Detergenti

(974 izdelkov)

Imaš težave s pranjem perila ali pomivanjem posode? Misliš, da je težava v detergentu? To ni nemogoče, saj so nekateri detergenti primernejši za določene načine pranja, kot drugi. Preberi spodnja navodila za izbiro detergenta in morda se ti bo potem lažje odločiti za novega.

Kako izbereš najprimernejši detergent za pranje perila? Najprej se moraš odločiti na kakšen način in s kakšnim programom največkrat pereš. Če pogosto pereš na roke to ni enako kot, če običajno pereš s pralni strojem. Prav tako pa hitri programi pranja zahtevajo drugačno vrsto detergenta kot daljši.

Na tržišču lahko najdeš detergente v obliki praška, tekočine, tablet ali kapsul. Za ročno pranje detergent v tabletah ali kapsulah ni najbolj primeren. Ker se detergent v prahu in tekoči detergent hitro raztopita v vodi, sta primernejša za krajše programe pranja, prav tako to velja za tekoči detergent v kapsulah, detergent v tabletah pa potrebuje več časa za raztapljanje in ne bo dobro deloval pri krajših ciklih pranja.

Tako tekoči detergent, kot detergent v prahu sta običajno spravljena v večjih embalažah in zato zavzameta več prostora. Poleg tega ju je potrebno pri vsakem pranju odmerjati, kar je včasih zelo zamudno. Kapsule ali tablete pa preprosto vstaviš v pralni boben in je že vse narejeno.

Enako velja za detergente za posodo. Najprej seveda izbereš detergent glede na to ali pomivaš posodo ročno ali strojno. Pri ročnih detergentih moraš upoštevati, da tisti v prahu lahko poškodujejo steklovino, zato je običajno lažje pomivati posodo s tekočim detergentom.

Za strojno pomivanje posode so ti prav tako na voljo kapsule, tablete ali tekoči detergenti. Težava tablet je v tem, da se ne raztapljajo tako hitro in so za krajša pranja morda manj primerne. Tekoči detergenti pa se težje izpirajo s posode in so zato bolj potrošni z vodo. Spet moraš upoštevati tudi material posode. Steklo je vsekakor bolje prati s tekočim detergentom, kot s tistim v prahu. Po drugi strani pa so kapsule ali tablete lažje za uporabo. Pri tabletah pa lahko izbiraš tudi med takimi, ki so ovite v vodotopno folijo in jih pred uporabo ni potrebno odvijati in takimi, ki jih moraš vedno odviti, preden jih vstaviš v pomivalni stroj.

Če se strinjaš, da je varovanje okolja pomembno, so na tržišču na voljo tudi bolj ekološki detergenti, ki se v okolju popolnoma razgradijo in ne onesnažujejo podtalnice. Tudi veliko bolj klasičnih detergentov je že precej napredovalo v tej smeri, zato je pametno pred nakupom preveriti sestavine. Nenazadnje pa je zelo pomembno tudi, da upoštevaš morebitne alergije, ki jih imaš ti ali kdorkoli v tvojem gospodinjstvu in preveriš alergenost določenega detergenta.

Pokaži več
974 izdelkov
Razvrsti:
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Št. trgovin
  • Popust (najvišji naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka