Kako zamenjati avtomobilske žarnice?

9. 05. 2014 08:00:38

Veš, da so avtomobilske žarnice najbolj pogosto zamenjani avtomobilski nadomestni deli? Na čas njihovega trajanja vplivajo številni dejavniki, menjava pa je lahko bolj težavna, kot pričakuješ. Nekateri avtomobilski servisi ti menjavo žarnic nudijo brezplačno, zato se o tem pred naslednjo menjavo pozanimaj pri svojem serviserju.

image

POTREBUJEŠ NOVE AVTOMOBILSKE LUČI? TUKAJ najdeš pregleden seznam luči glede na proizvajalca in tip svetila!

Žarometi postajajo vse bolj zapleteni, menjava žarnic pa je za marsikoga prevelik zalogaj. Težavo predstavljajo notranji deli žarometov, ki so pogosto postavljeni tako, da je treba odstraniti še druge dele avtomobila, na primer akumulator ali celo notranji del odbijača.

Tisti, ki namesto klasičnih halogenskih žarnic uporabljajo ksenonske, imajo z menjavo še več dela, saj gre za drugačno električno napeljavo. Ksenonski žarometi namreč delujejo pod visoko napetostjo in so opremljeni s posebnimi transformatorji, zato bo menjava najbolj varno izvedena, če žarnice zamenja usposobljen strokovnjak. Prilagodljivi žarometi delujejo s pomočjo posebnih mehanizmov ali elektromotorjev za pomik žarometov. Če uporabljaš najnovejše polne LED-žaromete, moraš ob menjavi obvezno namestiti originalne nadomestne dele.

Dokazano je, da žarnice hitreje pregorijo, če se ti luči ob vžigu avtomobila samodejno prižgejo, saj pride do dvojnega napetostnega šoka: luči se posvetijo ob prvem obratu ključa, nato se znova ugasnejo in ponovno prižgejo, ko zaženeš motor. Ker je pri nas uporaba žarometov na cestah obvezna, čas vožnje močno vpliva na dobo trajanja žarnic, med drugimi razlogi, zaradi katerih žarnica pregori, pa so tudi kakovost in vrsta žarnice, kakovost električne napeljave ter vožnja po luknjastem cestišču.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka