Rekuperatorji

Si želiš prijetne klime v stanovanju in hkrati ne škodovati okolju? Je tvoje stanovanje poleti prevroče, ampak zaradi varčevanja z energijo ne uporabljaš klima naprave? Si želiš več svežega zraka pozimi, ampak nočeš višjega računa za ogrevanje? Odgovor na tvoje težave je rekuperator.

Rekuperator je naprava, ki skrbi za kroženje zraka in izmenjave temperature med zunanjim in notranjim zrakom. Tako lahko z rekuperatorjem poleti hladiš in pozimi greješ prostore brez pretirano visokih stroškov in porabe energije. Rekuperator deluje namreč tako, da notranji zrak menja z zunanjim, znotraj rekuperatorja pa so paneli, ki poskrbijo za prenos energije med enim in drugim. Tako notranji zrak, ki ga rekuperator potegne iz prostora oddaja svojo toploto zunanjemu zraku, ki s pomočjo rekuperatorja prihaja v notranjost bivalnega prostora. Zaradi te izmenjave energije oziroma toplote je zrak, ki pozimi prihaja v stanovanje, topel in zato takšno prezračevanje prostora ne povzroča potrebe po dodatnem gretju. V poletnih mesecih, ko nas preganja vročina, pa rekuperator deluje ravno obratno. Ker je zrak zunaj toplejši, znotraj pa hladnejši, zdaj notranji zrak na svoji poti ven prevzame toploto zunanjega zraka, le-ta pa prijetno ohlajen potuje v notranjost.

Tako lahko z rekuperatorjem poskrbiš za vedno čist in svež zrak brez dodatnih energijskih izgub. Znotraj rekuperatorja je tudi filtrirni sistem, ki zagotavlja čistočo zraka, ki prihaja v bivalni prostor. Torej ima rekuperator v tvojem prostoru vsaj dve pomembni funkciji: zagotavljanje prijetne temperature zraka in skrb za njegovo čistočo.

Obstajata dve vrsti rekuperatorjev med katerima lahko izbiraš glede na svoje potrebe. Centralni sistem prezračevanja z rekuperacijo je načeloma učinkovitejši in nudi še dodatne možnosti, primeren pa je za objekte, ki se še gradijo, saj ga je potrebno predvideti že pred gradnjo. Večina modernih novogradenj tak sistem omogoča. Če pa je tvoj dom starejšega letnika, nič ne skrbi, saj ti je na voljo drugi tip rekuperatorja in sicer lokalni rekuperator. V nasprotju s centralnim, s katerim se prezračuje celoten objekt, je lokalni rekuperator namenjen prezračevanju le enega prostora pod pogojem, da ima ta prostor najmanj eno zunanjo steno, na katero je mogoče namestiti rekuperacijsko enoto.

preberi več
Cena
MIN MAX

Filtriraj po znamki

Barva

Ne spreglej

Mini prenosna klima naprava.

v Butikpopustov.si

od 28,50 €

Stoječi ventilator 40cm

v Spotlight-growshop.si

od 27,50 €

Klimatska naprava GREE 5,3 kW inverter

v conrad-celje.si

od 760,00 €

Nakupovalni nasveti

ZDAJ je zadnji čas za nakup klime - prihaja vročina!

V naslednjih dneh vremenoslovci napovedujejo temperature nad 30 stopinj, povpraševanje kupcev po klimah ...

Prikaži vse nakupovalne nasvete
10 izdelkov
 • Priljubljenost
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)
  • Št. trgovin
  • Št. mnenj uporabnikov

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.