Znaš izbrati tekaške copate za svoj tip podplata?

28. 03. 2014 08:43:26

Zaradi toplih temperatur, ki so nas razveselile v preteklih tednih, se je marsikdo že odločil za pričetek nove tekaške sezone, pri čemer je ključna izbira pravega tekaškega copata. To ni pomembno le za boljši in udobnejši tek, temveč tudi za uspešen izogib poškodbam. Pri izbiri so poleg tehničnih lastnosti čevlja, kot so oblazinjenje, stabilnost, trdnost in prožnost, pomembne tudi fizične lastnosti tekača, ki vključujejo telesno težo posameznika in njegov cikel hoje, pa tudi odstopanja v položaju stopal in nog.

IZKORISTI LEPO VREME ZA FIZIČNO AKTIVNOST V NARAVI! KLIKNI TUKAJ in poišči pravo tekaško obutev zase ...

Stopala z normalnim lokom ima le približno 10–15 odstotkov ljudi, vsi ostali pa imajo visok ali nizek lok, kar neposredno vpliva na gibanje gležnja in podplata ob teku. Pri tekačih z nizkim stopalnim lokom noga tla zadeva z zunanjim delom, nato pa se teža prenese na notranji del in stopalo se zvrne navznoter, zaradi česar imata noga in gleženj probleme s stabilizacijo telesa. Tak pojav se imenuje pronacija in tekači potrebujejo športne copate z ravnim, le rahlo navznoter ukrivljenim podplatom, ki ima čvrstejši notranji del.

Pri pronatorjih, ki jih je kar 60–70 odstotkov, obstaja večje tveganje za razvoj težav s koleni, ahilovo tetivo ali golenično kostjo. Glede na to, da je večina ljudi pronatorjev in da je verjetnost pronacije pri ženskah že zaradi zgradbe telesa bistveno večja, je verjetnost napake pri izbiri tekaških copat za pronatorje precej majhna.

Stopala z visokim lokom imajo supinatorji. Stopalo je pri gibanju togo in se premalo obrača proti notranji strani, temveč se zvrača navzven, kar pomeni slabše blaženje sile pri udarcu ob tla. Prav zato so copati za tovrstne tekače bolj ukrivljeni navznoter in zagotavljajo več blaženja namesto posebne utrditve podplata na notranji strani stopal.

Želiš preveriti, kateri tip stopala imaš? Oglej si svojo staro obutev. Če je najbolj obrabljena na zunanji strani, potrebuješ čevlje za supinacijo z visokim lokom, če je obraba večja na notranji strani, pa bodo tvoja stopala bolj vesela čevljev za pronacijo z nizkim lokom.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2021 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba