Trije miti o zimskem oblačenju

27. 01. 2014 09:00:00

Marsikdo je že mislil, da nas letošnja zima ne bo posula s snegom, a kot kaže so snežinke letos prišle le malce z zamudo. Da boš kos hladnejšim temperaturam, si preberi nekaj pogostih zmotnih mišljenj o mrazu in nasvetov, ki jih velja upoštevati, če se želiš pred prihodom pomladi izogniti šklepetanju zob.

Mit 1: Največ temperature se izgubi skozi površino glave.

Na glavi ni nič posebnega, zato je izguba temperature povsem enaka na vseh delih telesa, razlika je le ta, da se preostalo telo običajno skriva pod debelimi plastmi oblačil, medtem ko glavo pokriva komaj kakšna čepica ali sploh nič. Količina temperature, ki jo izgubiš skozi glavo, je odvisna od več dejavnikov, na primer, koliko in kako dolge lase imaš ter kako velika je tvoja glava v primerjavi s telesom. Pri otrocih namreč glava predstavlja bistveno večji delež, zato je izjemno pomembno, da nosijo tople kape in kapuce.

TUKAJ si oglej široko ponudbo zimskih jopic in puloverjev!

Mit 2: Večplastno oblačenje bolje zadrži toploto.

Gotovo ti je že prišel na uho izraz, da se je dobro obleči kot čebula, saj se med plastmi oblačil zadržuje več zraku, ki poskrbi za izolacijo. To strokovnjaki le delno potrjujejo, saj pravijo, da lahko tudi ena izjemno debela plast zagotovi enako količino toplote. Razlika je le v praktičnosti, saj več plasti tanjših oblačil enostavneje prilagajaš potrebi po toploti. Slednje je še posebej dobrodošlo pri raznih zimskih aktivnostih, kjer se lahko temperatura telesa hitro spreminja.

Mit 3: Bombaž je dober izolator.

Preden začneš iz omare vleči dolgo bombažno spodnje perilo, postoj. Morda je bombaž res udoben za poležavanje doma, a za na mrzel zimski zrak ta material po mnenju strokovnjakov ni najboljša izbira. Ko se bombaž zmoči, toploto veliko hitreje odvaja od telesa kot drugi materiali, zato te lahko hitro zazebe, če te zmoči dež, če se spotiš in podobno. Dober nadomestek je polipropilen ali kakšna druga sintetična tkanina, ki namesto toplote odvaja vlago.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba