Kako prihraniti pri energijski porabi hladilnika?

18. 03. 2014 08:50:08

V večini domov je hladilnik ena od najbolj potratnih naprav, saj se po porabi uvršča takoj za ogrevalne in kuhalne aparate. Pri marsikaterem električnem pripomočku lahko porabo preprosto zmanjšaš tako, da ga redkeje uporabljaš, a pri hladilniku to ni mogoče, zato je edina rešitev, da stopiš v korak s časom in si omisliš energetsko učinkovitejšo hladilno napravo.

image

Novejši modelih hladilnikov so bistveno učinkovitejši, saj današnje naprave v primerjavi s tistimi iz leta 1986 prihranijo celih 75 odstotkov energije, kar po izračunu strokovnjakov znese v povprečju več kot 1000 kilovatnih ur in približno 200 € manj porabe na leto. Strokovnjaki priporočajo menjavo vseh hladilnikov, ki so bili izdelani pred letom 2001, saj današnji modeli porabijo manj kot polovico energije v primerjavi s hladilniki, ki so bili izdelani v obdobju med 1993 ter 2000.

ZAMENJAJ SVOJ STARI HLADILNIK IN SI ZAGOTOVI MANJŠO PORABO ELEKTRIKE!

TUKAJ najdeš bogato ponudbo najrazličnejših modelov, ki jih lahko filtriraš glede na energijski razred in druge lastnosti ...

Večji hladilnik porabi več energije, saj mora shladiti večji prostor, obenem pa zrak slabše ohranja temperaturo kot hrana, zato je za hlajenje manj založenega hladilnika potrebna še dodatna energija. Na porabo vpliva tudi mesto, kjer je hladilnik postavljen, saj mora kompresor delati močneje, če je naprava postavljena ob štedilniku ali na lokaciji s slabim pretokom zraka.

V želji po nizki energijski porabi velja preveriti nastavitve temperature v hladilniku. Tovarniško nastavljena temperatura je pogosto nižja od tiste, ki jo potrebuješ za varno shranjevanje živil. Ta znaša od 3 do 5 stopinj Celzija, natančno pa jo lahko izmeriš kar s termometrom.

Nekaj dodatnih prihrankov si zagotoviš, če v hladilnik nikoli ne postaviš tople ali celo vroče hrane ter če vrat ne odpiraš prepogosto in za preveč časa. Strokovnjaki so namreč izmerili, da slabe navade glede odpiranja vrat povečajo porabo za od 50 do 120 kilovatnih ur letno.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka