Svetovni dan zdravja 2014 - kako se izogniti nevarnim ugrizom insektov?

7. 04. 2014 09:09:44

Vsako leto 7. aprila obeležujemo svetovni dan zdravja, letošnji pa največjo pozornost namenja nalezljivim boleznim, ki jih prenašajo členonožci. Že majhen ugriz lahko pripomore k resnemu obolenju - komarji, klopi in muhe so torej klub majhnosti še kako nevarne živali. Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja številne dogodke in aktivnosti z željo opozoriti na pomen preventivnih ukrepov in možnosti zaščite.

POSKRBI ZA SVOJE ZDRAVJE IN USTREZNO OPREMI DOMAČO LEKARNO! KLIKNI TUKAJ in preveri bogato ponudbo artiklov s področja zdravil in zdravljenja ...

Klopi, komarji in muhe lahko tvoje zdravje prizadenejo tako doma kot na raznih potovanjih, prav vektorsko prenosljive bolezni pa predstavljajo kar 17 % vseh infekcijskih bolezni. Najpogostejše so v tropskih predelih sveta, kjer je močno otežen dostop do čiste vode, na pojavnost pa vplivata tudi globalizacija in naraščanje števila oseb, ki potujejo po svetu.

V Ljubljani ob svetovnem dnevu zdravja danes, 7. aprila, organizirajo strokovno srečanje na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, na katerem bodo predstavili breme vektorskih nalezljivih bolezni in načine za zmanjšanje tveganja za prenašanje tovrstnih bolezni preko krvi. V Kranju so že 1. aprila spoznavali majhne pike, ki lahko predstavljajo veliko grožnjo, in še posebej izpostavili vlogo zdravstvenih delavcev na primarni ravni pri spodbujanju cepljenja proti klopnemu meningitisu.

Med preventivnimi ukrepi, s katerimi lahko zmanjšaš tvegaje za obolenje z vektorsko prenosljivo boleznijo, je predvsem pridobivanje informacij o področjih sveta, v katera potuješ. V kolikor se odpravljaš v še posebej rizične predele, je priporočljivo cepljenje. Tudi z ustrezno zaščitno obleko, na primer z dolgimi rokavi, in drugimi ukrepi (mreže) lahko močno zmanjšaš možnosti za okužbo, seveda pa je priporočljiva tudi uporaba repelentov oziroma kemičnih odganjalcev.

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba