Do beneške maske kar doma!

27. 02. 2014 09:00:00

Beneške maske so v času pusta resnično nekaj posebnega, izstopajo predvsem zaradi svojega baročnega videza in bogate okrašenosti z zlatimi detajli, perjem ter kamni. Čeprav se na prvi pogled morda ne zdi tako, se tovrstne maske med seboj razlikujejo, vsaka izmed njih pa nosi prav poseben pomen.

Najbolj znana oblika beneške maske se imenuje bauta in je namenjena tako moškim kot ženskam. V osnovi bela maska pokriva celoten obraz, je razkošno okrašena, k njej pa sodita še tančica in ogrinjalo s kapuco. Maska je na področju čela, oči in ličnic povsem običajne oblike. Ust nima, brada pa je zaradi lažjega govorjenja in uživanja hrane precej izbočena. Tip colombina je manjša maska, ki elegantno prekriva oči in jo držiš k obrazu s pomočjo paličice oziroma jo na glavo zavežeš s trakom. Ime je maska dobila po igralki, ki zaradi svoje lepote ni želela zakriti celotnega obraza. Med najbolj nenavadne sodi zdravniška maska ali »medico della peste«, ki se je pojavila v času kuge. Maska nosi poseben kljun, zaradi česar je zelo prepoznavna, nosili pa so jo predvsem zdravniki, ki so se hoteli izogniti okužbi s kugo med zdravljenjem pacientov. Ovalno masko, ki pokriva osrednji del obraza in jo nosijo v večini ženske, predstavlja moretta, izdelana pa je iz črnega žameta. V preteklosti so ženske takšno masko na obrazu držale kar z zobmi.

Dopolni svoj pustni kostum s čudovito masko! TUKAJ si oglej seznam izdelkov glede na ceno, v katerem zagotovo najdeš pravi pustni dodatek zase ...

Beneško masko lahko izdelaš tudi doma. Potrebuješ le balon, časopisni papir, vodo, lepilo za les, čopič, barve in škarje. Prvi korak predstavlja izdelavo modela - velikost napihnjenega balona prilagodi svoji oziroma otrokovi glavi, nato balon navlaži in ga »obleci« v prvo plast časopisa. Časopis nato s čopičem prepoji z lepilom za les, uporabi tri do štiri plasti papirja, nato pa prepojen časopis oblikuj z rokami. Najprej naredi nos, nato usta in oči, na koncu pa oblikuj še brado. Masko pusti stati dva do tri dni, da se popolnoma posuši. Ko je papir povsem suh, balon poči in izreži odprtine za oči, usta, nos, naredi pa tudi luknjo za vrvico, s katero masko privežeš na glavo. Masko nato pobarvaj po svojih željah, na notranjo stran pa lahko prilepiš tudi blago, da bo nošenje udobnejše. Masko na koncu še obreži, prilepi lasuljo, perje in druge dodatke - in beneška maska je končana!

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2021 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka