Kako izbrati pravo destinacijo potovanja?

30. 07. 2014 08:54:25

Še nimaš izbrane lokacije za letošnje poletne počitnice? Ali pa je dopust morda že za tabo in za prihodnje leto načrtuješ večje potovanje? Izbira počitniške destinacije je seveda odvisna od vsakega posameznika in celo potovanje na isto lokacijo lahko vsak turist izkusi nekoliko drugače. Da bi bile počitnice čimbolj skladne s tvojimi željami in proračunom, ki ga imaš na voljo, je potrebno nekaj načrtovanja in potrpežljivosti. Spodaj te čakajo koristni nasveti, ki ti pomagajo izbrati pravo destinacijo.

Preden se odpraviš na potovanje, KLIKNI TUKAJ IN PREVERI, ALI IMAŠ V DOMAČI LEKARNI VSA POTREBNA ZDRAVILA IN PRIPOMOČKE!

V prvem koraku razmisli o svojih interesih. Te mika brezskrbno poležavanje na soncu ali si želiš bolj adrenalinskih aktivnosti? Če obožuješ kulturno dediščino in zgodovino, razmisli o lokacijah, kot so Kitajska, Egipt ali morda Rim, če pa potuješ z otroci, izberi destinacijo, ki zanje ponuja dovolj zabave.

Določi proračun za potovanje ter razišči cene letalskih kart, prevoza, hrane in drugih aktivnosti. Na nekatere lokacije je na primer drago pripotovati, a je bivanje tam precej poceni, in obratno.

Razmisli o načinu komunikacije na želeni destinaciji – se tam lahko sporazumevaš v angleščini ali ne? Če ne poznaš jezika, se bo morda potrebno zateči k znakovnemu jeziku in gestam, kar je lahko precej naporno. Preveri tudi, kateri je najbolj primeren čas za potovanje na želeno lokacijo, oglej si datume lokalnih praznikov in festivalov ter razišči vremenske pogoje. Če ne maraš gneče, razmisli o potovanju izven sezone.

Preveri zahteve glede potovalnih vizumov. V nekaterih državah je za vstop dovolj že žig na potnem listu, pri potovanju v bolj oddaljene dežele pa moraš morda vnaprej pridobiti potovalno vizo. Oglej si tudi spletno stran Centra za nadzor bolezni in vnesi načrtovano destinacijo, da preveriš, ali se morda priporoča določena zdravila in cepiva. Nekatera cepljenja moraš namreč opraviti že nekaj mesecev pred odhodom.

Za konec se na spletu pozanimaj glede vprašanj varnosti in morebitnih drugih opozoril ter koristnih informacij med potovanjem. Najbolje je, da se obrneš kar neposredno na domače veleposlaništvo v državi, kamor potuješ, saj tam ponavadi dobiš najbolj objektivne informacije.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba