NASVET Foto
3. 06. 2022 09:04:11

KAKO IZBRATI DIGITALNO KAMERO?

1/1

Od skoka s padalom do rojstnodnevne zabave in ujetja vsiljivca na tvojem vrtu - kamera je vedno najboljši način za ohranitev spomina na pomembne dogodke. Katero vrsto kamere izbrati in za katero priložnost, ti svetujemo v našem vodiču.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 7 min

 

Kazalo

  1. Vrste kamer
  2. Parametri
  3. Delovanje in vzdrževanje

 

Vrste kamer glede na uporabo

Vrsta kamere Namen
Akcijske kamere Športni dosežki s tvojega vidika.
Avtomobilske kamere Dokaz o tem, kako dobro voziš.
IP kamere Nadzor posesti.
Profesionalne kamere Video za oglaševalske namene in samopromocijo – posnetke še vedno urediš na računalniku.
Kamere za domačo uporabo Družinske zabave in snemanja za zasebno uporabo.

 

Akcijske in zunanje kamere

Primer športne oz. akcijske kamere.

Akcijske kamere so zasnovane tako, da so čim manjših dimenzij. Videoposnetki in fotografije (za kamere, ki to funkcijo omogočajo) se prenašajo prek WiFi ali Bluetooth povezave v Full HD ločljivosti, pri kamerah GoPro celo do 4K. Te mini kamere lahko pritrdiš na čelado ali drugo športno opremo in posnameš adrenalinsko vožnjo s kolesom po gozdu ali s kajakom po razburkanih brzicah divje reke. Zunanje kamere so opremljene za težke razmere (voda, prah, sneg), akcijske kamere pa običajno potrebujejo dodatno zaščito v obliki ovitka, ki je običajno nekaterim modelom že priložen.

Kaj mora akcijska kamera izpolnjevati?
Pri akcijskih kamerah je vse odvisno od tega, kaj želiš snemati in v kakšnih pogojih. Če kamero uporabljaš za vodne športe, bo ključno merilo vodotesnost kamere ali njenega ohišja ter globina, do katere se lahko z njo potopiš (10-40 m). Za kolesarje, smučarje in deskarje na snegu je vredno investirati v kamero s kakovostnim stabilizatorjem. Če uživaš v adrenalinskih športih, izberi kamero, ki ima visoko ločljivost in FPS (omogoča visoko ostrino tudi pri počasnem gibanju) ter je vzdržljiva.
Zakaj je oblika pomembna?
Outdoor kamere so lahko v obliki kocke ali cevi. Akcijske kamere v obliki kocke lažje držiš v roki in so primernejše za pritrditev na prsni koš ali krmilo. Cevaste kamere se zaradi svojih aerodinamičnih oblik dobro prilegajo čeladam. Če želiš namestiti kamero na čelado, izberi čim lažjo (od 50 do 90 gramov), da te ne bo bolela glava.

 

Za akcijske kamere je mogoče kupiti različne dodatke, od nosilcev za glavo, krmilo ali desko do prsnih trakov in drugih nosilcev. Pri teh kamerah je uporaben tudi daljinski upravljalnik za na roko ali kot zapestni trak.

 

→Poglej akcijske/športne kamere

 

Videokamere za domačo uporabo

Domača kamera z gibljivim zaslonom.

Z videokamero posnemi družinska srečanja, praznike in druge pomembne dogodke. Te digitalen kamere imajo običajno večji zaslon za takojšen pregled posnetkov, ergonomska zasnova pa omogoča snemanje iz roke. Njihova uporaba je preprosta, zato jih lahko uporablja vsakdo, z dražjimi modeli, ki snemajo v Full HD ali celo 4K ločljivosti, pa lahko posnameš visokokakovostne videoposnetke, na primer športne tekme. Če želiš snemati tudi statične posnetke, si priskrbi tudi stativ.

Profesionalne in polprofesionalne videokamere

Profesionalna videokamera.

Profesionalne videokamere že imajo več funkcij za zajemanje slik in omogočajo prilagajanje nastavitev tvojim potrebam. Tem kameram lahko zamenjaš objektive, dodajaš filtre in priključiš mikrofone ali luči. Vendar pa je za njihovo delovanje potrebno nekaj izkušenj in znanja, da bi jih lahko uporabljaš v celoti. Njihova konstrukcija je največja in najtežja med digitalnimi kamerami, zato je za držanje in upravljanje pogosto potreben stativ.

 

→Poglej domače in profesionalne kamere

 

Sferična 360° kamera

Primer bele 360-stopinjske kamere.

