Pomanjkanje shranjevalnega prostora vodi v nered

21. 08. 2015 09:00:16

Najpomembnejši način, s katerim bistveno pripomoreš k bolj sodobnemu in urejenemu videzu vseh prostorov v domu, je velikost, videz in višina omar. Ker pomanjkanje shranjevalnega prostora vodi v nered, načrtuj preudarno, predvsem pa izkoristi celotno višino in širino prostora, ki ga imaš na voljo.

Mnogi si želijo dom, v katerem bi bilo prisotno bolj moderno vzdušje – še posebej, če živijo v domu iz 60., 70. let, ki od časa nastanka ni bil deležen večje posodobitve. Sodobna zasnova teži k odprtim dnevnim prostorom - to pa je na žalost težko doseči brez uporabe macole, težkega gradbenega orodja in statika - ter izčiščenim linijam, ki pripomorejo k minimalističnemu videzu, posledično pa tudi k pospravljenemu in urejenemu domu.

Najpomembnejši način, s katerim bistveno pripomoreš k bolj sodobnemu in urejenemu videzu vseh prostorov v domu, je velikost, videz in višina omar.

Te po vstopu v dom pričaka temen hodnik, ki je širok skromnih 150 cm in dolg skoraj 400 cm? Ali čevlje pospraviš v manjšo omaro, plašč obesiš na kljukice, odložiš torbo na predalnik poleg pošte, reklam, ključev in telefonov, na koncu tega neurejenega, nepovezanega in eklektičnega niza pa se nahaja še posoda z dežniki ter vrsta najrazličnejših čevljev in copatov?

Premajhno in razdrobljeno pohištvo povzroči vtis nereda in neorganiziranosti, preveč pohištvenih elementov na vseh stenah pa prenapolnjen in majhen prostor.

Na vhodnih vratih te bo pozdravil bolj urejen in izkoriščen prostor, če težavno steno oblečeš v večnamensko omaro, ki sega od stene do stene in od tal do stropa, v njej pa določiš najrazličnejša shranjevalna območja:

- prostor za čevlje,

- prostor za plašče in odlaganje torbic,

- prostor za ključe, pošto …,

- prostor za sesalec, metlo, čistila ...

Omaro, izdelano po naročilu, je mogoče prilagoditi vsem zgoraj naštetim potrebam, a tudi Ikein garderobni program Pax z bogato ponudbo pripomočkov za opremo omare dobro zadovoljuje številne potrebe sodobne zaposlene družine.

Slaba organizacija doma je posledica premajhne količine shranjevalnega prostora oziroma neustreznih omar, z nalaganjem škatel na omarah pa lahko dopustiš prekomerno kopičenje šare in odvečnih stvari. Omara 'od stene do stene, od tal do stropa' bo že v štartu pregnala vidno nabiranje najrazličnejših škatel in kupov na premajhni omari ali popolno neorganizacijo doma.

Fotografija je zgovornejša od 1000 besed - s preudarnim načrtovanjem shranjevalnega prostora v vseh delih doma preprečiš tole:

Si želiš bolj pospravljen, miren in srečen dom? Znebi se nekaj odvečnih stvari ter nereda in teži k minimalistični ureditvi doma. To ne pomeni, da se moraš znebiti vseh osebnih predmetov ali živeti v sterilnem okolju, vseeno pa bo dom, v katerem so prisotne uravnoteženost, simetrija in minimalizem, srečnejši.

 

Nasvet pripravil: Ambientdizajn.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba