Supermarket

Možnosti fotografiranja z video kamero

4. 07. 2014 09:33:38

Mnogi proizvajalci video kamer na svojih napravah ponujajo tudi možnost standardnega fotografiranja, a preden se preprosto odločiš, da digitalnega fotoaparata ne potrebuješ več, si preberi nekaj osnovnih informacij o slikanju s kamero.

image

ŽELIŠ ZA VEDNO OHRANITI LEPE TRENUTKE IZ LETOŠNJIH POLETNIH POČITNIC? TUKAJ preveri zanimivo ponudbo video kamer!

Pri fotografiranju z video kamero sta ti na voljo dve različni možnosti - fotografski način (Photo Mode) ali vgrajen digitalni fotoaparat. Photo Mode je funkcija na video kameri, ki ti omogoča zamrznitev posamezne slike v okviru posnetka za določeno časovno obdobje, ponavadi okoli 5 sekund. Če želiš s tem načinom na primer med snemanjem nekega dogodka posneti še fotografijo, bo snemanje za kratek čas prekinjeno zaradi zamrznitve posnetka.

V primeru, da želiš iz posnetka narediti fotografijo in jo nato poslati preko e-pošte ali shraniti na računalnik, vendar nočeš prekiniti procesa snemanja, lahko po končanem delu preprosto uvoziš video na računalnik in zamrzneš želeni trenutek s katerim koli programom za urejanje video posnetkov. Na ta način se ohrani kakovost posnetka, poleg tega pa lahko natančno določiš trenutek, ki ga želiš posneti v obliki fotografije, česar Photo Mode funkcija ne omogoča. Slaba stran obeh omenjenih načinov za snemanje foto posnetkov je ta, da je resolucija fotografij običajno precej nizka - tako so primerne za pošiljanje preko spleta, ne pa tudi za tiskanje.

Za hkratno snemanje in fotografiranje lahko izbereš tudi video kamero z vgrajenim fotoaparatom. Kamere s pomnilnikom oziroma spominsko kartico omogočajo enostavno shranjevanje foto in video posnetkov, ki jih lahko nato hitro preneseš na računalnik. A če se odločiš za nakup takšne kamere, prej obvezno preveri, kakšno resolucijo fotografij omogoča, in nato presodi, ali ti takšna kvaliteta ustreza. Če nameravaš fotografije natisniti, je vse pod 2 megapiksloma premalo.

Če torej želiš poleg posnetkov imeti tudi fotografije visoke kakovosti, strokovnjaki priporočajo, da poleg video kamere s seboj vedno nosiš tudi digitalni fotaparat.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka