Supermarket

V svet fotografije vstopi skozi ribje oko

5. 06. 2014 09:56:15

Fotografski objektivi so lahko dolgi, kratki ali spremenljivi, v večini pa vsak izmed njih prikaže takšno perspektivo, kot jo vidijo oči povprečnega posameznika. Obstaja pa tudi cela vrsta prav posebnih objektivov, imenovanih ribje oko (fisheye), ki imajo po diagonali vidni kot 180 ° in zakrivijo skoraj vse vodoravne in navpične linije. Pogled skozi ta objektiv je zelo podoben perspektivi, ki jo vidi riba – od tod tudi njegovo ime.

image

IZOGNI SE NAPAČNEMU NAKUPU OBJEKTIVA in že pred odhodom v trgovino preveri celotno ponudbo te foto opreme!

Zaradi ukrivljanja linij fisheye objektivi med fotografi niso najbolj priljubljeni, vseeno pa so ob primernem znanju in uporabi precej zanimivi. Pri ustvarjanju fotografij s tem objektivom moraš paziti predvsem na to, da je glavna ravnina (horizont) čim bližje sredini slike, saj tako dosežeš najmanjše zakrivljanje. Pazljivo je treba ravnati tudi z objekti, ki se nahajajo na robovih; najboljši posnetek dosežeš, če se jim uspeš popolnoma izogniti. Fisheye objektivi sicer res zahtevajo mojstrstvo in veliko truda, vendar pa fotografije, posnete s tem objektivom, prav zaradi popačenosti veljajo za tako privlačne.

Če želiš torej zajeti zorni kot 180 stopinj ali več, moraš uporabiti ekstremno širokokotne diagonalne ali cirkularne objektive. Diagonalni objektiv ustvari sliko v velikosti celega formata filma, vendar 180 ° velja samo za diagonalo posnetka. Cirkularni objektiv ti na posnetek nasprotno zariše celotno sliko, zato fotografija deluje, kot bi prišla iz črne luknje, saj je okrogla.

Kakšne so torej glavne razlike med diagonalnim in cirkularnim fisheye objektivom? Diagonalni objektiv skrivi sliko, vendar pa je navidezna velikost predmetov ohranjena. Uporabljaš ga lahko kot druge širokokotne objektive, še posebej priljubljen je v športu (pri plezanju ali rolanju). Cirkularni objektiv ima izjemno širok kot 180 ° ali več in je pogosto v uporabi za znanstvene ter dokumentarne namene. Uporabljajo ga tudi meteorologi, in sicer za določanje, koliko odstotkov neba prekrivajo oblaki, astronomi pa ga za slikanje celotnega neba uporabljajo pri iskanju utrinkov.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka