Pralno-sušilni stroji

Za stanovanja z majhnimi kopalnicami, kjer ni dovolj prostora, je kombinirani pralno-sušilni-stroj prava rešitev. V primerjavi z ločenimi sušilnimi stroji so kombinirani pralno-sušilni stroji precej energetsko potratnejši, ampak včasih je to edina možna rešitev. Če torej potrebuješ sušilni stroj, a zanj nimaš dovolj prostora, se lahko odločiš za nakup kombiniranega pralno-sušilnega stroja.

Prednost kombiniranih pralno-sušilnih strojev je prav prihranek prostora. Stroji standardnih dimenzij so globoki med 55 in 60 centimetri, ožji modeli pa so lahko široki samo 44 centimetrov. Če se odločaš za stroj s prednjim polnjenjem, bo imel ožji stroj toliko manjšo prostornino. Lahko pa izbereš pralno-sušilni stroj z zgornjim polnjenjem, ki je prav tako ožji od običajnega, a ima zaradi drugačne oblike enako prostornino. Prednost strojev s sprednjim polnjenjem je, da lahko med njegovim delom opazuješ dogajanje v njem, nanj pa lahko tudi kaj postaviš. Prednosti strojev z zgornjim odpiranjem pa so, da lahko perilo dodajaš medtem, ko se je pralni cikel že začel in ne potrebuješ toliko prostora za odpiranje vratc. Kapaciteta standardnih pralno-sušilnih strojev je 5-7 kilogramov za pranje perila in 3-5 za sušenje.

Pralni-sušilni stroji se večinoma uvrščajo v energijske razrede od A (najvarčnejši) do G (najpotratnejši). Pri pranju večina pralno-sušilnih strojev spada v razred A, pri sušenju pa v razred B.

Modernejši pralno-sušilni stroji imajo še nekaj dodatnih funkcij, ki ti lahko pridejo prav. Senzorji perila, ki zaznavajo težo in temu prilagodijo porabo vode, so že nekaj časa standard. Nekateri pralni-sušilni stroji pa so opremljeni s fuzzy-logic sistemom, ki prilagaja tudi dolžino pranja in s tem zmanjša porabo energije.

Poleg energijskih se pralno-sušilni stroji delijo v razrede od A do G tudi pri številu vrtljajev. Vrtljaji so pomembni predvsem pri ožemanju, saj višji vrtljaji pomenijo bolj suho perilo. Zato izberi stroj z najmanj 1200 vrtljaji in raje več (vse do 1600).

Pomembno je ugotoviti tudi, ali ima pralno-sušilni stroj senzorsko ali časovno funkcijo sušenja perila. Senzorska je uporabnejša, saj se čas sušenja prilagodi dejanski vlažnosti perila in tako ni možnosti, da bi se perilo sušilo predolgo, zaradi česar je običajno tudi bolj zmečkano.

Če te moti glasnost pralno-sušilnega stroja, so na tržišču na voljo stroji z invertnim elektromotorjem, ki deluje bolj tiho. Za bolj nežno pranje perila pa so na voljo stroji s posebnimi bobni, ki med delovanjem ustvarijo vodni film med bobnom in perilom, zaradi česar perilo bolj gladko drsi ob steni bobna.

preberi več
Cena
MIN MAX

Filtriraj po znamki

Energijski razred učinkovitosti

Zmogljivost sušenja (kg)

MIN MAX

Zmogljivost pranja (kg)

MIN MAX

Št. obratov centrifuge (v obr./min)

MIN MAX

Glasnost pri ožemanju (v dB)

MIN MAX

Glasnost pri pranju (v dB)

MIN MAX

Poraba vode (v l)

MIN MAX

Toplotna črpalka

Višina (cm)

MIN MAX

Širina (cm)

MIN MAX

Globina (cm)

MIN MAX

Barva

Ne spreglej

Nakupovalni nasveti

Samsung Pametni izračun – prihranite energijo in denar tudi do 25 %

Z nakupom določenih modelov Samsung bele tehnike med 11.5. in 16.6.2019 prihranite energijo in denar ...

Vodič za izbiro novega pralno-sušilnega stroja

Nakup novega pralno-sušilnega stroja je velika odločitev v vsakem gospodinjstvu. Gre za odločitev, ki ...

Prikaži vse nakupovalne nasvete

Komentarji

Pred 3 leti

BEKO pralno-sušilni stroj WDA 96143H

BEKO pralno-sušilni stroj WDA 96143H

Čista petka. Lepo opere in posuši, je tih, perilo po pranju in sušenju diši in ni zmečkano.

77 izdelkov
 • Priljubljenost
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)
  • Št. trgovin
  • Št. mnenj uporabnikov

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.