Kontaktni / kuhinjski žari

Obožuješ jedi z žara, pa nimaš balkona ali terase? Nič hudega, električni kontaktni žar je lahko prav tako uporaben kot tisti na plin ali oglje. Ker ga lahko uporabljaš v zaprtih prostorih in na več različnih načinov, je morda še uporabnejši od klasičnih žarov. Zavzema manj prostora, nekateri imajo odstranljive plošče, ki jih lahko pomivaš kar v pomivalne stroju, obstajajo pa celo taki, ki imajo dodatek za peko vafljev. Torej nič ne skrbi, če nimaš dovolj zunanjega prostora za klasičen žar - kontaktni žar lahko prav tako zadovolji tvoje potrebe.

Pred nakupom kontaktnega žara je potrebno preveriti nekaj ključnih lastnosti. Ker je za žar bistveno, da se njegove plošče hitro segrejejo in dosežejo zelo visoko temperaturo, moraš pri nakupu kontaktnih žarov preveriti njihovo moč. Če kupiš katerikoli žar z močjo manjšo od 1800 W, tvegaš, da se ali ne bo dovolj segrel in bo primeren le za peko opečenih kruhkov, ali pa bo njegovo segrevanje trajalo celo večnost. To sicer ne pomeni, da takega žara ne moreš uporabljati, je pa dobro vedeti vnaprej, kaj takšna izbira pomeni.

Druga pomembna in dobrodošla lastnost dobrega kontaktnega žara je možnost višinske nastavitve zgornje plošče žara. Tako preprečiš, da bi zgornja plošča preveč pritiskala na hrano, pridobiš pa tudi možnost gratiniranja jedi, saj lahko ploščo dvigneš tako visoko, da s hrano ne bo več v stiku, jo bo pa zaradi toplote lepo zapeklo po vrhu.

Pomembno je tudi, da ima tvoj kontaktni žar možnost nastavitve temperature, saj je jasno, da ne moreš peči sendviča in čevapčičev pri isti temperaturi. Zelo dobrodošla je tudi možnost nagiba plošče. Tako pri bolj mastnih jedeh mast sproti odteka in hrana je bolj zdrava. Večina žarov je opremljenih s posodo za lovljenje masti, nekateri pa imajo še dodatno posodo za lovljenje masti z zgornje plošče, ko to dvigneš. Tako se odvečna maščoba lepo odteka v posodici in ne kaplja po mizi.

Če imaš žar, pri katerem imaš možnost premikati položaj zgornje plošče, ga lahko uporabljaš tako kot kontaktni kot odprti žar. Zelo dobrodošla lastnost kontaktnih žarov je tudi možnost odstranjevanja plošč za peko in pomivanja v pralnem stroju. Ker vsi kontaktni žari ne nudijo te možnosti, to preveri še pred nakupom.

preberi več
Nasveti 0

Ne spreglej

Komentarji

Pred 3 leti

GORENJE opekač kruha SM701I

GORENJE opekač kruha SM701I

za shranjevanje zavzame malo prostora, toast se hitro in mehko zapeče,,,mi smo navdušeni

Pred 3 leti

BOSCH kontaktni žar TFB4402V

BOSCH kontaktni žar TFB4402V

Zelo lep in uporaben.

Pred 5 leti

PHILIPS opekač kruha HD4467/90

PHILIPS opekač kruha HD4467/90

Zelo hitro se segreje, kar je velik plus, ker smo imeli prej doma enega, pri katerem je to res trajalo in trajalo in smo ga prav zato tudi manj uporabljali, kot bi ga sicer, ker se nam ni dalo čakati. Pekli smo tudi že ribe in so bile odlične, pa tudi za vse drugo prav pride, tako da vsem priporočam nakup.

Pred 5 leti

RUSSELL HOBBS opekač 3 v 1 Panini maker/Grill&Griddle

RUSSELL HOBBS opekač 3 v 1 Panini maker/Grill&Griddle

Naša familija je čisto nora na ta toaster. Od kar smo ga kupili je redno v uporabi čisto vsak dan. Sin si dela tople sendviče, mož bi vsak dan meso na žaru, jaz pa pucam za njima, haha. Ampak sploh ni problema ker samo enostavno obrišeš pa je

124 izdelkov
 • Priljubljenost
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)
  • Št. trgovin
  • Št. mnenj uporabnikov

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.