Barvna paleta: bela in črna barva

21. 07. 2015 13:00:24

V notranjem opremljanju imata bela in črna barva zagotovo svoje mesto. Prostoru dodata pridih klasičnega, prav tako pa tudi osupljiv in dramatičen poudarek.

Uporaba bele in črne barve v notranjem opremljanju daje svež, čist in nedvomno prefinjen ter eleganten videz vsakemu prostoru. Bela barva je izraz nedolžnosti in minimalizma, hkrati pa daje zelo čist občutek in se lepo dopolnjuje s katerokoli drugo barvo. Črna barva je na drugi strani drzna, elegantna, skrivnostna, prefinjena, obenem pa lahko ustvari tudi konservativen občutek.

Črno-bel moderno opremljen prostor deluje, ker je preprostost lepa in ker je sorazmerna in uravnotežena uporaba barv dovolj. Za nekatere ljudi je črno-bela notranjost hkrati sodobna in tudi klasična ter sveža, čista, elegantna.

Pravilna uporaba črne barve

Črna je skupaj z rdečo in belo najbolj simbolična barva. To je barva žalosti in ker črna barva vsrka vso svetlobo, jo je treba v notranjosti uporabljati previdno. Če jo uporabimo pravilno in v majhnih odmerkih, lahko zagotovi podporo drugim barvam in ustvari želene učinke v prostoru.

Velja prepričanje, da v jedilnici ne bi smeli uporabiti črne barve, saj naj bi imela škodljiv vpliv na tek, svet mode pa ima do črne popolnoma drugačno stališče. Z 'malo črno obleko' pač ne moreš zgrešiti.

 

Feng shui in črna barva

V feng shuiju črna barva pripada elementu vode, severu, je jin oziroma ženska, pasivna energija. Črna barva ima skrivnostno energijo in izraža prefinjenost, moč in zaščito. Je barva noči, globokih voda in univerzalne praznine. Feng shui z uporabo črne barve dodaja globino, moč in definicijo kateremukoli prostoru.

Feng shui in bela barva

Feng shui pripisuje beli barvi jasno, čisto in svežo energijo. Bela je barva začetkov ter jasnih zaključkov. Uporabiš jo lahko kjerkoli v prostoru, še posebej kot kontrast svetlejšim barvam. Je najbolj vsestranska barva, ki poživi energijo kateregakoli zahtevnega prostora.

 

Nasvet pripravil: Ambientdizajn.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2021 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka