Ali tvoj dom potrebuje lepotno osvežitev?

28. 04. 2015 10:31:40

Ne glede na to, ali je dom star 10 let ali pa 110 let, posodobitev je vedno izziv. Glede na obseg prenove je posodobitev enostavna ali pa zapletena naloga, lahko je tudi samo kozmetične oziroma estetske narave. Takšna prenova se dotakne samo tistega, kar je očem vidno, druge vrste prenova pa poseže tudi v strukture doma, zato ji rečemo popolna prenova.

V tem nasvetu se bomo posvetili samo lepotni prenovi doma. Najprej analiziraj svoj dom in označi prostore, ki najbolj potrebujejo posodobitev. Trenutno stanje pohištva in naprav lahko v nas vzbudi občutek, da dom zahteva večjo prenovo.

Sodobne podrobnosti

Kupi kakšno revijo z notranjo opremo ali obišči spletno stran, kjer najdeš navdih in nasvete za ureditev sodobnega doma. Za sodoben vtis so odločilne podrobnosti, npr. električna stikala. So tvoja stikala na steni rumena od dolgoletne uporabe? Kaj pa stene? So nekoč bele stene postale rumene ali sive? Prepleskaj stene in zamenjaj pokrovčke in osvežitev sten bo takoj vplivala na celoten dom. Tudi leseni opaž vpliva na občutek zastarelosti. Prepleskaj ga z belo barvo!

Kdaj je bila v tvoji spalnici nazadnje nova posteljnina? Se ne spomniš? Če imaš v omari samo belo flanelasto posteljnino, kupi novo vzorčasto posteljnino, ki jo lahko dopolniš z novim parom namiznih lučk na nočni omarici in novo zidno barvo. Spalnica bo v trenutku osvežena.

Svetila

V vsakem obdobju so prevladovala določena svetila, po katerih na desetletje natančno lahko določimo letnico notranje opreme. Sodobnejša svetila omogočijo bolj učinkovito in varčnejšo osvetlitev prostora. Strošek razsvetljave lahko zmanjšamo, če povečamo količino naravne svetlobe v prostoru. Če imaš prostore brez naravne svetlobe, razmisli o montaži strešnih oken ali solarnem sistemu.

Materiali

Talne obloge, tapete, umivalniki, kopalne kadi in armature so podvržene zobu časa, predvsem zaradi obrabe in spremembe dizajna. Prav zaradi tega je dom videti mnogo starejši, kot si želiš. Zamenjaj preprogo, če je obrabljena, obarvana ali zastarele barve. Odstrani zastarele tapete in jih nadomesti s sodobnimi ali svežim opleskom barve in prostor bo spet zaživel v prvotni lepoti. Za kuhinjsko in kopalniško opremo je primerno, da zastarele barve zamenjaš z nevtralnimi, da opreme ne bo tako hitro načel zob časa.

Posodobite zase in zanje

Posodobi dom zase in za svojo družino, da bo vaše bivanje v njem prijetno in udobno. Po drugi strani razmišljaj o prenovi tudi kot o investiciji, saj bo prenovljeni dom bolj privlačen tudi za bodoče kupce.

Posodobitev doma je vedno dobra ideja, saj odpravi nevarno in zastarelo opremo, v dom prinese svežino ter nove barve, največji pa je vpliv na naše zadovoljstvo in počutje.

 

Nasvet pripravil: Ambientdizajn.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba