Supermarket

Zakaj imeti širokokotni objektiv?

31. 12. 2013 11:00:00

Širokokotni objektivi se uporabljajo za fotografiranje iz majhne razdalje, z njimi pa lahko posnameš tudi kakovostne fotografije pokrajine, saj zajemajo, kot pove že ime, širok kot in omogočajo veliko globinsko ostrino.

image

Širokokotni objektivi so še posebno uporabni, ko hočeš fotografirati zaprt prostor. Priljubljeni so tudi pri portretiranju od blizu, vendar je v tem primeru potrebno biti pozoren na popačenje slike ob robovih, ki nastaja zaradi močnega ukrivljanja svetlobe iz širokega kota.

Med širokokotnimi objektivi in poznavalci fotografije je pogosto v uporabi distagon, izvedba objektiva, ki ima odmik od zadnje leče do filma večji od goriščnice, kar omogoča normalno delovanje odmičnega zrcala. Običajna izvedba objektiva s tako goriščnico bi namreč onemogočila delovanje zrcala, ker bi se zadnja leča nahajala v gibalnem področju zrcalca.

Še ena verzija širokokotnih objektivov se imenuje ribje oko, ki je svoje ime dobilo zaradi izbočene prve leče. Od običajnih (linearnih) širokokotnih objektivov se ribje oko loči po tem, da nima korekcijske linearnosti, zato pa lahko pokriva zelo velik zorni kot (npr. 180 stopinj). Vse ravne črte, ki ne gredo skozi sredino fotografije, so močno zvite, zato je slika videti nenavadno, vendar je prav v tem čar uporabe ribjega očesa. Ker za razliko od navadnih širokokotnih objektivov ribje oko ohranja navidezno velikost (zorni kot) predmetov, se objektiv pogosto uporablja v znanstvene namene.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka