Supermarket

Računalnik ali prenosnik

18. 03. 2009 23:50:24

Definicija računalnika je »Elektronska naprava za reševanje nalog na osnovi vloženega programa«. Nekoč je bil računalnik nadstandard, danes pa je potreba skoraj v vsakem gospodinjstvu.

image

Ljudje uporabljamo računalnik za raznorazne namene kot so na primer:

uporaba v izobraževalne namene (seminarske ter diplomske naloge, iskanje podatkov na spletu, izdelava predstavitev …)uporaba v poslovne namene (samostojni podjetniki ali podjetja za obdelavo raznih podatkov, računovodje, nadzorni sistemi …)uporaba za doma (poučni otroški programi, povezava s spletom, zamenjava časopisa, igranje igric, poslušanje glasbe, gledanje filmov, kupovanje preko spleta ...)Kakšne karakteristike mora imeti računalnik, ki ga potrebujem

Z zunanjega estetskega vidika računalnika je potrebno paziti na dimenzije, kajti, če kupite prevelikega ne bo primeren za vašo računalniško mizo. Potem je potrebno ugotoviti kakšne komponente potrebujem za delo z računalnikom. Računalnik se pri delovanju segreva zato ima vgrajeno zračno hlajenje, ki je lahko hrupno.

Kakšni so sestavni deli računalnika

Ohišje računalnika (lahko je različne oblike in velikosti)Pretvornik

Naprava, ki pretvarja električno energijo – poznamo od 350 do 850W moči pretvornika – odvisno kaj zahteva matična plošča in procesor

Matična plošča

Različni tipi matičnih plošč nam omogočajo izbor stabilnosti in moči računalnika. Matična plošča, če primerjamo s človeškim telesom predstavlja možgane računalnika.

Procesor

Srce računalnika nam omogoča izbor hitrosti. Poznamo več tipov procesorjev z več različnimi zmogljivostmi in podjetji, ki jih proizvajajo.

Pomnilniški modul RAM

Delovni spomin računalnika. To pomeni, da v primeru, ko odprete izbrani program se ta shrani v delovni spomin in če ga zaprete ter ponovno odprete po nekaj sekundah se bo program hitreje pripravil za delovanje kot prvič, ker je shranjen v pomnilniškem modulu.

Grafična kartica

Grafična kartica nam omogoča različno kvaliteto prikaza slike na našem monitorju – grafične kartice tudi vsebujejo delovni spomin.

Trdi disk ali HDD

Svoje podatke shranjujemo na trdi disk. Trdi diski imajo različne kapacitete ter različne vrtljaje kar omogoča seveda po želji uporabnika različno kapaciteto ter različno hitrost prenosa podatkov.

Gibki disk ali FDD

Disketna enota omogoča shranjevanje manjših kapacitet na prenosne diskete

Optične enote (CD / DVD)

Poznamo več oznak optičnih enot kot so:

a. CD-ROM – omogoča branje CD medijev

b. CD-RW omogoča branje,zapisovanje ter začasno zapisovanje CD medijev

c. DVD-ROM omogoča branje DVD medijev

d. DVD-RW omogoča branje, zapisovanje ter začasno zapisovanje DVD medijev

Mrežna kartica

Mrežna kartica omogoča prenos podatkov z interneta ali z med sabo povezanimi računalniki.

Čitalec kartic

Omogoča pregledovanje podatkov na pametnih karticah – kartice iz fotoaparatov, dlančnikov, telefonov ...

Prenosni računalnik ali prenosnik

Za daljšo življensko dobo prenosnika moramo biti pozorni na to da:

ne puščamo prenosnika prižganega ves dan in vse dnine uporabljamo prenosnik v vlažnih prostorihga ne uporabljamo ob izvorih toplote (radiatorju...) kajti med delovanjem se že sam prenosnik segrevabaterijo vedno napolnimo do konca in jo do konca tudi izpraznimokadar je električno omrežje prisotno odstranimo baterijo in delamo neposredno iz el. omrežjabaterijo ne hranimo polno dlje časa (če je ne uporabljamo jo je potrebno izprazniti)Vzdrževanje računalnika

Vsak računalnik potrebuje vzdrževanje. To ne pomeni, da je potrebno računalnik peljati na obdobni tehnični pregled ali servis kot pri avtomobilu pa vendar je pomembno, da smo pozorni na določene stvari:

zaželjeno je, da se uporablja uradna verzija programov za vaš računalnikna Microsoftovi spletni strani so na voljo posodobitve za varnost računalnikazaželjen ali skoraj obvezen je antivirusni program, ki se redno obnavlja

Virusi niso samo na internetu temveč jih lahko dobite tudi preko medijev CD, DVD, USB ključi ter diskete.

če imate računalnik povezan s spletom je priporočljivo, da ob uporabi antivirusnega programa uporabljate tudi požarni zid, ki služi kot bran za nezaželjene goste, ki bi brez vašega požarnega zidu zlahka dostopali do vaših podatkovpriporočljivo je, da si naredite varnostne kopije vaših podatkov in jih shranite na medije ločeno od računalnikaVir: MojEdom.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka