Poskrbi za avto, tudi ko ga ne uporabljaš

24. 07. 2014 09:30:33

Poleti marsikdo svojega jeklenega konjička zamenja za kakšno drugo prevozno sredstvo, kot je na primer kolo. Poleg tega se nekateri v poletnem času odpravijo na daljše počitnice v oddaljene kraje in svoj avtomobil pustijo doma. V obeh primerih avto precej časa ni v uporabi, kar lahko vodi v številne težave, kot so prazen akumulator ali spuščene gume. Vozilo moraš za »počitek« primerno pripraviti, spodaj pa najdeš nekaj preprostih nasvetov, s katerimi se izogneš nevšečnostim ob naslednjem vžigu motorja.

KLIKNI TUKAJ in izbiraj med skoraj 400 različnimi modeli akumulatorjev priznanih blagovnih znamk!

V prvem koraku očisti in posesaj notranjost avtomobila. V primeru, da avto shranjuješ za daljše obdobje, lahko umazanija in smeti v notranjosti povzročijo škodo. Nato umij in zlošči zunanjost avtomobila. Če ne očistiš površine in zaščitiš barve, lahko umazanija poškoduje površino vozila in se celo spremeni v rjo.

Naolji komponente krmilnega sistema in vzmetenja, s čimer tesnila in gumijaste dele zaščitiš pred izsušitvijo, medtem ko avto stoji. V naslednjem koraku zamenjaj olje, saj staro olje v motorju postane kislo, sveže pa potrebuje veliko več časa, da se pokvari.

Pri starejših vozilih je potrebno pred daljšo neuporabo akumulator odklopiti, medtem ko je treba pri novejših avtomobilih, ki zahtevajo stalen vir energije, akumulator postaviti na vzdrževalni polnilnik, s čimer ga ohranjaš v popolnoma napolnjenem stanju.

Prepričaj se, da ročna zavora ni zategnjena. Če vozilo stoji dlje časa z zategnjeno ročno zavoro, lahko pride do pojava rje, zato namesto tega raje uporabi podložne kline, da vozilo ostane na mestu.

Napolni rezervoar za gorivo in dodaj stabilizator. Poln rezervoar preprečuje kondenzacijo, stabilizator pa onemogoča, da bi gorivo izhlapelo. Ko zaključiš s pripravo vozila, si natančno zabeleži vse opravljene korake za vzdrževanje in seznam shrani. Tako imaš ob naslednji priložnosti vodič s posameznimi koraki takoj pri roki.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba