Kako se izogniti bledenju črnih oblačil?

28. 03. 2017 09:00:00

Tudi tebe jezi, da črna oblačila zaradi pranja hitro pobledijo? Že res, da črna barva na tvojih najljubših oblačilih po večkratnem pranju ne more ostati enaka, a prekomerni pobledelosti se lahko izogneš z nekaj enostavnimi triki, ki jih najdeš spodaj.

Ne glede na to, katera je tvoja najljubša barva garderobe, TUKAJ NAJDEŠ PESTRO PONUDBO MODNIH OBLAČIL ZA PROSTI ČAS!

Temne kose razvrščaj s podobnimi barvami. Kadarkoli je le mogoče, boben napolni z le črnimi oziroma temnimi oblačili, poleg same barve pa tkanine razvrsti tudi glede na težo. Na ta način zaščitiš material in barvo na tvojih priljubljenih črnih oblekah.

Za pranje uporabljaj hladno vodo. Topla voda povzroča odstopanje barve od tkanine, kar je še posebej problematično pri črnih in barvnih oblačilih. Hladni pralni cikel naj tako vključuje vodo s temperaturo med 15 in 26 stopinj Celzija in nič več.

Izberi najkrajši možen pralni cikel. Manj časa ko oblačila preživijo v pralnem stroju, manjša možnost za bledenje obstaja. Vseeno pa upoštevaj, da je program pranja treba izbrati glede na stopnjo umazanosti oblačil in vrsto tkanine.

V pralni stroj dodaj specializirani detergent za temna oblačila, ki med pralnim ciklom pomaga zadrževati barvo v tkanini, tako da je verjetnost za bledenje manjša. Poleg tega se izogni uporabi sušilnega stroja, saj je vročina največji sovražnik temnih barv na oblačilih.

Oblačila pred pranjem obrni iz notranje strani navzven. Tkanina, ki je neposredno izpostavljena pralnemu ciklusu, se najhitreje obrabi, črna barva pa v veliki meri zbledi prav zaradi trenja, ki nastane med drgnjenjem v pralnem stroju.

In za konec - črna oblačila peri manj pogosto. Ne glede na to, kako previdno pereš temna oblačila, se procesu bledenja barve ne moreš izogniti. Iz tega razloga takšne obleke peri le, ko je to nujno potrebno. Črne hlače in puloverje, ki jih nosiš preko drugih plasti oblačil, lahko načeloma oblečeš večkrat zapored (štiri- do petkrat), preden jih je potrebno oprati. Med posameznimi pranji lahko manjše madeže, kot so na primer ostanki deodoranta, preprosto odstraniš s suho gobico in tako prihraniš nepotrebno pranje.

Ne spreglej

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2021 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka