Električni / namizni žari

Prebivalci mest, ki ne smejo ali ne morejo kuriti odprtega ognja, se vedno bolj pogosto ozirajo po električnih žarih. In zakaj tudi ne? Električne žare lahko najdeš v različnih velikostih, z različnimi funkcijami, take, ki so primerni za peko zunaj in take ki so primerni za peko v stanovanju. Slednji so namizni žari.

Prednost namiznega žara pred klasičnimi je njegova preprostost uporabe. Namizni žar samo priklopiš na elektriko in že deluje. Tako nimaš več nobenega dela z uravnavanjem ognja in oglja, ali prekladanja težkih plinskih jeklenk ter preverjanja ali so polne ali ne. Električni namizni žar odpravi vse te nevšečnosti. Poleg tega pa so namizni žari običajno tudi zelo lahko prenosni, zato jih lahko v hladnejšem delu leta uporabljaš v kuhinji, v toplejšem delu leta pa na prostem.

Obstajajo zelo različne oblike električnih žarov. Nekateri so popolnoma enaki kot kontaktni žari, torej sestavljenih iz dveh polovic, ki se med peko prekrijeta, drugi so sestavljeni le iz ene vodoravne plošče, nekateri imajo dodan še pokrov za ohranjanje sočnosti, nekateri pa so na prvi pogled bolj podobni pečici kot pa žaru. Kljub tem razlikam pa ostaja osnovni namen in princip delovanja nespremenjen. Na električnem žaru prav tako kot na žaru na oglje pečemo meso, ribe, zelenjavo, sir,… Zato je bistvenega pomena, da se plošča, na kateri pečemo, hitro in predvsem močno segreje. To je odvisno predvsem od moči žara, zato pred nakupom vedno preveri njegovo moč v vatih. Tisti z močjo 1800 W in več so zelo zanesljivi za dosego tega cilja, malo šibkejši pa lahko predstavljajo tveganje, da so prešibki. Čeprav to ni nujno res, se pred nakupom določenega modela posebej pozanimaj o tem. Ker se pri takšni vrsti peke mesa mast pogosto stopi, je zelo praktično, če ima tvoj žar dodano tudi zbirno posodico za maščobo. Za manj mastno hrano in značilen žar vzorec bodo poskrbeli tisti električni žari, ki imajo rebraste plošče. Taka oblika plošče omogoča masti, da odteka, jed pa je manj mastna in bolj zdrava.

Zelo dobrodošlo je, če tvoj žar dovoljuje pomivanje žar plošče v pomivalnem stroju. Poleg tega je pomembno, da je plošča tvojega električnega žara prevlečena z materialom na katerega se hrana le stežka prime. Tako za pripravljanje potrebuješ manj olja, po zaključeni pojedini pa ti ni potrebno celo noč drgniti zažganih ostankov hrane s plošče za žar.

preberi več

Nakupovalni nasveti

Postani pravi piknik mojster – izberi pravi žar ob pravem času!

V aprilu se začenja glavna sezona nakupovanja opreme za piknike na domačem vrtu, med katero so zagotovo ...

Prikaži vse nakupovalne nasvete

Komentarji

Pred 1 letom

PHILIPS NAMIZNI ŽAR HD4419/20

PHILIPS NAMIZNI ŽAR HD4419/20

Prekratek kabel. Čeprav imam vtičnico na terasi, moram vedno pripravljati podaljšek in mi je to malo moteče. Drugače pa je super.

202 izdelka
 • Priljubljenost
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)
  • Št. trgovin
  • Št. mnenj uporabnikov

Sorodne kategorije

Želiš pred nakupom izvedeti več koristnih informacij?

FAQ (Pogosta vprašanja in odgovori)Preberi nasvete

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.