360° kamere imajo več objektivov, s katerimi lahko ustvarijo prostor navidezne resničnosti, tako da se lahko na slikah in videoposnetkih razgledaš v vse smeri. Kamero upravljaš s tabličnim računalnikom ali pametnim telefonom, posnetke pa sferične kamere prenašajo prek Bluetooth ali WiFi povezave.

 

Avtomobilska kamera

Avtomobilska kamera oz. dashcam snema dogajanje na cesti.

Kamera v avtomobilu je danes priljubljen del opreme v vozilu - v primeru nesreče imaš za policijo ali zavarovalnico na voljo posnetek dogodka. Običajno snemajo v zanki (ko zmanjka pomnilnika, začnejo prepisovati najstarejše posnetke) in v visoki ločljivosti, tako da zlahka razločiš obraze in registrske tablice vozil. Na voljo so tudi kamere za motoriste, ki pa lahko uporabljajo tudi akcijsko kamero na čeladi ali krmilu.

 

→Poglej avtomobilske kamere

 

Ne veš, katero izbrati? Preberi naš vodič za izbiro avtomobilske kamere/dashcama.

Varnostna kamera

Bela varnostna (IP) kamera, ki snema okolico tvoje hiše.

IP Kamera se uporablja za nadzor območja okoli hiše, vendar je primerna tudi kot kamera za v stanovanje. Omrežna kamera pravzaprav služi tako v zaprtih prostorih kot tudi kot zunanja kamera za hišo. Videoposnetke snema v oddaljeno shrambo, dogajanje pa si lahko v živo ogledaš na računalniku ali mobilnem telefonu - zato je idealna ne le kot varnostna kamera, temveč tudi kot nadzorna kamera, če imaš na primer na okenski polici družino ptic, ki gnezdijo, in jih želiš opazovati, ne da bi jih to zmotilo.

 

→Poglej varnostne kamere

 

Spletne kamere

Moderna spletna kamera z pokrovčkom za objektiv.

Akcijska kamera s funkcijo spletne kamere lahko prenaša videokonference prek računalnika prav tako dobro kot snemanje trikov na kolesu ali smučeh.

Spletne kamere so primerne, če ti ni treba snemati posnetkov in iščeš le dodatek za računalnik ali prenosnik.

 

→Poglej spletne kamere

 

Vrste kamer glede na način shranjevanja posnetkov

Trdi disk

HDD kamere shranjujejo posnetke na notranji trdi disk, nekateri modeli pa omogočajo tudi shranjevanje posnetkov na pomnilniško kartico. Kamera s trdim diskom lahko pri najvišji ločljivosti posname od 7 do 9 ur videoposnetkov, dražji modeli pa lahko snemajo do 30 ur. Poleg tega HDD kamere nimajo običajnega iskala in večina od njih zajema zvok v Dolby Digital 2.0kakovosti. Prenos posnetkov v računalnik in njihovo arhiviranje nista zapletena. Pomanjkljivost trdega diska je njegova občutljivost na udarce. Najpogosteje se ta varianta pojavlja pri varnostnih kamerah, ki so statične in jih praktično ne upravljaš ročno.

+ Visoka kakovost snemanja
+ Zvok v formatu Dolby Digital 2.0

- Manj odporne na udarce
- Večinoma brez iskala

Film s slikami sončnih zahodov na različnih deloh sveta.

Pomnilniška kartica

Fotoaparati s pomnilniško kartico shranjujejo posnetke v elektronski obliki na vstavljeno pomnilniško kartico. Poleg velike kapacitete za shranjevanje posnetkov je njihova prednost tudi ta, da jih je mogoče neskončnokrat prepisovati, prenos videoposnetkov s pomnilniške kartice pa je enostaven brez posebne programske opreme. Snemanje na kartico ne zahteva zapletene mehanike, zato je fotoaparat manj kvarljiv. Vendar je njihova pomanjkljivost slabša kakovost pridobljenega videoposnetka, saj se posnetki shranjujejo stisnjeni.

+ Enostaven prenos videoposnetka v računalnik
+ Velika kapaciteta za shranjevanje posnetkov
+ Manj pokvarljive
+ Kompaktne dimenzije

- Nižja kakovost snemanja

Kombinirano snemanje

Kamere s kombiniranim shranjevanjem - to možnost imajo danes najnaprednejše vrste kamer in je na voljo le v višjem cenovnem razredu. Posnetke lahko shranjujejo na dva različna medija (v stisnjeni obliki na pomnilniško kartico in v višji kakovosti na mini DV, DVD ali HDD).

 

→Poglej kamere s pomnilnikom ali spominsko kartico

 

Parametri

Hitrost snemanja (FPS - frames per second)

Del filma s sliko obale.

To je število posnetkov na sekundo. Višja kot je številka, bolj gladek je videoposnetek. Filmska produkcija deluje s hitrostjo 24 sličic na sekundo, nekateri današnje kamere  pa imajo do 60 sličic na sekundo. Višji FPS je še posebej uporaben pri športnih fotoaparatih. Obstajajo tudi kamere z 240 sličicami na sekundo, ki lahko zajemajo posnetke v upočasnjenem načinu, kar omogoča edinstvene posnetke, na primer pri ekstremnih športih.

 

Stabilizacija slike

Snemalec s pomočjo elektronske ali optične stabilizacije umirja sliko.
  • Elektronska stabilizacija je danes v fotoaparatih samoumevna. Tresenje kompenzira tako, da posname širši posnetek (pri čemer zajame širše robove, kot jih potem vidiš v končnem videoposnetku) in nato premakne sliko, tako da tresoči se predmeti ostanejo na istem mestu. 
  • Optična stabilizacija je učinkovitejša. Senzor gibanja v objektivu fotoaparata sproži gibljivo komponento, ki ob tresenju uravnovesi sliko. Kamere z optično stabilizacijo imajo običajno tudi elektronsko stabilizacijo.

Zoom

Kamera snema gospo v knjižnici.

Spreminjanje goriščne razdalje - z zoomom lahko kamera neprekinjeno približa oddaljene predmete v kadru.

  • Z optičnim zoomom  lahko sliko povečaš in pri tem ohraniš enako kakovost slike. Prednost je možnost zajema ostrih posnetkov predmetov v daljavi, slabost pa velika občutljivost fotoaparata z optično povečavo na najmanjši premik - tako vaše roke kot predmeta. Zameglitvi slike se lahko izogneš z uporabo stativa.
  • Digitalni (elektronski) zoom v bistvu poveča le del slike, podobno kot če bi pri fotografiji na računalniku uporabiš funkcijo povečevalnega stekla. Slabost je nevarnost, da slika razpade na posamezne piksle. Boljša digitalna povečava uporablja občutljivejši senzor kot je pri običajnem načinu snemanja in tako do neke mere ohranja dobro ločljivost povečane slike.

Povezljivost kamere

To je pomembno pri prenašanju posnetih videoposnetkov iz fotoaparata in ne velja le za prenos posnetkov v računalnik, temveč tudi za neposredno predvajanje posnetkov iz kamere na televizorju. Danes se pri fotoaparatih pogosto uporablja brezžična povezljivost, tj. Wi-Fi ali Bluetooth povezava. Omogoča oddaljeno upravljanje fotoaparata, na primer s pametnim telefonom, kar pride prav pri snemanju z dronom in tudi športnimi kamerami.

Zelo preprosta rešitev za prenos posnetkov iz fotoaparata na računalnik je pomnilniška kartica, ki jo lahko odstraniš iz fotoaparata in vstaviš neposredno v stacionarni ali prenosni računalnik. Nekatere kamere je treba z računalnikom ali televizorjem povezati prek kabla. V tem primeru običajno zadostuje USB kabel, ali pa je potreben poseben FireWire priključek. Če tvoj računalnik nima tega vhoda, lahko situacijo rešiš z nakupom adapterja FireWire reže v USB režo.

 

Delovanje in vzdrževanje fotoaparata

Preventiva

Filter za objektiv.

Pri kamerah je bistvenega pomena, vzdržuješ čistost objektiva. Boljša je preventiva kot potem naknadno čiščenje. Objektiv red umazanijo ščiti priložen fotografski filter. Na voljo so UV-filtri, ki imajo prednost, da nimajo nobenega vpliva na končno sliko, ali skylight filtri, ki rahlo dušijo azurni del svetlobnega spektra. Izogibaj se poceni filtrom slabe kakovosti, ki lahko poslabšajo končno sliko.

 

Vzdrževanje

Pripomočki za čiščenje kamer.

Če že moraš očistiti objektiv, uporabi posebne pripomočke. Pri odstranjevanju prahu, ki se je nabral v objektivu, si lahko pomagaš z napihljivim balonom ali mehkim čistilnim čopičem za optiko. Pritrjeno umazanijo lahko z objektiva preprosto odstraniš s krpico iz mikrovlaken. Če se na objektiv prilepi mastna umazanija, jo raztopi posebna raztopina za čiščenje optike in jo nato lahko zlahka obrišeš.

 

→Poglej kamere na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka