Doma serviraj vino kot v restavraciji!

1. 07. 2014 08:55:50

Veš, da je vino izredno vsestranska pijača? Že res, da se rdeče vino na primer najlepše poda k rdečemu mesu, a ob primerni temperaturi in serviranju prija ob vsaki hrani, seveda pa je izbira sorte in temperature odvisna od vsakega posameznika. Ko se pripravljaš na obisk gostov, razmišljaj širše in se izogni kupovanju cenenega vina iz najbližje trgovine z živili. Tu je nekaj praktičnih nasvetov za serviranje vina kot profesionalec.

ŽELIŠ IMETI DOMA ALI V TVOJEM LOKALU VEDNO RAVNO PRAV OHLAJENO VINO? KLIKNI TUKAJ in preveri ponudbo vinskih vitrin!

image

1. Te priganja čas? Če doma nimaš praktične vinske vitrine, ki vedno zagotavlja popolno temperaturo pijače, in imaš na voljo le 10 do 20 minut, da ohladiš steklenico vina, hitro zagrabi vedro ledu in solnico. Vino položi v vedro in jo prekrij s plastmi ledu ter soli, dokler ne prideš do vratu steklenice. Nato vedro napolni s hladno vodo. Sol pomaga pri zniževanju temperature in tako se led počasneje topi.

2. Zavedaj se, da je temperatura prostora relativen podatek. Večina sob ima temperaturo med 23 in 25 stopinj Celzija, medtem ko je rdeča vina najprimerneje servirati pri temperaturi med 20 in 22 stopinj (belo vino se na drugi strani običajno servira pri nižjih temperaturah). Pri rdečem vinu tako velja pravilo, da preskočiš hladilnik, saj je v njem ponavadi le okoli 7 stopinj.

3. Naj bo izbrani vrč priročen. Vrči so pri serviranju vina dobrodošli iz več razlogov - če ponujaš starejše vino, se v vrču usedline lepo posedejo na dno, medtem ko pri serviranju mlajšega vina vrč poskrbi, da pijača "zadiha". Ob tem pazi, da gostom kozarce napolniš le za približno tretjino, saj to omogoča prijetno srkanje vina in uživanje v božanskem vonju, ki ga pijača oddaja.

4. Zapomni si osnovne številke glede količine. V splošnem ena steklenica vina zadošča za 4-5 kozarcev. Če torej pripravljaš zabavo za osem ljudi, potrebuješ približno šest steklenic vina, vsekakor pa je vedno dobro imeti rezervo, ki jo lahko še vedno porabiš ob naslednjem druženju. 

5. Naj vino ostane v kozarcu. Brisačka ti ob serviranju vina služi tako, da pomaga ujeti morebitne kapljice, ko natakaš pijačo v kozarec. Ko točiš vino, ciljaj v samo sredino kozarca in, kot rečeno, dotoči le za približno tretjino vsebine. Zatem elegantno zavrti steklenico, tako da zadnja kapljica steče v kozarec namesto po steklenici in v tvoje roke.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka