Prti in tekači

(780 izdelkov)

Prti in tekači niso namenjeni le zaščiti mize, temveč delujejo tudi kot dekorativni elementi in pomagajo ustvarjati prijetno vzdušje pri jedi. Narejeni so lahko iz cele vrste različnih materialov, ki imajo vsak svojo funkcijo. Prav tako so različnih dimenzij, da jih lažje prilagodiš svoji mizi. Izbiraš lahko med ročnimi in tovarniškimi izdelki, med naravnimi in umetnimi materiali in med tradicionalnimi ali modernimi vzorci. Kakršnegakoli prta ali namiznega tekača si želiš, ga prav gotovo lahko najdeš na Ceneje.si.

Najpomembnejše pri nakupu prta ali tekača je, da poznaš dimenzijo svoje mize. Prevelik prt se ti bo motal med sedenjem za mizo motal med nogami, premajhen pa bo ob robovih štrlel vstran in učinek takega prta ne bo eleganten temveč smešen. Dolžina prta naj bo prilagojena tudi priložnosti. Za bolj formalne dogodke se priporoča daljše prte, za vsakdanjo uporabo pa krajše. Za vsakodnevne priložnosti naj bo torej rob prta dolg med 15 in 20 centimetri, za formalne pa med 35 in 40 centimetri.

Za izračun pravilne dimenzije prta moraš najprej poznati dolžino in širino mize, če je oglata, ali njen premer, če je okrogla. Potem dodaš vsem trem meram (dolžini in širini ali pa premeru) dvojno dolžino zaželenega roba in dobiš dimenzije prta, ki ga potrebuješ. Primer: tvoja miza je velika 160 x 80 centimetrov. Potrebuješ prt z robom 20 centimetrov. Torej dodaš 2 x 20 centimetrov obema dimenzijama in dobiš rezultat 200 x 120 centimetrov. To je dimenzija tvojega prta.

Ko imaš izbrano dimenzijo prta ali tekača (dolžina roba, ki pada preko mize je pri tekačih enaka kot pri prtih, večinoma pa tekači sploh ne padajo preko roba, temveč so enake dolžine kot miza; po širini pa naj ne bi bili tako široki, da bi krožniki stali na njih), se moraš odločiti še za primeren material. Na voljo ti je cela kopica naravnih in umetnih materialov, med katerimi po kvaliteti in estetiki naravni kotirajo precej višje. Vredne razmisleka pa so tudi vzdrževalne lastnosti materialov, saj pri funkciji, ki jo opravljajo tekači in prti, možnost madežev ni zanemarljiva, temveč je celo pričakovana. Svilen prt bo veliko težje čistiti kot poliestrskega in čeprav bo na začetku videti bolje, pa bo z madeži, ki se jih ne bo dalo odstraniti, kaj kmalu neuporaben. Enako velja za ročno vezene ali klekljane prte. Sicer so čudoviti na pogled, a je bolje, da jih pred jedjo odstraniš. Za vsakodnevno uporabo so čisto v redu plastični prti, ki jih lahko režeš s škarjami in jim poljubno določaš dimenzije, za posebne priložnosti pa so ti na voljo prti iz kvalitetnega bombaža, ki dobro prenaša pranje v pralnem stroju in ga uporaba sredstev za odstranjevanje madežev ne bo uničila.

Pri odločanju za prt ali tekač pa upoštevaj tudi, kakšen videz jedilnice želiš doseči. Kot že rečeno lahko izbiraš med različnimi barvami in vzorci in pri tej izbiri lahko pustiš svoji domišljiji prosto pot, upoštevaj le barvne kombinacije, ki so v tvoji jedilnici že prisotne, da bo tvoj novi prt resnično zaokrožil tvoj osebni slog namesto, da bi ga kvaril.

Pokaži več
780 izdelkov
Razvrsti:
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Št. trgovin
  • Popust (najvišji naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka