Imaš nov prenosnik? Ne pozabi na tole!

31. 08. 2015 11:10:22

Ti je znana situacija, ko kupiš najboljši možen računalnik, potem pa ga postaviš na oguljeno pisalno mizo ali, še huje, kar v kuhinjo? V valu navdušenja pogosto pozabimo, da nam nov računalnik ne pomaga kaj dosti, če je uporaba neudobna in boleča za naš hrbet. Ob začetku šolskega leta, ko v večji meri povprašujemo po novih računalniških mizah, smo ti pripravili koristne napotke, kako izbrati pravo.

IŠČEŠ IDEJO ZA NOV PRENOSNIK? ŽE PRED NAKUPOM PREVERI TE 4:

Kdaj po novo računalniško mizo?

Za nakup nove mize se pogosteje odločamo konec poletja, torej pred pričetkom novega šolskega leta in ob koncu poletnih dopustov. Na ceneje.si ugotavljamo, da se je lani povpraševanje po pisarniških in računalniških mizah od junija do konca avgusta povečalo kar za 230 %, medtem ko so bile povprečne cene skozi leto precej stabilne. Povečano zanimanje za računalniške mize je zagotovo povezano s povečanim povpraševanjem po računalnikih v tem obdobju – lani ste uporabniki našega portala po prenosnikih konec avgusta povpraševali 75 % več kot junija. Za prenosnike se potrošniki v splošnem bolj zanimamo jeseni pred začetkom šole in fakultete ter nato še v večji meri v času novoletnih nakupov.

 

Kako izbrati najboljšo računalniško mizo? Sledi tem korakom!

1. Izbira računalniške mize je močno odvisna od prostora, kamor jo nameravaš postaviti. Je to ločena soba, domača pisarna ali morda kot spalnice ali dnevne sobe? Temu primerno moraš prilagoditi dimenzije izbrane mize.

2. Razmisli o tem, koliko shranjevalnega prostora potrebuješ. Nekatere mize ponujajo prostor zgolj za ohišje, monitor, tiskalnik in drugo računalniško opremo, druge pa tudi za shranjevanje dokumentov, knjig in raznih pisarniških pripomočkov. Pred nakupom zato pripravi seznam vse opreme in pripomočkov, ki jih potrebuješ na računalniški mizi.

3. Računalniško mizo izberi glede na to, kako pogosto uporabljaš računalnik. Če za njim preživiš velik del dneva, izberi kakovostno in ergonomsko oblikovano mizo, ki ti omogoča pravilno držo telesa. V tem primeru se zagotovo splača odšteti nekoliko več.

4. Kakšno obliko mize izbrati? Največ računalniških miz ima pravokotno obliko, ki se najbolje prilega ob steno, a če imaš stisko s prostorom, izberi kotno mizo, ki jo preprosto namestiš v kot prostora. V primeru, da potrebuješ več delovnega prostora, so ti na izbiro mize v obliki črke L ali U, ki ponujajo ločen prostor za računalnik ter še dodatno delovno površino.

5. Poskrbi za pravilen položaj telesa med sedenjem. Doma se usedi na stol in izmeri razdaljo od tal do vrha stegen – to je minimalna višina prostora pod mizo, da lahko udobno sediš. Izmeri tudi razdaljo od tal do rok v udobnem položaju za tipkanje, saj na ta način dobiš osnovo za višino police za tipkovnico in miško.

 

Kakšne računalniške mize kupujemo in koliko smo pripravljeni odšteti?

Uporabniki ceneje.si se najbolj zanimate za klasične lesene računalniške mize, ki ponujajo večjo delovno površino in več shranjevalnih predalov, cene najbolj priljubljenih modelov pa so zelo različne – na eni strani so priljubljene ugodnejše različice do 50 €, na drugi pa tudi bolj masivni modeli za okoli 200 €.

Za klasičnimi računalniškimi mizami so po priljubljenosti naslednje mize z izvlečno polico, ki omogočajo prihranek na prostoru. Na polico namreč namestiš tipkovnico in tako se ti ob ekranu sprosti kar nekaj delovnega prostora, običajno pa imajo takšne mize še spodnjo polico za ohišje računalnika.

Ne glede na to, ali računalniško mizo uporabljaš za delo ali zgolj za zabavo in igranje igric, imej v mislih, da zaradi nepravilnega položaja telesa med sedenjem lahko pride do številnih bolečin in poškodb, zato poleg dobrega računalnika izberi še boljšo računalniško mizo!

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba