Kako negovati vrtne škarje za obrezovanje?

28. 03. 2017 09:00:57

Tudi ti v toplejših mesecih med delom na vrtu na veliko uporabljaš škarje za obrezovanje, nato pa jih brez posebne nege pospraviš nazaj v omaro, kjer jih pustiš rjaveti do naslednje sezone? Potem si preberi nasvet, kako poskrbeti za vrtne škarje, da bodo pred naslednjo uporabo sijoče in pripravljene na nov vrtnarski zalogaj.

IZBIRAŠ ROČNO ORODJE ZA DELO NA VRTU? TUKAJ najdeš pregleden seznam škarij in žag priznanih blagovnih znamk!

Vrtne škarje sodijo med precej trpežne pripomočke za vrtnarjenje, ki za čiščenje ne potrebujejo več kot dobrih deset minut, ne glede na to, kako zanemarjeni so bili pred tem. Z nekaj nege lahko poskrbiš za ostrejše reze, kar je dobro za rastline, prav tako pa bo delo z dobro naoljenimi škarjami od tebe zahtevalo manj napora.

Za čiščenje in nego obrabljenih škarij potrebuješ manjše vedro vode, majhno žičnato krtačko v velikosti zobne krtačke, brus, nekaj belila in mazivo. Škarje zmoči v vodi, s krtačko pa z njih temeljito zdrgni vso umazanijo ter rjo. Za to ne potrebuješ nobenega dodatnega čistila. Ko so vrtne škarje dobro očiščene, jih moraš nabrusiti, kar storiš tako, da brus potiskaš stran od sebe od korena škarij proti konici. Pri obeh krakih nabrusi samo tisto stran, ki je že priostrena, po končanem delu pa zgladi še drugo, če so se na robu nabrali ostanki.

Škarje so sedaj dobro nabrušene, zato je čas za zadnje pranje. V vedru zmešaj čisto vodo in belilo, in sicer v razmerju 10 : 1. S tem dobiš blago dezinfekcijsko sredstvo, v katerem škarje opereš in jih nato pustiš nekaj minut na zraku, da se posušijo. Dezinfekcija škarij je zelo pomembna, saj morebitnih bolezni najbrž nočeš prenašati na druge rastline, zato je ta korak priporočljivo izvesti po vsakem rezanju. Čaka te še zadnji opravek: škarje moraš naoljiti, saj jih s tem zaščitiš pred rjavenjem. Nanje nabrizgaj ali namaži nekaj maziva in jih obriši s suho krpo.

V le nekaj preprostih korakih so škarje čiste in nabrušene, da bo prihodnjič vrtnarjenje potekalo kot po maslu!

Sorodne kategorije

Želiš pred nakupom izvedeti več koristnih informacij?

FAQ (Pogosta vprašanja in odgovori)

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba