Supermarket

Peleti so cenejši in boljši poleti

25. 07. 2014 08:44:23

Poleti praviloma ne razmišljamo o ogrevanju. Vsaj ne vsi. Tisti pametnejši ali morda bolj ekonomični in varčni pa vsekakor. Kako tudi ne – povpraševanje je manjše, kakovost energentov se zaradi neobremenjene proizvodnje ohranja na višjem nivoju, cene pa so kljub temu nižje. Vsi pa se sprašujemo, koliko nas bo topel dom stal to zimo?

image

KLIKNI TUKAJ IN ŽE ZDAJ PREVERI PONUDBO OGREVALNIH TELES, DA TI BO POZIMI DOMA PRIJETNO TOPLO!

»Če resno razmišljate o varčevanju pri ogrevanju in zamenjavi ogrevalne naprave, razmislite tudi o ogrevanju z lesnimi peleti,« svetuje direktor Elektra Celje Energija mag. Mitja Terče, »to je namreč od 30 pa tudi do 60 odstotkov cenejše, kot npr. ogrevanje s kurilnim oljem. Za primerjavo, dva kilograma lesnih peletov sta enaka kurilni vrednosti enega litra kurilnega olja. Po udobnosti in enostavnosti se lahko takšno ogrevanje brez težav primerja z ogrevanjem na kurilno olje ali plin. Regulacija poteka s pritiskom na gumb. Pepel je potrebno izprazniti enkrat na teden ali dva. Pelete se dovaja v peč z natančnim dozirnim polžem, ki odjema pelete iz silosa in jih dozira v gorilnik.«

V Sloveniji je mogoče kupiti slovenske pelete, lesno biomaso pa uvažajo tudi iz tujine, predvsem iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške ter Avstrije. Gre za lesno biomaso tako listavcev kot iglavcev – peleti iz čistega lesa iglavcev so praviloma svetlejše barve, peleti iz lesa listavcev pa nekoliko temnejši. Izjema so peleti iz jelke, ki so prav tako temnejši, pa tudi dodajanje skorje in termična obdelava lahko pelete potemnita. »Pomembno je, da so peleti iz lesa, po možnosti brez skorje, lubja ali kemičnih dodatkov,« pravi Terče.

Pri nakupu lesnih peletov je pomembno, da smo pozorni na certifikat, tržno znamko ali vsaj laboratorijsko analizo. Tako lahko preverimo, kakšna je sestava peletov, od kje izvirajo in kakšna je njihova kakovost, pa tudi koliko energije lahko proizvedejo in koliko pepela naj bi ostalo. Mag. Mitja Terče pojasnjuje: »Peleti na slovenskem trgu imajo različne certifikate, vendar se vedno bolj uveljavlja skupni evropski certifikat EnPlus, ki temelji na Evropskem standardu kakovosti za pelete: A1 so peleti najvišje kakovosti, razred A2 dopušča manjša odstopanja (na primer pri deležu pepela), razred B pa med drugim kot surovino dovoljuje tudi industrijski les.«

Dobri peleti so praviloma svetlejše barve, kompaktni in gladki ter ne plavajo na vodi. Bolj stisnjeni kot so, večja je njihova energetska vrednost. Če se drobijo v prah, to ni dober znak. Prah se namreč nabira v zalogovniku in lahko zamaši dotok peletov v peč. Sicer pa je tako, da tudi najboljši peleti razpadejo, če jih skladiščimo v vlažnih prostorih; biti morajo namreč na suhem.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka