Oprema za akvarij

(5492 izdelkov)

Za dobro delovanje tvojega akvarijskega sistema potrebuješ še nekaj dodatne opreme. Poleg filtra in vodne črpalke, ki sta najpomembnejša za zagotavljanje primerne kvalitete vode, so nujne vsaj še tri stvari: svetilke, grelec in zračna črpalka.

Različne svetilke so nepogrešljive za zagotavljanje pravilne rasti akvarijskih rastlin. Včasih neonske, zdaj vedno pogosteje LED svetilke skrbijo za pravilno osvetlitev akvarija, ki posnema naravno svetlobo. Kot v naravi tudi v akvariju potrebujejo rastline določen svetlobni spekter, da lahko opravljajo fotosintezo. Glede na vrsto rastlin, rib in tudi glede na globino akvarija - če je akvarij zelo globok, so potrebne posebne luči, da svetloba doseže tudi akvarijsko dno – izberemo najprimernejšo kombinacijo svetilk, ki bodo omogočale optimalne pogoje za rast rastlin in bodo hkrati ustvarjale tudi primerno vzdušje za ribe. Ker različne svetilke proizvajajo različne spektre svetlob, lahko glede na vrsto in barvo rib izbereš najprimernejše, da bodo tvojo ribice zažarele v svojih najlepših barvah. Pri tem pa ne pozabi dobro razmisliti tudi o dolžini časa osvetlitve, ki bo najbolj ustrezala vrstam, ki jih gojiš v svojem akvariju. Praviloma imajo ribe rade daljšo osvetlitev, a ta lahko povzroča prekomerno rast zelenih alg, še posebej, če je tvoj akvarij izpostavljen tudi sončni svetlobi.

Glede na vrsto rib, ki jih gojiš v svojem akvariju moraš poskrbeti tudi za primerno temperaturo vode. Nekatere vrste imajo raje hladno vode, nekaterim pa prija toplejša. Vrste iz toplejših podnebnih pasov so še posebej občutljive na temperaturo vode in na temperaturna nihanja, zato je del nujne akvarijske opreme pri gojenju takih vrst rib tudi vodni grelec. Grelec za akvarij poskrbi, da je voda vedno dovolj topla in če ga opremiš s termostatom, bo to počel samodejno. Paziti moraš le v poletnih mesecih, ko je temperatura v okolju tudi povišana in zato morda gretje vode niti ni potrebno. V tem primeru grelec izključiš in dnevno spremljaš temperaturo vode, ki ti jo kaže vodni termometer. V povezavi z grelcem je tudi termometer nujen del akvarijske opreme.

Zračne črpalke skrbijo za primerno oksigenacijo vode. Ker ribe za dihanje črpajo kisik iz vode, je nujno da ga je v vodi vedno dovolj. Zračna črpalka zajema zrak zunaj akvarija in ga stalno dovaja v akvarij, kar se vidi kot tok mehurčkov, ki potujejo proti vodni gladini. Tako zračna črpalka ne skrbi le za dovod kisika ampak tudi za dekoracijo akvarija in ustvarja še dodatni tok v vodi. Nekateri izkušeni akvaristi sicer zračnih črpalk ne uporabljajo, saj znajo ustvariti in vzdrževati primeren ekosistem, ki sam ustvarja dovolj kisika, ampak za začetnike je nakup zračne črpalke za akvarij priporočljiv. Ne glede na to ali kupuješ že sestavljen akvarijski sistem ali samo posamezne dele akvarijske opreme, pred nakupom preveri ponudbe različnih ponudnikov na Ceneje.si.

Pokaži več
5492 izdelkov
Razvrsti:
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Št. trgovin
  • Popust (najvišji naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka