Kako podaljšati življenjsko dobo avtomobila?

12. 12. 2014 09:06:47

Glede na naraščajoče cene bencina in vedno bolj draga popravila je verjetno zadnja stvar, ki si jo želiš, da se ti pokvari avto. Namesto tega raje zaščiti svojo naložbo ter poskrbi, da ti bo tvoje vozilo dolgo dobro služilo. Žal ni več dovolj le redno preverjanje nivoja tekočin in ustreznosti pnevmatik, zato smo ti spodaj pripravili nekaj praktičnih nasvetov za vzdrževanje.

Razmišljaš o novem jeklenem konjičku? KLIKNI TUKAJ IN ŽE PRED NAKUPOM PREVERI BOGATO PONUDBO AVTOMOBILOV PRIZNANIH ZNAMK!

1. Upoštevaj navodila proizvajalca in se drži urnika vzdrževanja avtomobila. Na ta način se v veliki meri izogneš nepredvidenim okvaram, ki prizadanejo tvojo denarnico.

2. Če je le mogoče, se izogni kratkim vožnjam, ki obremenjujejo motor, povečajo porabo bencina in onesnažujejo okolje. V bližnjo trgovino se raje odpravi peš in hkrati naredi nekaj za svoje zdravje.

3. Redno preverjaj raven tekočin, saj je vzdrževanje nivoja hladilne tekočine, olja in tekočine za pranje stekel obvezno za nemoteno delovanje vozila. Tudi če avtomobil v nekem trenutku ne pušča, lahko zelo hitro pride do neljube situacije, ko katera izmed tekočina pade na nevarno nizko raven.

4. Poskrbi za redno menjavo olja, saj s tem zaščitiš motor in izboljšaš porabo goriva. Priporočljivo število kilometrov med posameznimi menjavami olja je 5000 do 8000 km oziroma vsakih 3 do 6 mesecev.

5. Poskrbi za rotacijo pnevmatik, torej menjavo pnevmatik s sprednjih na zadnja kolesa. Priporočen cikel rotacije je dvakrat letno ali na okoli 9000 prevoženih kilometrov, poteka pa naj diagonalno; sprednja desna pnevmatika naj gre na zadnjo levo in obratno. Na ta način poskrbiš za enakomernejšo obrabo avtomobilskih gum.

6. Vzdržuj čistočo avtomobila. Cestna sol, blato in delci v zraku, ki so posledica onesnaženosti, lahko privedejo do poškodb površine vozila. Neredno pranje avta sčasoma prinese rjo na vratih, kasneje pa tudi v podvozju, zavorah itd.

Navedeni koraki seveda niso vsi, ki jih avtomobil zahteva za nemoteno delovanje, zagotovo pa predstavljajo začetek poti k daljši življenjski dobi vozila.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba