Črpalke in filtri za ribnike

(322 izdelkov)

Vsak filtrirni sistem za ribnik je sestavljen predvsem iz teh treh komponent: vodna črpalka, filter in cev. Namen glavne črpalke za ribnik je, da ustvarja stalen pretok vode, kar preprečuje zastajanje vode in predvsem njeno filtriranje. Glavna vodna črpalka v ribniku skrbi, da voda v ribniku neprestano kroži in se po cevi pretaka čez filter ter se pri tem čisti, zato si ribnika brez vodne črpalke sploh ne moremo predstavljati. Moč vodne črpalke izbiraj predvsem glede na velikost oziroma prostornino vode v tvojem ribniku. Prešibka črpalka je lahko glavni krivec za odmiranje rib in razraščanje nezaželenih vodnih organizmov.

Za zagotavljanje optimalnih vodnih parametrov v ribniku je poleg vodne črpalke zadolžen tudi vodni filter. Prav tako kot črpalka mora tudi filter za vodo imeti zadostno kapaciteto, da lahko zagotavlja ustreznost ribniške vode. Ker so poleg plavajočih delcev lahko velik izvor nečistoč tudi mikroorganizmi v vodi, lahko s pravilno sestavljenim filtrom zagotovimo odstranjevanje obojega. Obstajajo mehanski in biološki filtri, najbolj uporabni pa so tisti, ki opravljajo obe funkciji. Pri izbiri in sestavi filtra je tako pomembno, da upoštevaš potrebe tvojega ribnika in daš biološkemu delu filtra tudi dovolj časa, da razvije svoje moči za pravilno delovanje, saj deluje po enakem principu kot biološka čistilna naprava. Namreč za svoje delovanje biološki filter potrebuje zaželene bakterije, ki pa se ne razvijejo in razmnožijo čez noč.

Vedno pogostejši del filtrirnega sistema so tudi najrazličnejše UV svetilke, ki dezinficirajo vodo, ko se pretaka skozi posodo, ki jo taka svetilka osvetljuje. UV svetilka s svojo svetlobo uničuje mikroorganizme in nezaželene bakterije, ki so sicer odlična hrana za alge. Tako s pomočjo UV svetilke preprečujemo razraščanje nezaželenih alg. UV svetloba UV svetilke je torej v veliko pomoč ribniškemu filtru.

Pri nakupu cevi za filtrirni sistem ribnika je potrebno biti pozoren na kvaliteto materialov, saj so cevi v ribniku lahko izpostavljene zelo velikim temperaturnim nihanjem. Taka cev mora tako prenesti hudo poletno vročino pa tudi močan zimski mraz in pri tem ne sme počiti ali se prelomiti.

Pri postavitvi filtrirnega sistema v ribnik dobro premisli kam vse njegove dele postaviti. Zaželeno je, da vodna črpalka ni preblizu filtra, saj tako zagotavlja večji pretok vode v ribniku. Če je to težava in je ribnik zelo velik, je smiselno vanj postaviti več kot eno vodno črpalko. Ker so optimalni filtri za ribnik zunanji filtri, je potrebno pri njihovi postavitvi upoštevati, da jih bomo verjetno želeli skriti z rastlinjem, zato naj ne stoji nekje, kjer tega ne moreš narediti.

Pokaži več
322 izdelkov
Razvrsti:
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Št. trgovin
  • Popust (najvišji naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka