Krampi

Ko spomladansko sonce zamenja zimsko pravljico, se iz četrtletnega »počitka« ponovno prične delavna polovica oziroma tričetrtinski del leta. Čas, ko obujemo škornje, vzamemo vedro, zavihamo rokave ter s krampi in ostalimi vrtnimi orodji pričnemo z vrtičkarjem oziroma z delom v okolici hiš in ostalih gospodinjstev. Že naši predniki so v daljni zgodovini uporabljali lopate in krampe, tako da so za dela na poljih porabili manj moči in časa. Vse do danes se je vloga krampov ohranila, kar pomeni, da v vrtnih utah in kleteh še vedno ostaja prostor zanje.

Navadno se kramp uporablja za pomoč pri kopanju tako po trši kot tudi po mehkejši podlagi oziroma površini. Sestavljen je iz sekala in konice, njegova celotna podoba pa se po večini razlikuje le po teži in velikosti. Material krampov je največkrat lakiran in nedrseč les, nanje pa je pripeto kovinsko sekalo s konico.

Delo s krampom postane lažje in hitrejše, tako da je za opravila na njivi ali vrtu (skoraj) nepogrešljivo orodje. Zagotovi si novega in kvalitetnega, da pri spomladanskih opravilih ne bo pretirane okornosti in prevelike utrujenosti. Kot rečeno pri tem upoštevaj težo in velikost, saj v primeru pretežkega in/ali previsokega krampa delo oziroma kopanje postane nekoliko težje, s tem pa počasnejše. Tudi nedrseč material, ki se lepo prilega rokam in dlanem je pomemben kriterij za izbiro pravega, prav tako trša površina lahko povzroči ožuljke in s tem nove nevšečnosti.

Na Ceneje.si preveri, kaj ponujajo številni, raznoliki trgovci in proizvajalci. Primerjaj cene, velikosti, težo ter material pri zate najprimernejšem krampu. Na enem mestu ti namreč ponujamo najpreglednejšo in največjo primerjavo izdelkov različnih blagovnih in trgovskih znamk. Poleg krampov pa preveri tudi ponudbo ostalih vrtnih orodij ter si zagotovi najboljšo kakovost po najnižji ceni.

preberi več

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2019 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba