Sušilniki sadja / dehidratorji

Imaš vrt, na katerem gojiš veliko sadja in si želiš uživati v njem tudi pozimi? Morda pa nabiraš ali gojiš zelišča in jih želiš posušiti za daljšo obstojnost? Verjetno že veš, da bi ti za te potrebe prišel sušilnik sadja zelo prav.

Sušenje hrane je zelo star postopek konzerviranja. Že v starih časih so znali ceniti suha zelišča in jabolčne krhlje pozimi, sušili pa so tudi mesne izdelke. Takrat so bili odvisni od naklonjenosti podnebja in lastne iznajdljivosti, danes pa ti ni treba več čakati kraške burje, temveč si raje omisli svoj lastni sušilnik sadja.

Ker večina hrane vsebuje vodo, voda pa je odlično gojišče za patogene bakterije, je postopek sušenja hrane eden boljših načinov za ohranjanje njene užitnosti. Ko je voda v večjem delu iz hrane ali zelišč odstranjena, se zmanjša tudi teža hrane in jo je tako lažje hraniti za kasnejšo uporabo. Postopek sušenja ohranja tudi vse ostale hranilne vrednosti hrane, zato sta sušeno sadje in zelenjava enakovredna nesušeni različici. Če želiš še podaljšati rok uporabnosti sušene hrane, jo shrani v nepredušno zaprti posodi.

Večinoma so sušilniki sadja oziroma dehidratorji sestavljeni iz več nivojev, kar omogoča sušenje večjih količin hkrati. Celotna kapaciteta sušilnika sadja pa ni odvisna od števila nivojev temveč od celotne prostornine, torej je pomemben osnovni premer naprave. Glavni komponenti vsakega tovrstnega sušilnika sta grelec in ventilator. Grelec ves čas skrbi za stalno temperaturo – za sušenje sadja in zelenjave je to okoli 54 stopinj Celzija - , ventilator pa skrbi za kroženje vročega zraka znotraj sušilnika. Ko grelec sadje segreva, iz njega hlapi voda, ki s pomočjo ventilatorja izhaja skozi prezračevalne odprtine in tako se sadje suši. Ta postopek običajno traja več ur.

Pred nakupom sušilnika sadja torej preveri njegovo kapaciteto. Pomembna je tudi preprostost uporabe in možnost pomivanja pladnjev v pomivalnem stroju. Nekateri modeli sušilnikov omogočajo avtomatsko nastavitev s samodejnim izklopom, pri drugih pa je to potrebno narediti ročno. Med seboj se razlikujejo tudi po tem, da pri nekaterih zrak kroži vertikalno, pri drugih pa horizontalno, oboje pa je enako učinkovito.

preberi več
Nasveti 0

Ne spreglej

Komentarji

Pred 5 leti

ABC sušilnik sadja 728.002

ABC sušilnik sadja 728.002

Doma pridelamo veliko sadja, malo ga pojemo pa predelamo v marmelade in kompote, ogromno pa ga zginje, zato smo si od sosede sposodili sušilec in poskusili delat jabolčne krhlje. Odlični so bili! Že naslednji dan smo kupili sušilnik …

78 izdelkov
 • Priljubljenost
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)
  • Št. trgovin
  • Št. mnenj uporabnikov

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.