Deodoranti in antiperspiranti - poznaš razliko?

20. 05. 2014 09:13:54

Nihče si ne želi velikih mokrih lis na majici pod pazduhami, še manj pa neprijetnega vonja, a spomladi in poleti je znojenje skorajda neizogibno. Na trgu obstaja množica izdelkov, ki preprečujejo potenje in nadležne vonjave, v grobem pa jih delimo na deodorante in antiperspirante. Pa poznaš razliko med njimi?

SE V TOPLIH MESECIH BORIŠ S PREKOMERNIM ZNOJENJEM? TUKAJ preveri celotno ponudbo deodorantov in poišči pravega zase!

Vsaka vrsta izdelkov s kemičnimi procesi na svoj način zavira oddajanje neprijetnega vonja - antiperspiranti poleg dišav vsebujejo kemične sestavine, ki blokirajo pore. Te ne morejo več izločati znoja, zaradi česar se tudi vonj ne širi. Deodoranti na drugi strani por ne zaprejo, zato se ob njihovi uporabi še vedno potiš, vendar vsebujejo antiseptične sestavine, ki pobijajo bakterije, zaradi katerih nastajajo neprijetne vonjave. Mnogo ljudi zmotno misli, da deodoranti le prekrijejo slab vonj z dišavami, zato izbirajo antiperspirante, ki so v boju z znojenjem najbolj učinkoviti.

Kar nekaj raziskav nakazuje na škodljivost posameznih sestavin enih in drugih higienskih proizvodov, pri čemer so najbolj problematične aluminijeve spojine v antiperspirantih ter parabeni v deodorantih. Obe vrsti sestavin povezujejo z resnimi boleznimi, kot je rak na dojkah, vendar proizvajalci škodljivost izdelkov zanikajo.

Zdravstveni strokovnjaki menijo, da so deodoranti za nego telesa vseeno bolj zdrava izbira od antiperspirantov, odločitev pa prepuščajo uporabnikom. Tisti, ki prisegajo na bolj naravne načine, lahko izbirajo med organskimi izdelki ali domačimi alternativami. Ena takšnih je na primer mešanica koruznega škroba in sode bikarbone, ki jo naneseš z vlažno krpico. Vredno poskusa, se ti ne zdi?

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba