Ribniki in oprema

Preden se odločiš za postavitev ribnika, si najprej izdelaj dober načrt. Ne glede na to ali želiš graditi ribnik s kalupom, folijo ali betonom, moraš upoštevati nekaj dejavnikov.

Globino ribnika prilagodi njegovemu namenu. Če gradiš ribnik predvsem kot napajalnik, pretirana globina ni potrebna, če pa je namen ribnika gojenje rib in rastlin, mora biti globok vsaj 100 centimetrov.

Pred odločitvijo za obliko ribnika, je tudi dobro, da že veš katere rastline želiš posaditi vanj, saj imajo različno dolge korenine in stebla in zato potrebujejo različno globino, da se lahko dobro razvijejo. Ko je ribnik enkrat že postavljen, takšno prilagajanje globine ni več mogoče.

Ko sta določeni oblika in globina ribnika se lahko začneš odločati med različnimi načini gradnje ribnika.

Če se odločiš za folijo, si v družbi večine lastnikov ribnikov, saj je gradnja s folijo najpogostejša odločitev pri izgradnji ribnikov. Čeprav se morda na prvi pogled zdi to najpreprostejša oblika gradnje, je kljub temu za doseganje dobrih rezultatov potrebna velika mera natančnost. Sploh pri pripravi in utrjevanju dna in podlage za folijo moraš posebej paziti, da natančno odstraniš vse kamenje in ostanke korenin, ki bi lahko poškodovali folijo. Ko je gradnja ribnika s folijo končana, vedno pusti malo več folije ob robovih ribnika preden vanj natočiš vodo. Šele, ko je ribnik poln, lahko odstrižeš odvečno folijo, rob ribnika pa ogradiš z okrasnim kamenjem, ploščami ali travnato rušo. Za tovrstno gradnjo so na tržišču na voljo različne folije, pri tem pa pazi predvsem, da ne kupiš tanjše od 0,8 cm. Debelejša bo vsekakor odpornejša, biti pa mora odporna tudi na UV svetlobo. Najpogostejše so butilne folije.

Čeprav se zdi, da je pri kalupih za ribnik skrb za natančnost odveč, ker obliko določa kalup, temu ni tako. Jama, v katero postaviš kalup, mora biti narejena in utrjena natančno po merah kalupa, sicer lahko teža vode ustvari močne strižne sile in na preslabo podprtih delih kalup poči. Prav tako kot pri gradnji s folijo tudi pri gradnji s kalupom na koncu, ko je ribnik že zgrajen, prekriješ robove kalupa z okrasnimi kamni, ploščami ali travno rušo za bolj naraven videz. Na tržišču je na voljo velik izbor različnih oblik kalupov s katerimi lahko oživiš svojo zamisel ribnika.

Gradnjo ribnika z betonom pa je pametneje prepustiti profesionalcem, čeprav so ti ribniki najbolj obstojni. Ne glede na to, kakšen ribnik stoji na tvojem vrtu, pa verjetno že veš, da je za njegovo ohranitev potrebna še dodatna oprema. Na tržišču so dostopni zaščite pred zaledenitvijo, pred umazanijo, pokrivala za zimske dni in razni dodatki za boljšo rast rastlin in drugih vodnih prebivalcev ter hran za ribe. Najugodnejšo ponudbo za vse te dodatke in za ribnike poišči na Ceneje.si.

preberi več
Nasveti 0
404 izdelki
 • Priljubljenost
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)
  • Št. trgovin
  • Št. mnenj uporabnikov

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.