajno jih je 8 na enem pomnilniškem modulu)

 

Kakšno hlajenje za trde diske?

Spet lahko izbiramo med aktivnimi in pasivnimi rešitvami. Pri pasivnih rešitvah je disk nameščen v nekakšnem ohišju iz toplotno prevodnega materiala in običajno dodan ohišju računalnika (na 5,25-palčni širini). Ta ohišja imajo tudi to prednost, da relativno dobro absorbirajo hrup, ki ga proizvajajo trdi diski. V primeru aktivne rešitve so ventilatorji še vedno nameščeni v ohišju ali pa je nameščeno le držalo z dvema ventilatorjema na poziciji nad disko, ki zagotavlja hitrejše odvajanje toplote.

Če diska ne želiš izolirati ali pa se ne segreje ekstremno (kar se redko zgodi), so ti hladilniki skoraj nepotrebni.

 

Heat Pipe, kaj je to?

Pri hladilnikih za procesorje in grafične kartice tako aktivne kot pasivne hladilnike sestavlja tudi t.i. toplotna cev. To so bakrene cevi, napolnjene s posebno tekočino, ki prevajajo toploto od procesorja/grafične kartice do hladilnika. Zaradi fizičnih procesov ta tekočina kroži sama. Na splošno velja, da več cevi kot ima hladilnik, bolje učinkovito bo hlajenje.

 

Zaključek

Pri hladilnikih za procesorje in grafične kartice preveri, ali je hladilnik združljiv s tvojo napravo. Procesorji in grafične kartice imajo različne vrste nosilcev, zato pred nakupom določenega hladilnika preveri, ali so v paketu priloženi potrebni dodatki za namestitev.

Pokaži več
800 izdelkov
Razvrsti:
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Št. trgovin
  • Popust (najvišji naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka